Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Mobile Xperia Sola

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Stevige behuizing
  • Goed geluid
  • NFC Lezer
  • Android 4.0 komt eraan

THE BAD

  • LCD Display is niet spectaculair
  • Floating Touch alleen nog in de standaard apps

Onlangs introduceerde Sony Mobile de Xperia Sola. Een Android smartphone die opvalt door de ondersteuning van Floating Touch. Een techniek waarbij je het scherm van het toestel niet hoeft aan te raken om te kunnen navigeren. Vandaag ligt de Xperia Sola bij ons op de pijnbank.

Uitrusting

Afgelopen week kon je al de unboxing van de Xperia Sola bij ons checken. Daar zag je al dat de verpakking naast de Xperia Sola ook een USB-kabel, een USB-netstroomadapter, een in-ear headset, een Micro-SIM adapter en twee Xperia NFC Smarttags bevat..

Uiterlijk

Qua ontwerp is de Xperia Sola geen hele knappe smartphone. Hij heeft meer de uitstraling van een bedrijfstelefoon. Stevig dus. De achterkant is voorzien van zacht plastic waardoor hij zeer lekker in de hand ligt. Met een afmeting van 116x59x9.9mm is hij lekker compact.

Interface

Sony Mobile heeft haar bekende interface van een update voorzien. De achtergronden animeren prachtig en, het mag gezegd worden, hij reageert vloeiend. Ook na enkele dagen intensief gebruik. De achtergrond reageert meteen wanneer je vingers boven het scherm zweven. Je eerste introductie met floating touch ;-).

Sony heeft veel elementen in de telefoon op Floating Touch voorbereid, maar je merkt al snel dat ontwikkelaars echt met deze API’s aan de slag moeten. In andere software blijft ondersteuning volledig achterwegen.

Qua toetsenbord niks anders dan hulde voor Sony Mobile. Onder de toestellen met kleine schermen is dit misschien wel het best tikkende toetsenbord. Ik heb mezelf in een week tijd niet op fouten kunnen betrappen.

Specs

De Xperia Sola is uitgerust met een 3.7 inch 480×854 pixel LCD Bravia Engine display. Hij loopt op een 1Ghz dual-core CPU voorzien van 512MB RAM en 8GB opslagruimte. Deze specs maken de Sola een aardige middenmoter. Hoewel de Xperia Sola is voorzien van standaard functies als WiFi, Bluetooth en GPS, treffen we ook NFC ondersteuning aan. Niet vreemd natuurlijk gezien de doos al meteen twee Xperia Smart Tags bevat ;-). Het toestel draait standaard Android 2.3, maar een upgrade naar 4.0 is onderweg.

Camera

De Xperia Sola beschikt over een 5 megapixel camera met een resolutie van 2592×1944 met LED Flash. Sony heeft deze weer volgepropt met leuke features als (3D) Sweep Panorama, Touch Focus, Geotagging en stabilisatie. Hieronder hebben we een tweetal testfoto’s geplaatst.

Naast het schieten van foto’s is het ook mogelijk om video-opnamen te maken. Deze schiet de camera op 720p.

Geluid

De Xperia Sola is voorzien van een FM radio en mediaplayer. Over de hoofdtelefoon is het geluid prachtig, maar over de speaker klinkt op vol volume wat flets. Bij gesprekken, ook over de speaker, klinken stemmen zeer helder.

Conclusie

De Xperia Sola is een middenmoter die opvallend stevig oogt. Het LCD display is van gemiddelde kwaliteit, maar prima voor regulier gebruik. De accu gaat lang mee. Bij normaal gebruik tot anderhalve dag. Daarnaast bevat het toestel alle features die je van een moderne smartphone verwacht, waaronder ondersteuning voor NFC. Daarmee is de Sola klaar voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.