Apple Wint Strijd om Nieuwe Nano-SIM Standaard

De European Telecommunications Standards Institute (ETSI) heeft het nieuwe voorstel voor de Nano-SIM van Apple uitgeroepen tot nieuwe standaard. Hiermee won Apple met haar voorstel van concurrenten Nokia, RIM en Motorola Mobility. Dit ondanks dat RIM en Motorla Mobility onlangs nog een wijziging in het voorstel van hun kant maakte waardoor hun voorstel voldeed aan veel van de eisen die Apple stelden.

De nieuwe standaard krijgt als technische naam 4FF en is 40% kleiner dan de huidige SIM. Hij meet slechts 12.3mm bij 8.8mm bij 0.67mm. Net als bij de micro-SIM zal er een adapter zijn om de kaart ook in gewone toestellen te gebruiken.

De winst van Apple zal het bedrijf geen windeieren leggen. Aan Apple’s nieuwe ontwerp kleven namelijk enkele patenten die het bedrijf in bezit heeft. Nokia had al eerder aangegeven deze patenten niet af te nemen mocht Apple de strijd winnen. Het kan dus goed zijn dat Nokia het voorlopig bij de Micro-SIM houdt en de stap naar de Nano-SIM zal overslaan. Hoe RIM en Motorola Mobility (van Google) hierin staan is vooralsnog onduidelijk.

Het verkleinen van de SIM is belangrijk voor fabrikanten. Hoe kleiner de SIM, hoe minder ruimte deze in het apparaat inneemt. In Noord-Amerika zijn diverse netwerken die al jaren zonder SIM werken. Dit zijn met name de CDMA netwerken (GSM netwerken kunnen niet zonder). Deze smartphones beschikken over een soort van ingebouwde SIM. Apple heeft in het verleden al eens geopperd om GSM netwerken SIM-onafhankelijk te maken. Vanuit het oog van de smartphonebouwer is dat zeer interessant. Vanuit de gebruiker zal echter veel vrijheid verloren gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events