Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Silent Hill HD Collection

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Twee prima games voor één prijs
  • Alle originele extra’s aanwezig
  • Graphics sterk verbeterd
  • Nieuwe stemmen in Silent Hill 2

THE BAD

  • Zo nu en dan lag wanneer er veel gebeurt

Wat was Koninginnedag weer een waanzinnig feest en wat is vandaag toch een treurige, regenachtige dag. De perfecte dag voor een potje Silent Hill. Naast Silent Hill Downpour heeft konami namelijk nog een Silent Hill klassieker op de markt gezet en wel de nieuwe Silent Hill HD Collection. Het als de Metal Gear Solid HD Collection, bevat deze gamedisc meerdere oude games die Konami heeft opgepoetst. In dit geval gaat het om all-time horrorfavoriet Silent Hill 2 en Silent Hill 3.

Omdat het om twee eerder verschenen titels gaat, gaan we deze niet uitgebreid reviewen. In plaats daarvan kijken we, zonder al te veel te verraden, nog eens naar de verhaallijnen van de games en hoe 2012-proof deze games nog zijn.

Silent Hill 2

Silent Hill 2 werd gemaakt door Team Silent en kwam in 2001 uit op de Playstation 2. Tot het verschijnen van Downpour was dit wat mij betreft veruit de meest spannende en innoverende Silent Hill game uit de hele reeks (Downpour is overigens de achtste game uit de Silent Hill serie). Ik ben niet de enige die fan is van het verhaal van Silent Hill 2. Fans wereldwijd zijn het er over eens dat het plot in Silent Hill 2 het beste is tot nu toe. Het verhaal van Silent Hill 2 kent meerdere lagen die zich langzaam ontvouwen terwijl je aan het spelen bent. Een strategie die de game een hoge replay-waarde geeft.

In Silent Hill 2 speel je de rol van James Sunderland. Jouw verhaal begint op een parkeerplaats, met een recente brief van jouw vrouw. En brief waarin ze vraagt om naar het dorp Silent Hill te komen. Saillant detail, mevrouw Sunderland is al een jaar of drie dood… Iets met een enge ziekte enzo. Wanneer je de parkeerplaats verlaat, loop je door een mistig bos waar je vreemde geluiden hoort. Aan het einde van het pad, kom je op een begraafplaats, waar je Angela Orosco ontmoet. Een jonge meid die naar Silent Hill is getrokken om haar moeder te zoeken. Wanneer James de stad in trekt, ontdekt hij al snel dat de stad niet meer is wat het geweest was. De pracht en praal heeft plaatsgemaakt voor een dikke, mysterieuze mist…

Silent Hill 3

Silent Hill 3 verscheen in mei 2011 op de Playstation 2 en de PC en is wederom ontwikkeld door Team Silent. Opvallend is dat Silent Hill 3 de opvolger is van Silent Hill 1. De game die helaas niet op de disc is gezet. Het verhaal begint ongeveer 17 jaar na het eerste. In deel 1 versloeg Harry Mason het wezen dat de stad in bedwang hield en kreeg een baby om voor te zorgen. Deze baby is Heather, de nieuwe hoofdrolspeler van Silent Hill 3. De tiener voelt zich sterk aangetrokken tot de duistere kant van de stad en komt er achter dat er een sekte is die haar wil gebruiken om haar te laten bevallen van haar nieuwe god.

2012-Proof?

Hoe 2012-proof zijn deze Silent Hill games nog? Silent Hill 3 heeft duidelijk de betere graphics in vergelijking tot Silent Hill 2. Dat ie niet vreemd, want dat was destijds toch ook al het geval. Toch merk ik in beide games dat Konami tijd heeft geïnvesteerd in het oppoetsen van zowel graphics als het geluid en dan met name de stemmen. Het verschil in kwaliteit is prachtig weergegeven in het onderstaande filmpje van Silent Hill 3.

Conclusie

Met Silent Hill 2 zette Konami een ware klassieker neer en ook Silent Hill 3 is zeer vermakelijk. Het poetswerk van Konami werkt haar vruchten af, als komt het niet in de buurt van de moderne Silent Hill games die we kennen. De Silent Hill HD Collectie is een must-have voor iedereen die graag survival horrors speelt.

Eén reactie

  1. Zelf heb ik destijds SH 2 en 3 op de PS2 gespeeld. Nu de PS2 weg is was ik aangewezen op de HD remaster voor PS3. Na deze weer gespeeld te hebben viel het mij toch we op dat de HD versie minder van de originele atmosfeer pakt. Hierdoor gaat de ervaring toch wel voor een aardig deel verloren. Bij nadere inspectie zie ik nu dat de HD remaster compleet opnieuw is opgebouwd vanuit de PC versie hierdoor zijn een aantal effecten verloren gegaan zoals de mist en geluiden hier zijn ook veel verhalen over te vinden online. Voor mij is het artistieke aspect compleet overhoop gehaald en kan je het beste toch de PS2 versie spelen. Ik heb dan ook mijn PS2 weer uit de berging gehaald en de spellen opnieuw gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.