Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Adobe Lightroom 4

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Uitgebreid beheer over je collectie foto's
  • Snel en makkelijk hele series bewerken
  • Krachtig beheer van metadata
  • Exporteren van fotoboeken naar Blurb en PDF
  • Betere prijsstelling

THE BAD

  • Softproofing voelt nog niet af

Ruim twee maanden geleden heeft Adobe de nieuwe Lightroom uitgebracht. Met de vierde editie heeft Adobe een aantal flinke stappen voorwaarts gezet. Niet alleen in techniek, maar ook in de prijsstelling van de nieuwe software. De prijzen die Adobe in rekening brengt voor Lightroom 4 zijn met grofweg 50% geslonken. In plaats van €299 betaal je nu nog maar €129 voor een volledige versie.

Process Version 2012

Één van de grootste veranderingen is Process Version (PV) 2012. Dat is hoe Adobe de image processing engine in Lightroom 4 noemt. Dit is dezelfde als de Camera RAW plug-in die je in de laatste Photoshop aantreft. Deze Process Version gaat op een hele andere manier om dan de versies die in eerdere Lightrooms zaten. Je zal dus merken dat als je een RAW bestand opent die je in een eerdere versie had bewerkt, deze mogelijk net iets anders eruit ziet. Ook de niveaus van de sliders zijn aangepast. Waar je een slider in Lightroom 3 bijvoorbeeld helemaal naar rechts had staan, kan deze in Lightroom 4 voor hetzelfde effect ineens haverwegen staan. Dat kan lastig zijn, maar met de vele nieuwe mogelijkheden om RAW bestanden aan te passen, is het iets waar je gewoonweg niet aan ontkomt.

Één van de punten waar de nieuwe Process Version goed op scoort is het werken met onder- en overbelichte foto’s. Hier weet de software redelijk veel informatie terug te halen. Ook de berekening van de witbalans is sterk verbeterd.

Geotagging

Lightroom biedt nu ook verbeterde mogelijkheden voor Geotagging. De map-module maakt gebruik van Google Maps om te tonen waar foto’s zijn gemaakt. Het is natuurlijk ook mogelijk om achteraf locatiegegevens aan foto’s toe te voegen. Je kunt de map ook nog eens gebruiken om foto’s op basis van locatie terug te vinden.

Boeken Maken

Het is mogelijk om direct in Lightroom fotoboeken (en kaarten) samen te stellen. Dit loopt via Blurb (BookSmart). Deze dienstverlener levert ook in Nederland. Opvallend is dat je het ‘standaardpapier’ wel op de site kan vinden, maar niet in Lightroom. Het is ook mogelijk om fotoboeken in PDF te exporteren. Leuk voor op onder anderen de iPad.

Softproofing

Het is mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde softproofing. Voorral gebruikers die weleens iets naar een drukker sturen zullen hier blij mee zijn, al is de functie nu nog erg beperkt. Zo blijkt softproofing alleen functioneel voor RGB weergaven. Dat terwijl drukkers over het algemeen met CMYK werken. Hier is dus nog wat werk te doen voor Adobe.

Conclusie

Naast een flinke prijswijzigingen blijkt Lightroom 4 weinig echt nieuwe functies toe te voegen. De enige echte veranderingen zijn de mogelijkheden om via Blurb fotoboeken te laten printen en softproofing waar CMYK ontbreekt. Lightroom 4 moet het dan ook voor een groot deel hebben van de verbeteringen ten opzichte van Lightroom 3. Verbeteringen in performance en het uitdiepen van diverse functies. Voor iedereen met een oudere Lightroom versie is dit eigenlijk een verplichte upgrade. Voor iedereen die nog met een pakket als Lightroom moet starten, is dit het ideale instapmoment.

Beschikbaarheid

Adobe Lightroom 4 is zowel via Adobe als diverse fotozaken aan te schaffen. Het pakket heeft een adviesverkoopprijs van €129. Let erop dat het pakket niet werkt op een 32-bit MAC of een Windows XP machine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.