Arjan Olsder
Arjan Olsder

De iPhone 5 en Apps

Op dit moment gaan veel geruchten rond over het nieuwe scherm van de iPhone 5. Waar de één praat over 4 inch, spreekt de ander zelfs over 4.6 inch. Wat het ook worden gaat, het is goed mogelijk dat Apple voor het eerst afwijkt van haar strategie om de iPhone (en mogelijk iPod Touch) met een 3.5 inch scherm uit te rusten. Wat gaat dat betekenen voor het toestel en voor de apps?

De iPhone heeft altijd een 3.5 inch scherm gehad. Toch waren er altijd al twee schermen waar ontwikkelaars rekening mee moesten houden. Het eerste type (dat tot en met de iPhone 3GS is gebruikt) is een scherm van 320×480 pixels. De pixeldichtheid van deze schermen was 165 pixels per inch.

Met de iPhone 4 introduceerde Apple haar tweede generatie schermen. Het inmiddels beroemde ‘Retina Display’. Dit type scherm bevat 640×960 pixels of 330 pixels per inch. De verdere techniek achter deze schermen is altijd hetzelfde gebleven. Een LED TFT capacitief touchscreen dat in staat is om 16 miljoen kleuren te tonen.

Het nieuwe Retina display was exact twee keer zo groot als dat van de oude iPhones. Om oudere iPhone apps te tonen, schaalde Apple de apps op. Met andere woorden, de pixels werden horizontaal en verticaal verdubbeld. Dat leverde onscherpe apps op, maar verder geen problemen in het gebruik.

Met de iPhone 5 spreekt men over een (maximaal) 4.6 inch scherm. Dat is bijna één extra vierkante inch die het bedrijf moet vullen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het scherm vooral hoger worden en niet breder, maar ook dit is natuurlijk speculatie. Wil Apple blijven roepen dat de nieuwe iPhone 5 een retina display heeft, dan zal het de pixeldichtheid van 330 pixels aan moeten houden.

Dit brengt een groot probleem met zich mee. De iPhone zal niet langer in staat zijn om apps simpelweg te vergroten. De kans is dan ook aanwezig dat Apple dezelfde strategie zal aanhouden als op de iPad. De apps worden dan weergegeven met een zwarte rand eromheen.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Officieel weet de wereld nog niets over de nieuwe iPhone 5. We weten zelfs niet of Apple het de iPhone 5 zal noemen. Ik reageer hier dus puur op geruchten van publicaties als Reuters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.