Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SanDisk Ultra Backup Flash Drive

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Backups starten met een drup op de knop
  • Aardige vormgeving van de stick
  • Hoge snelheden voor USB 2.0
  • Encryptie mogelijk

THE BAD

  • Backup knop zit te ver naar voren
  • Het online aanbod sluit niet aan bij het product

Naast gewone USB sticks heeft SanDisk tegenwoordig ook een Backup serie. Dit zijn sticks met speciale software en een Backup knop. Met één druk op de knop, moet de stick de geplande backup afwerken. Dat is de theorie. Vandaag testen wij de stick in de praktijk.

Uitrusting

Wanneer we de verpakking van de SanDisk Ultra Backup openen, vinden we alleen de stick. Dat is niet vreemd. Het enige dat je nodig hebt, is de software en die staat natuurlijk op de stick zelf.

Uiterlijk

De SanDisk Ultra Backup is een capless design. Geen dopje dat je kwijt kan raken, maar een USB plug die je uit de stick schuift. Handig dus. Bovenop de stick, vlak voor de plug, vinden we de Backup knop. Deze keuze is een tikkeltje vervelend. Ik ben namelijk gewend om een USB stick vlak bij de plug vast te pakken om hem dan uit mijn PC te trekken. Dan start ik in dit geval dus een backup… Aan de achterkant zit een opening om een lusje doorheen te halen.

Backups

Wanneer we de stick op de PC aansluiten, start de SanDisk Backup Manager. Deze installeren we op onze test PC.

Natuurlijk zijn we het eens met de voorwaarden. Kom maar op!

We willen zelf bepalen waar we een backup van maken.

bepalen wat onderdeel moet zijn van de backup, is niet meer dan vinkjes zetten voor de mappen die je veilig wilt stellen. Alle onderliggende bestanden en mappen worden dan meegenomen.

2GB gratis online backup bij YuuWaa, wie wil dat nou niet? Wij… Want onze backup is 64GB groot, dus dat gaat nooit passen. Niks invullen en door naar de volgende pagina.

De eerste backup. Dit gaat even duren…

En ja hoor, hij is klaar. We krijgen een keurig logboek van alles dat is overgezet.

Nu je eerste backup klaar is, hoef je de volgende keer de stick enkel in de PC te steken en op de Backup knop te drukken. De rest doet hij vanzelf.

Snelheid

Deze sticks van SanDisk hebben duidelijk een ander doel dan gewoon tussendoor data opslaan en met je meesleuren. We gaven de sticks aan onze collega’s van GoMemory.net en die wisten de volgende snelheden te meten:

8GB – 20.88MB/s Leessnelheid – 12.69MB/s Schrijfsnelheid
16GB – 20.89MB/s Leessnelheid – 12..02MB/s Schrijfsnelheid
32GB – 27.52MB/s Leessnelheid – 20.21MB/s Schrijfsnelheid
64GB – 20.22MB/s Leessnelheid – 26.02MB/s Schrijfsnelheid

Zoals je aan deze scores kan zien, zijn de sticks gemaakt om hard te werken. Op USB 2.0 halen ze zo ongeveer de hoogste scores die we tot nu toe bij SanDisk hebben gezien. Een indrukwekkende prestatie. Ook valt ons op dat de snelheden constant zijn. Ook bij grotere sticks. Kwalitatief een topproduct dus.

Conclusie

Je koopt de SanDisk Backup niet als stick, maar als methode om je belangrijkste bestanden regelmatig te backuppen. Daar zijn ze voor ontworpen, en dat doen ze ook echt waanzinnig goed.

Beschikbaarheid

Deze sticks liggen nu al in de winkel, maar je kan een 32GB model gratis krijgen. Volgende week organiseren we een webstrijd waarbij we een SanDisk Ultra Backup 32GB gaan verloten. Hou ons in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.