Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Adobe Lanceert Lightroom 4

Na een succesvolle Betatest in januari, heeft Adobe nu Lightroom 4 gelanceerd. In tegenstelling tot Photoshop en Photoshop Elements, richt Lightroom zich voornamelijk op het beheren van de workflow voor zowel professionele fotograven als amateurs. Daarnaast is het mogelijk om globale bewerkingen op foto’s uit te voeren.

Lightroom 4 is een belangrijke nieuwe versie voor Adobe. In Lightroom 4 introduceert het bedrijf enkele innovaties op het gebied van fotobeheer en bewerking. Nieuwe aanpassingsmogelijkheden maximaliseren het dynamische bereik van camera’s en zorgen voor uitzonderlijke details in zowel lichte partijen als donkere. Nieuwe automatische aanpassingsmogelijkheden stellen belichting en contrast dynamisch in. Daarnaast zijn er lokale aanpassingsmogelijkheden voor onder meer ruisonderdrukking, moiré en witbalans.

Lightroom 4 is ook in staat om fotoboeken te ontwerpen. Het is niet alleen mogelijk om foto’s een plaats te geven, maar ook teksten kunnen worden opgemaakt. Voor de beginner heeft Adobe ook een grote collectie templates toegevoeg. De toevoeging van soft proofing helpt fotografen bij het aanpassen van foto’s naar afdrukkleuren, zodat ze er perfect uitzien. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van geotagging zodat foto’s op een landkaart terug gevonden kunnen worden.

Dankzij ingebouwde video-ondersteuning kunnen fotografen frames uit videoclips van digitale spiegelreflexcamera, compactcamera’s en smartphones afspelen, bijsnijden of ontsluiten. Lightroom biedt tal van videospecifieke preset-instellingen en beeldaanpassingsmogelijkheden die toepasbaar zijn op videoclips. Clips zijn te exporteren als een H.264-bestand of direct te publiceren op Facebook of Flickr.

Beschikbaarheid

Lightroom is per direct beschikbaar voor zowel PC als Mac. Nieuw vraagt Adobe €109. Voor een upgrade betaal je slechts €62. Genoemde prijzen zijn ex BTW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.