Logo GadgetGear.nl
Picture of Daniel Schilling
Daniel Schilling

Review: Playstation Vita

Daniel Schilling beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Twee analoge sticks
  • Erg krachtig
  • Prachtig OLED Scherm
  • Veelzijdig
  • Mogelijkheden zijn eindeloos

THE BAD

  • Prijs
  • Geen intern geheugen.

Al vanaf het moment dat de eerst geruchten over een nieuwe handheld van Sony begonnen binnen te komen, begon mijn hart sneller te kloppen. Ik ben een echte Gadgetfreak. Ik moest en zou die nieuwe handheld dan ook aanschaffen, no matter what! Lees mijn ervaring na een paar dagen non-stop gaming.

Functies:

De PS Vita barst van de functies. Sony heeft het apparaat helemaal volgestopt met allerlei moderne snufjes. Zo heeft de handheld een touchscreen aan de voorkant en een touchpad aan de achterkant. Deze zijn allebei multi-touch, wat wil zeggen dat het meerdere aanrakingen tegelijk kan registreren. Het touchscreen zal je vaak moeten gebruiken aangezien het hoofdmenu alleen met touch te bedienen is. Het is dan ook belangrijk dat dit comfortabel werkt.

Het scherm zelf is een OLED-scherm, is superscherp en geeft warme volle kleuren. De graphics zijn door de combinatie van de techniek van de handheld en het OLED-scherm om van te smullen en zijn te vergelijken met de eerste graphics van de eerste games die op de PS3 uitkwamen.

Één van de grootste verbeteringen ten opzichte van de PSP is de tweede analoge stick. Hierdoor zijn bijvoorbeeld shooters veel beter te spelen doordat je nu ook de camera kan draaien. Wat ook erg fijn is, is het feit dat het nu echte analoge sticks zijn waar je tegen kan duwen (zoals op de de PS3) in plaats van schuiven, zoals op de PSP en Nintendo 3DS het geval is.

De camera op de voor én achterkant van de PS Vita zijn niet van geweldige kwaliteit en zijn niet eens te vergelijken met de kwaliteit van de camera van de Iphone. Met de camera kun je wel Augmented Reality spellen spelen. Je krijgt 6 AR Cards bij de PS Vita en door de camera op zo’n kaart te richten verschijnt er iets op je scherm waarmee je kunt spelen. Zo kun je bijvoorbeeld met een aantal kaarten een heel stadion op je salontafel tevoorschijn toveren.

 

Ten slotte heeft de PS Vita ook nog een gyroscoopfunctie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je door de PS Vita te kantelen kunt sturen bij een racegame of een balletje door een doolhof kunt laten rollen.

De Apps:

De PS Vita heeft naast de vele funties ook veel applicaties. Naast de applicaties die je ook op de PS3 vind (zoals Trophy’s, je vriendenlijst, een applicatie voor muziek en voor video, de PSN Store en een internetbrowser), zijn er ook een aantal nieuwe applicaties.

Zo is er de camera-app, waarmee je kunt fotograferen en filmen. Ook is er een applicatie waarbij je kun chatten met andere PS Vita gebruikers en een applicatie waarmee je kunt praten met vrienden (ook als je allebei iets anders op de handheld aan het doen bent. Iets wat op de PS3 nog steeds niet kan).

Ook bezit de PS Vita een Google Maps App, voor als je de weg kwijt bent. Met de Near Applicatie kun je zien wie er in jou omgeving nog meer een PS Vita hebben en wat zij spelen. Ook kun je cadeautjes voor elkaar achterlaten (bijvoorbeeld een onderdeel voor een kart in Modnation Racers). En als laatste is er nog de CrossPlay applicatie, waarmee je verbinding kunt leggen tussen een PS Vita en een PS3.

Sommige games hebben de mogelijkheid om online te kunnen met PS3 én PS Vita spelers in één sessie. Ook is het mogelijk om die games te spelen op je PS3, vervolgens daar te saven, om vervolgens die savegame op je PS Vita verder te spelen.

Conclusie:

De Playstation Vita is een zeer krachtig apparaat met een enorm scala aan functies en mogelijkheden. Ik kan dan ook niet wachten op de toekomst, want er is zoveel mogelijk op dit systeem.

Een systeem valt of staat met de line-up aan games wordt vaak gezegd, maar in deze tijd geld ook de veelzijdigheid van een apparaat. Applicaties zoals Uitzending Gemist en What’s App zullen naar mijn mening veel mensen over de streep kunnen trekken om een PS Vita te halen.

Het feit dat ik in deze review nog niet eens alles heb verteld over de mogelijkheden van de PS Vita wil al wel aangeven dat we hier te maken hebben met de meest veelzijdige handhelds van dit moment. De PS Vita is here to stay!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.