Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kobo Touch Edition Ereader

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • WiFi
  • Diepe integratie Kobo boekwinkel
  • Zeer veel gratis boeken
  • Reading Life maakt lezen leuker

THE BAD

  • Mist knopjes om pagina's om te slaan
  • Mist een stylus
  • Webbrowser alleen leuk voor nood

In Nederland begint het bedrijf net met de distributie en verkoop, maar in Engeland zijn ze echt overal te vinden. De ereaders van het Canadese Kobo. Vandaag checken we de Kobo Touch Edition Ereader, de laatste vinding van het bedrijf. Het is de eerste touchscreen ereader van het bedrijf.

Uitrusting

Koop je de Ereader, dan ontvang je daar naast een handleiding ook meteen een USB-kabel bij. Dit is dezelfde kabel die je voor je smartphone gebruikt (m.u.v. iPhone).

Uiterlijk

Aan de voorkant bevat de Kobo één anonieme knop die dienst doet als ‘home’ button. Aan de bovenkant zit nog een standby-schakelaar en daarmee zal je het moeten doen. De volledige besturing loopt verder via het touchscreen.

Aan de achterkant van de reader voelen we het ‘Black Quilt’ design van Kobo. Hierdoor voelt de ereader zacht en glad aan. Het geeft je tevens het gevoel dat hij gemakkelijk uit je hand zal glijden. In de praktijk valt het mee.

Scherm

Een goed scherm is enorm belangrijk voor een ereader. Hoewel het kleurenscherm van de Kindle Fire en andere kleuren ereaders leuk zijn, zijn dat standaard schermen waar je ogen snel moe van worden. Een echte ereader heeft namelijk een e-ink scherm, zo ook deze. Om precies te zijn maakt de Kobo gebruik van een 6 inch Pearl e-ink scherm en dit is hetzelfde scherm dat we in de Kindle en Nook ereaders aantreffen. Het scherm is daarnaast voorzien van een optisch touchscreen op basis van infrarood technologie. Deze zelfde techniek wordt ook voor de Sony ereaders gebruikt.

Specs

De Touch Edition is uitgerust met WiFi b/g/n en loopt op een i.MX508 CPU. Standaard bevat de Touch Edition 2GB aan opslagruimte. Met behulp van het Micro-SD slot is daar nog eens 32GB aan toe te voegen.

Boeken

Het is mogelijk om Epub, PDF en Adobe DRM boeken op de Touch Edition te lezen. Met name Adobe DRM is interessant omdat die DR het toestaat om boeken te lenen.

Hoewel je de Touch Edition zelf vol kan pompen met boeken, heeft Kobo zelf ook een digitale boekenwinkel op het apparaat zitten. Hier kan je rechtstreeks boeken kopen. Een leuke bonus is dat de Kobo winkel ook nog eens vele duizenden gratis boeken bevat (waaronder een hele serie Nederlandse titels).

Gebruiksgemak

Het menu van de Kobo Touch Edition is extreem makkelijk in gebruik en het apparaat reageert over het algemeen lekker snel. Toch missen we knoppen onderaan het scherm. Deze zijn we gewend van de Sony readers en zelfs bij die touchscreen modellen merken we dat een pagina omslaan met een knopje toch wel heel comfortabel is.

Reading Life

Reading Life is een soort van sociaal netwerk binnen de Kobo (en ook toegankelijk via de Kobo apps op de iPad/iPhone). Reading Life houdt bij hoeveel je leest en wat je leest. Net als in een game zal Reading Life daar achievements aan verbinden.

Extra’s

De Touch Edition bevat een aantal leuke extra’s die je via het instellingenmenu kan vinden (ja, dat was even zoeken). Hier zit onder anderen een schetsblokje bij. Die werkt prima, maar hier mis je toch echt een stylus. Helaas kan het scherm ook niet met een stylus overweg.

Ook op de Touch Edition vinden we een Sudoku spel. Ideaal voor de uurtjes waarin je even niet zil lezen. Het spel leent zich perfect voor de ereader en de interface is zeer gebruiksvriendelijk.

Tot slot bevat de Touch Edition ook nog een webbrowser. Voor nood is dat leuk, maar het browsen is een buitengewoon trage ervaring. Toch is het indrukwekkend dat de browser zeer goed met moderne technieken als java overweg kan.

Software

Om de Touch Edition in gebruik te nemen, moet je hem aansluiten op je PC of Mac en de Kobo software installeren. De interface van de software is ‘bijna’ helemaal in het Nederlands. Na de registratie en aanmelding op het WiFi netwerk gebruik je de software eigenlijk niet meer.

Conclusie

Kobo doet enorm haar best een leuke ereader neer te zetten. Dat merk je onder anderen aan Reading Life. De aanwezigheid van een webbrowser en schetsblok zal voornamelijk een verkoopargument zijn, maar wil je uiteindelijk echt niet gebruiken. De integratie met Kobo’s eigen boekenplatform is zeer comfortabel en de reader ligt verder lekker in de hand. Toch mis ik een knopje om pagina’s om te slaan. Daar wil ik echt niet moeilijk doen met mijn vinger op het scherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.