Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: FIFA Football

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Gameplay zo simpel als FIFA 11
  • Alle spelers van 2011/2012
  • Gedetailleerde graphics
  • Nederlands commentaar

THE BAD

  • Touch Control valt tegen
  • Mist wat FIFA 12 features

Yes, yes, yes! Dat was de eerste gedachte die door mij heen ging toen ik hoorde dat EA FIFA Football op de Vita uit zou brengen. Tegelijk voelde ik echter ook een angst. Ik kan echt genieten van FIFA 12 op mijn Playstation 3, maar handheld voetbalgames waren tot nu toe teleurstellend. Tot nu toe…

De FIFA Football Beleving

FIFA Football is de eerste handheld voetbalgame die er realistisch uitziet. De modellen van de spelers en de stadions zijn tot in detail uitgewerkt. Ook qua bewegingen van de spelers heeft EA mij weten te verbazen. Iedere speler lijkt toch weer net iets anders te bewegen. Dit is echt gaaf om te zien. Tegenover al deze details staat helaas wel dat de framerate soms wat tegenvalt. FIFA 12 is, zelfs op de Xbox 360, grafisch sterker. Of dit ligt aan de Vita, of de manier waarop EA’s ontwikkelaars de Vita gebruiken kan ik nu nog niet zeggen.

Hoewel alle spelers uit het 2011/2012 seizoen aanwezig lijken te zijn, mis ik de transfers die afgelopen maand hebben plaatsgevonden. Het zou dan ook fijn zijn wanneer EA een patch uit zou sturen om de gegevens up to date te brengen. Het systeem hiervoor is overigens wel aanwezig, dus dat zal niet lang meer duren.

Wat trouwens ook enorm leuk is zijn de commentaren van Evert ten Napel en Youri Mulder. Die mogen in deze handheld uitvoering natuurlijk niet missen.

FIFA 12 (PS3) vs. FIFA Football (PS Vita)

Elke voetballiefhebber is bekend met FIFA 12. Ik kan dan ook niet anders dan een vergelijking maken tussen deze twee titels. Bij de overgang van FIFA 11 naar FIFA 12 introduceerde EA namelijk het Player Impact systeem en dat speelt behoorlijk lekker. Het is dan ook jammer dat dit nieuwe systeem ontbreekt. Daar staat tegenover dat de rest van de FIFA Football game goed te vergelijken is met FIFA 12 en door het ontbreken van het Player Impact systeem is de game een stuk makkelijker voor beginners.

Gameplay

Hoewel de gameplay van FIFA Football een stuk makkelijker is in vergelijking tot FIFA 12, introduceert EA toch een aantal Vita-specifieke bedieningsvormen in deze game. Zo is het tijdens het gamen mogelijk om via het touchscreen aan te geven welke speler je wilt bedienen of de bal wilt pasen. Helaas is dit soms erg lastig. Je bent immers met de analoge sticks bezig en dan moet je een hand vrijmaken om het scherm te bedienen. In de praktijk probeer ik die situatie dan ook zoveel mogelijk te voorkomen.

FIFA Football maakt ook gebruik van de touchpad aan de achterkant van de Vita en daar wordt het wel heel interessant. Je gebruikt dit om op het goal te schieten. Wanneer je richting het goal loopt, tik je op het touchpad aan waar de bal in het doel moet eindigen. De snelheid waarmee je tikt bepaalt de kracht waarmee je schiet. Schiet je te hard, vliegt hij over het goal. Dit is in het begin echt even wennen, maar speelt uiteindelijk best lekker. Je hebt gewoon veel meer controle over de bal. Wil je helemaal geen gebruik maken van de touch functies van FIFA Football, dan kan je deze gelukkig ook uitzetten en gamen zoals je gewend bent.

Online

FIFA is één van de launchtitels die het online gebeuren redelijk goed op orde heeft. Ik ervaarde tijdens het spelen weleens wat lag, maar het feit dat de Vita alleen met een WiFi G netwerk wil verbinden zou daar de oorzaak van kunnen zijn. Het enige dat ik mis in vergelijking tot FIFA 12 zijn de Online Seasons en de EA Sports Football Club.

Conclusie

Deze review was lastig. Ik kon FIFA nog niet vergelijken met andere voetbalgames op de Vita omdat die er simpelweg niet zijn. Ik kon dus niet anders dan een vergelijking trekken tussen FIFA Football en FIFA 12. Dan valt het misschien wel op dat diverse functies ontbreken, maar wanneer ik de game zou vergelijken met voetbalgames op andere handhelds, is FIFA Football zonder twijfel een meesterwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.