Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Epson EH-TW6000W Beamer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima beeldkwaliteit
  • Mooie zwarting in 3D
  • Amper last van vertekening
  • Automatisch scherpstellen
  • Stereospeakers voor onderweg

THE BAD

  • Brilletjes niet voor smalle gezichten
  • WirelessHD is storingsgevoelig
  • WirelessHD niet geschikt voor hardcore gaming

Onlangs lanceerde Epson haar EH-TW6000W beamer. Één van de eerste actieve HD beamers van het bedrijf. Hoewel Epson relatief laat met deze techniek aan de slag is gegaan, heeft het bedrijf niet alleen een beamer met het uiterlijk van een snelle sportwagen neer weten te zetten, maar ook nog eens een beamer die gebruik maakt van draadloos HDMI. Lekker gemakkelijk!

Uitrusting

In de doos van de beamer treffen we naast een active-shutter bril (met tasje) een netsnoer, HDMI-kabel, Afstandsbediening, Batterijen, Wireless HD zender en een adapter voor de WirelessHD zender. Ook treffen we twee klemmetjes aan waarvan we in eerste instantie niet konden bedenken waar ze voor nodig zijn. Achteraf hebben we ze ook gewoon in de doos laten liggen.

Installatie

Installatie van de EH-TW6000W verliep bij ons vrijwel zonder problemen. Gewoon de stekkers erin en aanzetten maar. De EH-TW6000W schakelt zelf naar het HDMI kanaal en ook het scherpstellen is iets dat de beamer eigenhandig doet. Ik geef toe, deze ervaring was wel heel comfortabel.

Beeldkwaliteit 2D

Één van de grootste obstakels voor beamers, is het weergeven van zwarte vlakken. Door de enorme lichtbundel van de lamp, veranderen zwarte gebieden vaak in grijze gebieden en dan erger als op een LCD Display. Nu moet ik meteen toegeven dat de prestaties van de EH-TW6000W absoluut niet tegenvallen. Sterker nog, ik vindt de zwarte gebieden best donker voor een beamer. Het contrastratio van de EH-TW6000W is dan ook 40.000:1 tegen 2200 lumen. Overigens kan je de EH-TW6000W ook in eco modus zetten. Dat scheelt je een hoop stroom en de ventilator hoeft niet hard te werken waardoor deze niet storend aanwezig is.

Beeldkwaliteit 3D

Wanneer je de beamer naar 3D schakelt, begint het genieten pas echt. De active shutter brillen zorgen er natuurlijk voor dat je grofweg de helft van het beschikbare licht verliest doordat het beeld aan één oog tegelijk wordt doorgelaten. Epson compenseert dit door de lamp feller te laten branden. Toch gaat de helderheid hierdoor omlaag wat de donkere gebieden extra donker maakt. Iets dat zeker bij films en games de sfeer ten goede komt.

Epson’s Brillen

De brillen van Epson zijn niet alleen voor grote mensen ontworpen, maar ook nog eens voor mensen met een brede kop. Heb je een relatief smal gezicht, dan is de kans groot dat de bril van je neus zal glijden. Het is dus handig om voor je kinderen aparte brillen of een rol duct tape aan te schaffen ;-).

Geluidskwaliteit

De EH-TW6000W beschikt standaard over een setje stereospeakers van 10Watt. Het signaal voor deze speakers haalt de beamer uiteraard uit het HDMI-signaal. De aanwezigheid en kwaliteit van de speakers is aangenaam wanneer je niet met losse boxen wilt slepen, maar voor een echte home cinema ervaring zijn ze niet interessant. Zeker in de lage tonen zijn de prestaties van de speakers te verwaarlozen.

Verschil Epson EH-TW6000W en Epson EH-TW6000

Naast de EH-TW6000W, brengt Epson ook de EH-TW6000 op de markt. De beamers zijn echter hetzelfde. Het grote verschil zit hem in de aanwezigheid van een zender voor draadloos HDMI. Deze zender maakt gebruik van de WirelessHD standaard. Deze standaard werd al in 2008 bedacht en ondersteund door onder anderen Broadcom, Intel, LG, Panasonic, NEC, Samsung, SiBEAM, Sony, Philips en Toshiba. Dat zit dus wel goed.

Draadloos HDMI

Bij de Epson EH-TW6000W zit een zender om een HDMI signaal naar de beamer door te sturen. Dit is reuze handig van Epson, want het scheelt je natuurlijk de aanschaf en het aanleggen van lange HDMI kabels. Toch heeft het systeem een groot nadeel. Het signaal is erg gevoelig voor ‘obstakels’. Loop je tussen de beamer en de zender door, zal het beeld dan ook wegvallen. Je zal hier in de opstelling van de zender en de beamer rekening mee moeten houden, want mooi wegwerken is dus geen optie.

Het theoretische bereik van de zender ligt rond de 10 meter. Wij hebben dit tot 6 meter kunnen testen. Opvallend is dat de kwaliteit van het signaal nauwelijks afdoet aan het origineel. We hebben een pro-gamer CoD Black Ops op het systeem laten spelen. Deze gaf aan wel iets van lag te merken, zeker wanneer hij in 3D speelde. Ik heb zelf ook gespeeld, maar merkte dit niet. Van de andere kant ben ik gewend om regelmatig te laat de trekker over te halen. Voor reguliere gamers is er dus niks aan de hand, hardcore gamers moeten hier wel even over nadenken.

Conclusie

Met de EH-TW6000W zet Epson niet alleen een 3D beamer neer die een prachtig plaatje schept, maar ook een 3D beamer die weet te presteren. Het beeld is scherp en helder. In 3D ervaren we weinig tot geen ghosting of andere 3D-gerelateerde problemen. Wel is het jammer dat WirelessHD bij ons gevoelig was voor storingen. Dan toch maar een lange kabel trekken. Verder is de Epson EH-TW6000W een schot in de roos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.