Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

MWC: Nokia’s Nieuwe Lumia’s en 41 Megapixels!

Nokia heeft weer aardig wat lawaai weten te maken tijdens het Mobile World Congress. Niet alleen komen de Finnen met de nieuwe Lumia 610 en Lumia 900 op de proppen, maar mogen we ook iets met 41 megapixels dat ze Nokia PureView noemen verwachten en alles met camera’s temaken heeft.

808 PureView

Soms weet je niet goed wat je leest, zo ook bij de introductie van Nokia’s nieuwe Nokia 808 PureView smartphone. Misschien wel de laatste Symbian van het bedrijf, maar een waanzinniger einde aan de serie had het bedrijf niet kunnen bedenken. Het nieuwe toestel bevat namelijk een camera van maarliefst 41 megapixel. Canon, Nikon, Sony, waar blijven jullie!?

Nu moeten we wel voorzichtig zeggen dat de 41 megapixel waar Nokia het over heeft, het ronde beeld op de vierkante sensor betreft. In de praktijk blijft daar 38 megapixel van over, wat nog steeds waanzinnig veel is. Nokia gebruikt deze sensortechniek om juist kleinere foto’s te kunnen schieten. Zo zal de camera voor een 5 megapixel foto, 7 megapixel bereik gebruiken en dit terugschalen naar de gevraagde 5 megapixel. Een belangrijk voordeel hierdoor is dat je heel snel op delen van het scherm kan inzoomen zonder dat Nokia een bewegende lens nodig heeft. Dit merk je ook bij het schieten van Full HD video’s. Je kan 4X zoomen zonder dat er ook maar iets hoeft te bewegen.

Wat dat betreft heeft Nokia met deze techniek echt wel een primeur in handen. Het is alleen jammer dat ze deze voorsprong in het oude Symbian platform hebben gestoken.

Hoewel Nokia duidelijk geïnvesteerd heeft in de camera, lijkt het display minder aandacht te hebben gekregen. Het 4 inch display draait op een lage resolutie van 360×640. Dat is 184 pixels per inch en dat is weer heel wat minder dan de Lumia toestellen. Toch kan het verklaard worden. De camerafuncties snoepen nu wel heel veel capaciteit van de CPU af en Nokia heeft gekozen voor een 1.3 Ghz CPU met slechts 512MB RAM. We zijn dus heel benieuwd naar de uiteindelijke prestaties van het toestel.

Lumia 610

De Lumia 610 zal het nieuwe budget toestel uit de Lumia series worden. Het toestel heeft een 480×800 3.7 inch display en draait op een 800Mhz CPU met 512 MB RAM. De camera schiet foto’s van 5 megapixel en kan video’s op VGA-kwaliteit vastleggen. Hoewel het display dus net zo goed is als van de Lumia 800, is de CPU een stuk trager en ook op de kwaliteit van de camera is flink bezuinigd. Bluetooth, WiFi, GPS en andere technieken zijn wel allemaal aanwezig.

Lumia 900

De Lumia 900 lijkt qua specs zeer sterk op de Lumia 800. Dezelfde CPU, dezelfde hoeveelheid RAM geheugen en dezelfde 8 megapixel camera aan de achterkant. Aan de voorkant bevat dit toestel echter een 1.3 megapixel camera voor Skypegesprekken. Daarnaast is het display met 4.3 inch een stuk groter. Doordat de resolutie gelijk is gebleven, lijkt het beeld alleen iets grover. Met dit display zal de Lumia 900 een stevige concurrent worden voor Samsung’s Optimus 7 die het met een 4 inch display moest doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.