Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Omnia W (Wonder)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Ligt lekker in de hand
  • Goede geluidskwaliteit
  • Perfecte ondersteuning voor DLNA
  • FM-Radio aanwezig

THE BAD

  • 8GB opslagruimte is wel erg krap
  • Design is niet heel spannend

Eind vorig jaar kwam Samsung met een nieuw Windows Phone toestel op de markt. Toegegeven, hij is een beetje ondergesneeuwd door de overweldigende aandacht voor Nokia’s Lumia 800, maar zeker niet minder interessant. Ik kon het dan ook niet laten om het toestel van dichterbij te bekijken.

Uitrusting

In het doosje van de Omnia W vinden we naast de handleiding een netstroomadapter, accu, USB datakabel en een headset.

Specs

De Omnia W is voorzien van een snelle 1.4Ghz Scorpion processor. Dezelfde die het bedrijf ook in de Galaxy S II heeft zitten (en ook in de Nokia Lumia 800 aanwezig is). Deze krijgt ondersteuning van een Adreno 205 GPU. Ondanks de snelle processor heeft Samsung er voor gekozen het toestel slechts met 512MB RAM uit te rusten. Gezien Windows Phone niet zo heel veel programma’s in de achtergrond laat lopen, heeft dit gelukkig geen invloed op de prestaties tijdens dagelijks gebruik. De Omnia W heeft ook nog eens 8GB aan interne opslag.

De Omnia W is uitgerust met WiFi b/g/n, Bluetooth 2.1, A-GPS en een FM Radio. Daarnaast bevat het toestel een 5 megapixel camera waarmee filmpjes op 720p geschoten kunnen worden.

Uiterlijk

De Omnia W is uitgerust met een 3.7 inch Super AMOLED display met een 480×800 resolutie. Midden onder het display zit de fysieke Windows knop met daarnaast touch-buttons terug en zoeken. Het voordeel van de fysieke knop is dat je niet per ongeluk het scherm activeert. Handig!

Aan de rechterkant vinden we de power en fotoknoppen. Aan de linkerkant vinden we de twee volumeknoppen. Aan de onderkant zit de USB aansluiting en aan de bovenkant de koptelefoonaansluiting.

Aan de achterkant vinden we de speaker, LED Flash en de 5 megapixel camera. De klep voor de accu is van geborsteld aluminium wat het toestel een klassieke uitstraling geeft.

Gebruiksgemak

De Omnia W draait op het nieuwe Windows Phone 7.5. Hij is dus Nederlands, bevat toegang tot Marketplace en natuurlijk Xbox Live.

Hoewel Samsung niks met de interface mag doen, heeft het bedrijf wel de nodige apps toegevoegd die onder anderen het instellen handiger maken. Één opvallende app is AllShare. Hiermee gebruik je de Omnia W als controller voor DLNA mediaplayers en kan je content beschikbaar stellen voor andere toestellen. Met funshot is het mogelijk om creatieve foto’s te schieten.

Zoals bij de specs al gezegd is, is de Omnia W een zeer snel toestel. Hij reageert extreem vlot op al mijn gebaren. Daarnaast is de geluidskwaliteit zeer goed. Ook over het ontvangst van de FM radio ben ik zeer te spreken.

Conclusie

Het nadeel van Windows Phone toestellen is dat je ze niet met extra opslagruimte uitgebreid kunnen worden en dan is het natuurlijk de vraag of 8GB aan opslagruimte voldoende is. Gebruik je hem niet als je MP3-speler, dan is het voldoende. Wil je dat wel, kijk dan toch even verder. Voor de rest is de Omnia W een zeer goed toestel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.