Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Choplifter HD (X360, PSN, Steam)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Heerlijke graphics
  • Uitmuntende audio ervaring
  • Originele gameplay verder uitgediept

THE BAD

  • Een aantal levels blijken al vroeg moeilijker dan ze lijken.

Konami heeft weer eens in haar software archieven lopen spitten. Na de remake van Burgertime, heb ik vandaag wederom een klassieker uit de jaren tachtig voor mijn neus en wel Choplifter. De game werd in 1982 door Broderbund op de Apple II uitgebracht en ik leerde hem in 1985 kennen op de MSX. Als kind meteen al één van mijn favoriete games.

De Geschiedenis van Choplifter

Zoals gezegd kwam de game in 1982 eerst uit op de Apple II. Het succes was al snel duidelijk waardoor hij datzelfde jaar nog verscheen op de Atari 5200, Atari 8-bit, Commodore 64 en Commodore VIC-20. In 1984 verscheen Choplifter op de ColecoVision gevolgd door de MSX en een Arcade release in 1985. Choplifter is één van de weinig games die zo succesvol was, dat deze vanaf de homecomputer naar de Arcade hallen ging. Normaal was het andersom. In 1986 verscheen Choplifter op de NES en SEGA Master System gevolgd door de Atari 7800 in 1987. Daarna bleef het lang stil…

Choplifter HD

Dankzij InXile Entertainment en uitgever Konami is Choplifter terug, in HD op Xbox Live, PSN en Steam. De kern van de game is hetzelfde gebleven. Jouw missie is om met je helikopter gevaarlijke gebieden in te vliegen om daar overlevenden op te pikken. Denk daarbij niet alleen aan oorlogsgebieden, maar ook aan steden die door zombies worden overlopen. Het gaat ook niet alleen om het oppikken van gewone mensen. Tijdens de games kom je bekenden tegen als Super Meat Boy, Duke Nukem en Steve uit Minecraft.

Realiteit vs. Fantasie

Wanneer je met Choplifter HD start krijg je het idee een serieuze wargame te gaan spelen. De scenario’s zien er goed uit en het materieel waarmee je vliegt is erg goed getekend. Toch hebben de makers de game ook van de nodige onzin voorzien. Zo kom je ineens in de situatie dat je overlevenden in een door zombies overlopen stad op moet pikken. Zombies kunnen misschien wel niet vliegen, maar ze gaan wel aan je helikopter hangen. Erg vervelend! Ook mag je de nodige karakters uit andere games onderweg oppikken.

Gameplay

De core gameplay uit de originele Choplifter is grotendeels in tact gebleven. Toch kon InXile het niet laten om het bij graphics alleen te laten. De studio heeft haar best gedaan om te gameplay verder uit te diepen. Zo heb je de beschikking over diverse helikopters, meer wapens en krijg je nog een aantal bonus opdrachten. Zo kan je in diverse situaties extra punten verdienen door verslaggever ‘Scoop’ en zijn cameraman op te pikken. Zodra hij aan boord is, krijg je ook een nieuwsticker vol onbeduidende feitjes onderin het scherm.

Conclusie

Met Choplifter HD heeft InXlile een klassieker nieuw leven ingeblazen. Ik was als kind verslaafd aan het origineel en Choplifter HD bewijst minstens net zo leuk te zijn. De nieuwe graphics en het werk dat de studio aan de audio heeft besteedt, maken dat je echt in de game wordt gezogen. Zijn er dan helemaal geen negatieve punten? Jawel hoor. Net als het origineel sta je soms in een onwijs moeilijk level terwijl de volgende weer een stuk makkelijker is. Buiten dat, is het gewoon een hele leuke game.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.