GadgetGear.nl

Review: YouW8 Internet Weegschaal


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de YouW8 Internet Weegschaal met 4 sterren.

The Good
 • Simpel maar strak design
 • Makkelijk te installeren
 • Makkelijk in gebruik
 • Wekelijkse e-mail update

The Bad
 • Dashboard werkt niet op de iPad
 • iOS app is niet heel gebruiksvriendelijk

Een digitale personenweegschaal is leuk, maar het Nederlandse YouW8 weet pas echt te innoveren. Afgelopen jaar introduceerde het bedrijf namelijk de YouW8 personenweegschaal. Een weegschaal die draadloos verbonden is met het internet en je helpt om continu inzicht in je gewicht te krijgen.

Uitrusting

Bij het openen van de YouW8 doos treffen we een setje batterijen voor de weegschaal, een adapter voor de eveneens aanwezige draadloze ontvanger, een rolmaat en een kort ethernetsnoertje aan. De rolmaat klinkt misschien vreemd, maar voor een goede analyse is het voor de YouW8 van belang om de buikomtrek te weten en die valt nog niet op een geautomatiseerde manier te meten.

Uiterlijk

Het design van de YouW8 weegschaal is simpel en modern. Het bedrijf heeft voor veel plastic gekozen en op de achterkant treffen we knoppen aan die voor de Nederlandse versie geen echte betekenis hebben. Door het simplistische design zal de weegschaal in elk badkamerinterieur passen. Een slimme keus. De ontvanger zit in een kleine behuizing van wit plastic. Het ontwerp bevat een oog waarmee hij aan de muur gehangen kan worden. Zo houd je de meterkast (in tegenstelling tot de onze) een beetje strak geordend.

Installatie

Het installeren van de YouW8 is verassend simpel. Je stopt de batterijen in de weegschaal en hangt de ontvanger van de YouW8 aan je internet router. Hierna doorloop je de registratie op de website van YouW8 (waarbij je de code op de ontvanger moet gebruiken) en de hele boel werkt. Goed doordacht dus.

De Werking

Zodra je jezelf en alle gezinsleden op de weegschaal hebt geregistreerd (je moet voor iedereen een losse account aanmaken) is de weegschaal klaar voor gebruik. Wanneer je op de weegschaal staat (met blote voeten) zal deze het hele lichaam wegen en meten. Op basis hiervan weet hij na de eerste meting ook zeer goed te bepalen wie er op de weegschaal staat. Na de weging worden de resultaten naar de ontvanger in de meterkast verzonden en die publiceert de resultaten op de website van YouW8.

Dashboard

De kracht van de YouW8 zit voornamelijk in het online gedeelte. Daar kan je namelijk inloggen op jouw eigen dashboard en daar doelen instellen. De software van YouW8 houdt dan in de gaten hoe ver je van deze doelen bent verwijderd.

Naast gewicht krijg je ook inzicht in andere details zoals de skelekspiermassa, BMI en vetpercentage. Deze gegevens geven ook een goed inzicht in de opbouw van je lichaam en dat is belangrijk. Stel dat je bijvoorbeeld gaat sporten, dan kan het zijn dat je in het begin zwaarder wordt. De spiermassa groeit namelijk en spieren zijn zwaarder dan lichaamsvet. Ondanks dat je zwaarder wordt, kan de YouW8 laten zien dat je toch gezond bezig bent. Leuk is ook dat de dashboard laat zien waar in de omgeving nog meer YouW8 gebruikers zijn. Exacte details krijg je natuurlijk niet in verband met de privacy.

iPhone/iPod Touch

YouW8 heeft ook een iOS app voor iPhone en iPod gebruikers. Dat is handig, want het online dashboard bestaat helemaal uit Flashanimaties en die zijn natuurlijk niet zichtbaar op iOS apparaten. Helaas heeft YouW8 de volledige animaties naar iOS omgezet waardoor ‘even snel kijken’ uitgesloten is. Bij ieder statistiekje een nieuwe animatie en je kijkt statistiekje-voor-statistiekje.  Dit maakt de app soms wat irritant en dat is erg jammer. Of een betere app, of een dashboard dat gewoon op HTML5 werkt zou ik zeggen.

De Ervaring

Ik heb de YouW8 weegschaal nu enkele maanden in gebruik. Ik heb hem ook keurig naast de douchecabine staan om me er met regelmaat aan te herinneren dat ik er even op moet staan. Bij het dagelijks meten bemerk ik voornamelijk schommelingen in mijn gewicht. Het is dan ook fijn dat de wekelijkse en maandelijkse overzichten mij vertellen of ik inderdaad afval of niet. Ook het effect van een periode veel sporten is voor mij beter zichtbaar via het dashboard. Hoewel ik voornamelijk geactiveerd word door de wekelijkse e-mail update van YouW8 heb ik het gevoel dat ik door de YouW8 veel meer inzicht heb gekregen in mijn plannen om af te vallen.

De Expert

We doen het niet vaak bij GadgetGear, maar speciaal voor de YouW8 review hebben we expert om haar mening gevraagd en wel Carin Winters van Diëtistenpraktijk Lingewaard.

“Als diëtist wil ik graag mijn mening over de Youw8 geven. De Youw8 is een heel uitgebreide digitale weegschaal, waarbij allerlei overzichten van het gewichtsverloop op de computer te bekijken zijn: gewicht, BMI, vetpercentage en skeletspier.

Voor mensen die gevoelig zijn voor overzichtjes/statistieken kan dit een heel handige weegschaal zijn, omdat je heel inzichtelijk krijgt hoe het met je gewichtsverloop gaat, waardoor het extra stimuleert om door te gaan met afvallen. Je krijgt wekelijks een mail met je resultaten, waardoor je geconfronteerd wordt met je voortgang. Ben je hier niet zo gevoelig voor, dan kun je zelf een schema maken waarop je het gewichtsverloop bijhoudt.

Een voordeel van de Youw8 kan zijn dat afvallen minder vrijblijvend wordt. Als iemand met je mee kan kijken als coach (bijvoorbeeld een gezinslid) kan dat heel erg stimulerend werken. Als coach kun je bijvoorbeeld ook je diëtist mee laten kijken, zodat zij jouw gewichtsverloop kan volgen en hier reacties op kan geven; dit is wel een toegevoegde waarde van deze weegschaal.

Als je naast het afvallen tevens gaat sporten kun je op deze weegschaal mooi de veranderingen in de lichaamssamenstelling zien; dit is op een gewone digitale weegschaal niet mogelijk. Als gevolg van hormoonschommelingen is het voor vrouwen niet verstandig om iedere dag op de weegschaal te gaan staan. Door wel dagelijks te wegen, kun je een verkeerd beeld van je gewicht krijgen en daardoor gefrustreerd raken in plaats van gemotiveerd.

Afvallen is iets wat je zelf moet doen: dagelijks moet je zelf beslissen wat je eet en hoeveel je beweegt, ongeacht welke weegschaal je gebruikt. Of door het gebruik van de Youw8 het afvallen sneller/beter zal gaan dan met een digitale weegschaal, vraag ik me af. In de beginfase van het afvallen zal door het gebruik van de Youw8 het afvallen beter zichtbaar worden met allerlei grafieken, wat stimulerend kan werken als je daar gevoelig voor bent; maar op de lange termijn vraag ik me af of dit effect blijvend is.”

Conclusie

Ben je iemand die graag met cijfertjes werkt, dan kan de YouW8 voor mijn gevoel een enorme motivatie zijn om af te vallen. Ook al gaat het langzaam, YouW8 maakt het inzichtelijk en dat bevalt me enorm. Het gebruiksgemak is aanwezig. Het is alleen jammer dat het YouW8 dashboard niet werkt met de iPad en dat de iOS app niet heel erg gebruiksvriendelijk is. Daar zitten echt de verbeterpuntjes. Toch is deze weegschaal een niet te missen hulpmiddel.

1 reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik heb al jaren de Youw8 weegschaal; deze weegschaal meet het gewicht en de lichaamssamenstelling en geeft deze wireless door naar een apart kastje wat je inprikt op je internetverbinding. Deze hardware werkt al deze tijd prima, en heb zelfs nog nooit de batterijen hoeven te vervangen!

  Het grote probleem zit echter in de website. De ‘basis’ functionaliteit zit er wel in, en er is ook een mobiele app die er bijna uitziet als de website maar het is allemaal het ‘net niet’. Ik wil grafieken met lijntjes, en geen staafdiagrammen. De labels die in de diagrammen te zien zijn, zijn onduidelijk en je zit echt te peinzen over welke datum het gaat. Het doel waarvoor je hem koopt (duidelijk inzicht krijgen) wordt zo niet bereikt. Daarnaast zijn de grafieken voor gewicht, vetpercentage en spiermassa ook allemaal los (steeds in inline popups), dus vergelijken is erg moeilijk.

  Een gemis is ook een exporteer functie, zodat je zelf de meetgegevens kunt analyseren met bijvoorbeeld Excel. Je data staat gevangen bij Youw8; als zij stoppen ben je dus je historie aan meetpunten kwijt, of je moet elke maand trouw alle gegevens steeds opzoeken en overnemen. Handmatig vervelend werk, en moeilijk want die diagrammen zijn gewoon niet handig gemaakt.

  Het is nu 2014: tijd om gebruik te maken van de nieuwste HTML5 technieken, én exporteer-functies!

  Daarnaast is de koppeling dat de weegresultaten doorgestuurd kunnen worden naar Valtaf.nl al een half jaar buiten werking door onenigheid tussen deze bedrijven. Youw8 wil geld zien voor het aanpassen van enkele IP/firewall wijzigingen omdat Valtaf.nl haar IT infrastructuur verplaatst heeft en Valtaf.nl wil hier niet voor betalen. Ik gok dat Youw8 gewoon teveel vraagt voor deze simpele wijziging.

  Kortom: goede weegschaal, maar de internetomgeving is een bejaarde draak en je gegevens zijn gevangen daarin.