Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Netgear WNDRMAC Wireless Extreme Router

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooie behuizing
  • Ondersteuning voor Time-Capsule
  • Ondersteuning voor printen via Bonjour
  • Ondersteuning voor DLNA
  • Ouderlijk toezicht mogelijk
  • 4 Gigabit poorten
  • Gastennetwerk

THE BAD

  • Je moet kiezen tussen bonjour printen of time-capsule
  • Onbruikbare help functies
  • Geen handleiding op de CD-Rom

Vorige week kondigde Roelof hem al aan, de nieuwe WNDRMACv2 router van Netgear. Een router die aan de buitenkant al opvalt door haar witte verschijning, maar in eerste instantie toch vooral op de oude, vertrouwde WNDR3700v2 lijkt. Lijkt inderdaad, want de router bevat wel degelijk vernieuwingen.

Uitrusting

Wanneer we de doos van de WNDRMAC openen treffen we de witte router aan, een wit standaard om hem overeind te kunnen zetten, een netstroom adapter en een gele netwerkkabel. Alles wat je nodig hebt om het ding thuis te installeren.

Uiterlijk

In eerste instantie lijkt de WNDRMAC waanzinnig veel op de WNDR3700. Aan de voorkant vinden we statusleds voor de stroomtoevoer, status van de 2.4 Ghz en 5Ghz draadloze verbindingen, USB, internetverbinding en vier lampjes voor de gigabit verbindingen achterop en twee knoppen om snel verbinding te kunnen leggen met andere draadloze apparaten.

Aan de achterkant vinden we een aan/uit knop (handiger dan de stekker eruit te trekken), de aansluiting voor de stroomkabel, vier reguliere gigabit aansluitingen voor je PC’s, MAC’s, printers en dergelijke en één gigabit poort om je modem op aan te sluiten. Tot slot treffen we een USB aansluiting aan. Hier kan een externe hardeschijf of USB-stick op worden aangesloten. De inhoud is dan via ReadyShare toegankelijk voor alle apparaten op het netwerk.

Installeren

Het installeren van de WNDRMAC is waanzinnig eenvoudig. Je haalt je modem van het stroom en koppelt deze via de bijgeleverde (of een andere) netwerkkabel aan de router. Hierna sluit je ook de router aan op het lichtnet en voorzie je ook het modem weer van stroom. De router legt zelf verbinding.

Hoewel je traditioneel eerst via een bedrade verbinding de router in moet stellen, verraad een sticker op de doos van de router dat Netgear zo vrij is geweest om alvast een draadloos netwerk in te stellen zodat je meteen kan verbinden. Wij kiezen toch voor de bedrade oplossing.

Zodra we onze router openen worden we meteen gefeliciteerd dat we draadloos verbinding hebben met het internet… ik zit dus echt achter een desktop… bedraad… maakt niet uit. Het werkt, nu al! Meteen krijg ik een overzicht van de standaard instellingen die ik natuurlijk meteen aan wil passen, maar niet voordat ik opnieuw een statusscherm voor mijn neus krijgt om mij te vertellen dat de router werkt.

Bij het openen van de web-interface van de router zie ik meteen dat Netgear wat meer zorg en aandacht voor de interface heeft dan ik in de vorige router heb gezien, de originele WNDR3700. De interface ziet er niet alleen beter uit, maar zit ook logischer in elkaar. Ik zie een aantal opties die nieuw voor me zijn, zoals het isoleren van draadloze verbindingen. Gelukkig bevat de interface ook een help-functie aan de onderkant. Helaas verstaat deze geen Nederlands waardoor ik de Nederlandse termen eerst in het Engels moet vertalen. Voor iemand met weinig ervaring is de help daardoor onbruikbaar en dat is erg jammer.

Gasten Netwerk

Iets dat mij al enorm aansprak bij de WNDR3700 en ook in de WNDRMAC aanwezig is, is het gastennetwerk. Hierdoor is het mogelijk om gasten op een apart netwerk in te laten loggen (met vergelijkbare beveiliging als op het hoofdnetwerk), maar ze kunnen jouw computers, printers en netwerkschijven niet zien. Alleen internet dus. Dit gasten netwerk stel je met hetzelfde gemak in als het gewone netwerk.

Speciaal voor Apple

De naam zegt het al een beetje, de router is speciaal gemaakt voor Apple gebruikers (vandaar het witte plastic). Wanneer je er een externe disk aan hangt, is het dus mogelijk om die disk als time-capsule te gebruiken zodat je handig back-ups kan maken. Daarnaast bevat de router ondersteuning om via bonjour over het netwerk te printen. De printer die je op de USB-poort aansluit is dan binnen het hele privénetwerk beschikbaar. Gezien de router maar één USB-poort heeft, lijkt het erop dat je tussen deze functies moet kiezen.

Conclusie

Hoewel Netgear normaal al veel aandacht schenkt aan het uiterlijk van haar routers, maakt het bedrijf met de WNDRMAC de eerste router die ook buiten de meterkast gezien mag worden. Het witte plastic doet het gewoon goed, ook wanneer je geen MAC bezit. De installatie van de router is iets dat iedereen moet kunnen, want er kan bijna niets fout gaan. De gigabit-poorten zijn zeer handig voor mediaplayers en consoles terwijl de beschikbaarheid van een gastennetwerk mogelijk maakt dat jouw privé bestanden ook echt privé blijven wanneer je een ander op jouw netwerk laat.

3 reacties

  1. Hoi Annelies,

    Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik kan je wel vertellen dat ik drie verdiepingen boven de WNDRMAC zit in een pand uit 2005. Ik heb ongeveer 60% signaal over op N, 30% op G. Niet slecht dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.