Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Jabra Supreme

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Strak design
  • Handig 'omklappen' van de microfoon
  • Spraakbesturing werkt goed voor standaard functies
  • Zeer helder geluid
  • Hoog draagcomfort

THE BAD

  • Spraakbesturing werkt niet goed met het bellen van Nederlandse namen

Soms voel je het al aan wanneer je de foto van een product ziet. Die uitstraling van luxe en gemak. Jabra stuurde ons onlangs de Jabra Supreme, één van de meest strak ontworpen bluetooth headsets met al de nieuwste snufjes die het bedrijf te bieden heeft. Natuurlijk moesten wij testen of hij ook aan onze eisen voldoet.

Uitrusting

Bij aankoop van de Jabra Extreme ontvang je naast de Extreme zelf twee verschillende oorkusentjes, twee maten oorhaken, een auto-USB-lader, een 230V-lader en een USB-lader. Aan deze uitrusting missen we helemaal niks.

Uiterlijk

Bij de Jabra Supreme is niet alleen de achterliggende techniek van groot belang, maar ook het design speelt een grote rol. Aan de achterkant van het toestel vinden we dan ook de volumeknoppen en een plastic flubbertje waarachter een USB-aansluiting zit. De USB-aansluiting gebruik je alleen om het toestel te laden en kan ook gebruikt worden op de lader van je telefoon.

De bovenkant van de Supreme bevat één grote knop. Deze gebruik je om gesprekken aan te nemen en op te hangen. De actieknop dus ;-). Op de microfoon zit een tweede knop waarmee je (na het indrukken) gesproken commando’s kan geven.

De microfoon van voor het gemak ook worden ingeklapt. In ingeklapte stand staat de headset meteen uit. Geen gerotzooi dus met een knop die je lang ingedrukt moet houden.

De hele body bestaat uit een combinatie van geborsteld aluminium, plastic en nepleer. Hierdoor krijg hij een zeer luxueuze uitstraling.

Specs

De Jabra Supreme is voorzien van Active Noise Cancelation om achtergrondgeluid te reduceren. Dit gebeurt tevens met de nieuwe Noise Blockout 3.0 technologie van Jabra. Om de geluidskwaliteit te verbeteren is de Supreme ook in staat om met HD Voice overweg te kunnen. Helaas zijn de Nederlandse operators alleen nog niet zo ver.

De Supreme bevat ook uitgebreide mogelijkheden voor spraakbesturing. Na een druk op de spraak knop (op de microfoon) kan je commando’s opzeggen die de headset uit zal voeren. In de praktijk is dit ook goed voor onverwachte gesprekken. Hoewel de headset zonder problemen alle taken wist uit te voeren is de link leggen tussen een gesproken en geschreven naam in het Nederlands een heel ander verhaal. Goed voor een onverwacht gesprek zullen we maar zeggen ;-).

De headset kan gelijktijdig op twee verschillende bluetooth apparaten worden aangesloten. Bijvoorbeeld je mobiele telefoon en je Playstation 3. Via A2Dp is het ook mogelijk om met hoge kwaliteit naar muziek te luisteren. Hoewel muziek wel aardig klinkt (24mm speaker), is het maar de vraag of je dat in de praktijk zou willen.

Draagcomfort

De Jabra Supreme is een relatief grote headset waardoor je hem niet zonder oorhaak kan dragen. Toch ligt de headset lekker op het oor en heb je weinig last van het gewicht. Het is geen probleem om hem enkele uren achtereen op het oor te houden. Doordat het geen in-ear model is, hou je goed contact met de buitenwereld. Wel zo handig tijdens het autorijden.

Gebruiksgemak

De bediening van de Supreme is zeer makkelijk. Voor de meeste functies kan je kiezen of je met de knoppen gaat klooien of dat je de spraakbesturing gebruikt. Die laatste optie blijkt al snel de makkelijkste. Het enige minpuntje is dat de spraakbesturing niet echt Nederlandse namen lijkt voorbereid te zijn waardoor een contact bellen best een uitdaging kan zijn. Op dat soort momenten koos ik het juiste nummer dan ook gewoon op de telefoon zelf.

Conclusie

De Supreme bevat de laatste technieken van Jabra en dat merk je aan de geluidskwaliteit. Daarnaast ligt de Supreme comfortabel op het oor. De inklapbare microfoon en spraakbesturing voegen een hoop comfort toe. Één van de meest indrukwekkende bluetooth headsets tot nu toe.

Eén reactie

  1. Ik vind de Jabra Supreme echt waardeloos! Voicedialing werkt niet i.c.m. met mijn Galaxy S4 mini en degene die ik bel hoort mij niet duidelijk, veel gekraag. Jabra heeft mij een nieuw exemplaar toegezonden: hetzelfde probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.