Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Tab 8.9

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Breed display
  • Warme kleuren en hoge resolutie
  • Ligt lekker in de hand
  • Volledig pakket handige apps

THE BAD

  • Geen (Micro-)SD slot
  • TouchWiz kan traag overkomen

Met de Samsung Galaxy Tab 8.9 introduceert Samsung een mooie opvolger voor de Galaxy Tab 10.1. Nouja, opvolger… meer een mooi extra maatje. De Galaxy Tab 8.9 is een slag kleiner en dat maakt hem lekker handzaam. Vandaag bekijken we dit Android 3.0 tablet van binnen en van buiten.

Uitrusting

Samsung levert bij de Galaxy Tab 8.9 een USB-lader, een USB-kabel met dock-connector en een headset met drie maten eargels. Het headsetje is een in-ear model en klinkt behoorlijk goed. (Wat zit er in de doos)

Uiterlijk

Aan de achterkant van de Galaxy Tab treffen we een 3.2 megapixel camera aan in combinatie met een LED flash. 3.2 megapixel is natuurlijk niet echt veel, maar wil je meer betalen voor een camera die je in de praktijk nauwelijks gebruikt? Inderdaad, een prima keuze dus.

De bovenkant van de Galaxy Tab 8.9 is een stuk interessanter. Daar treffen we van links naar rechts de power-knop, volume-knop, koptelefoonaansluiting en microfoon aan.

Rechtsboven treffen we nog een slot waar we een sim in kunnen stoppen zodat we gebruik kunnen maken van het 3G netwerk. Een slot voor een (micro-)SD kaart ontbreekt in de Galaxy Tab 8.9. Je zal het dus met het bestaande geheugen moeten doen.

Tot slot treffen we aan de voorkant nog een kleine camera aan de gebruikt kan worden om Skype gesprekken te voeren.

Hardware

Het 8.9 inch display van de Galaxy Tab 8.9 geeft een prachtig warm beeld en de resolutie is werkelijk fenomenaal. Met 1280×800 pixels echt een genot voor het oog. Een scherm met een dergelijke resolutie vraagt nogal wat rekenkracht en dat komt van de 1Ghz dual-core processor die in de behuizing van de Galaxy Tab verstopt zit.

Voor het geluid beschikt de Galaxy Tab over twee speakers onderin het apparaat. Deze combinatie zorgen voor een mooi stereogeluid. Echt heel laag komen de speakertjes niet, maar ze blijven ook met hogere volumes erg zuiver klinken.

Software

De Galaxy Tab is niet alleen voorzien van de TouchWiz interface die Samsung over Android heen legt, maar ook van de nodige apps. Wat dat betreft zorgt Samsung er wel voor dat kopers van het apparaat hem ook echt meteen in gebruik kunnen nemen. Heel anders dan bij de iPad. Opvallend is ook de aanwezigheid van de e-Reader van onze Hollandse Bol.com. Het is uiteindelijk natuurlijk een stuk reclame op je scherm, maar geeft wel een vertrouwd gevoel ;-).

Het Galaxy Tab 8.9 Gevoel

De Galaxy Tab 8.9 ligt werkelijk heerlijk in de hand. Hij is wat kleiner dan de iPad 2 waar ik normaal mee werk, maar ik merk ook dat ik dat kleine beetje extra scherm toch echt niet mis. Hoewel Samsung voor de achterkant voor plastic heeft gekozen, pakt ook dit goed uit. Ik heb voldoende grip en dat is voor mij erg belangrijk.

Toch gaat het hier en daar wel mis. Één van de leuke opties in Android is de mogelijkheid om Live Backgrounds in te stellen. In combinatie met de TouchWiz interface levert dat een tablet op die gewoon niet lekker vlot reageert wanneer je van homescreen wilt veranderen. Het lijkt er dan ook op dat TouchWiz misschien wat teveel van het apparaat vraagt.

Conclusie

De hardware is goed en hij ligt heerlijk in de Hand. Jawel, de Galaxy Tab 8.9 is een prima tablet. Toch balen we van de snelheid van het apparaat. Bij het instellen van dingen als Live Backgrounds begint het scherm al snel te haperen en dat wil je gewoon niet. We geven TouchWiz weliswaar de schuld van dit alles, maar het zou ook aan andere apps kunnen liggen. Feit blijft echter dat je hierdoor niet het gevoel krijgt dat je met een stevige dual-core tablet werkt en dat is erg jammer. Toch is dat geen reden om de Galaxy Tab 8.9 niet te kopen. Android laat je immers de ruimte om TouchWiz voor één van de vele andere launchers te verruilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.