Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Battlefield 3 (PS3, Xbox, PC)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Vette multiplayer
  • Indrukwekkend singleplayer verhaal
  • Prachtige graphics
  • Heerlijke gameplay

THE BAD

  • Knokken is irritant
  • Handbewegingen zien er slecht uit

Sinds afgelopen week ligt hij in de winkel: Battlefield 3 van Dice en EA. In de aanloop naar de release hebben de twee aardig hun best gedaan om deze game te hypen, zeker omdat de release vlak voor die van Call of Duty Modern Warfare 3 zit. Weet Battlefield 3 ons hart te winnen?

De Singleplayer Ervaring

Hoewel de Battlefield reeks voornamelijk bekend staat om de enorm goede multiplayer modus, heeft Dice voor de singleplayer modus samengewerkt met veteraan en schrijver van diverse oorlogsthrillers Andy McNab. De rol van Andy was niet alleen om het team aan een goed verhaal te helpen, maar om de fijne details uit te werken. Een samenwerking die onder anderen tot uiting komt in de manier waarop soldaten met elkaar praten. Het taalgebruik is voor mijn gevoel anders dan in de vele andere shooters die ik heb gespeeld.

Wanneer je aan de singleplayer begint, lijkt het verhaal een beetje warrig. Dit komt doordat je de herinneringen van de hoofdrolspeler naspeelt. Oké, dit lijkt misschien een beetje op wat we in Black Ops hebben gezien, maar het de herinneringen en het verhaal dat zich steeds verder ontrafeld is wel een stuk beter en gevarieerder.

De game beperkt zich niet tot rennen en schieten. Ook in Battlefield 3 krijg je nu de kans om met groter speelgoed te spelen. Zo zal je missies meemaken waar je als boordschutter in een vliegtuig werkt en weer een andere waar je een tank moet besturen.

Co-op Multiplayer

Naast de indrukwekkende singleplayer en multiplayer, kan je ook co-op missies spelen. Deze missies zijn uniek en maken daarmee geen deel uit van de Battlefield 3 verhaallijn. In deze missies speel je in een team en kom je erachter hoe belangrijk het is om in een oorlogssituatie samen te werken. Wil je de missies overleven, dan moet je op elkaars skills kunnen vertrouwen. Helaas kleeft er welk een nadeel aan de co-op missies. Het zijn er maar tien. Veel en veel te weinig.

Multiplayer

En dan multiplayer, misschien wel het belangrijkste onderdeel van Battlefield 3. Ook nu weer laat ontwikkelaar Dice zich van haar beste kant zien. De maps zijn lekker groot en de aanwezigheid van helicopters en tanks maken de levels enorm spannend. Het aardige is ook dat het balans tussen soldaten en het rijdende/vliegende materieel erg goed is. Of ik nu met een M16 door de straten ren of met een tank om me heen knal, ik voel me in beide situaties geen moment veilig.

Over de rol van soldaat gesproken, Dice heeft het klassensysteem ten opzichte van Battlefield 2 aangepast. De Medic is eruit en de Support erin. De medische taken liggen nu deels bij de Assault soldaten terwijl de Support troepen voor extra rugdekking kunnen zorgen. Een prima beslissing van Dice.

Al je online prestaties worden bijgehouden op het Battlefield Battlelog. Dit lijkt erg op de Call of Duty Elite service van Activision met als grote uitzondering dat EA hier geen extra geld voor vraagt.

Gameplay

Over het algemeen zit Battlefield 3 er fantastisch uit, maar er zitten wel wat schoonheidsfoutjes in. Met name wanneer handen in beeld zijn, bewegen deze vaak alsof het plastic paspoppen zijn. Wanneer je kruipt lijken ze bijvoorbeeld geen grip te hebben en ook wanneer je moet knokken zijn de bewegingen niet echt realistisch. Ook tijdens knokpartijen moet je op bepaalde momenten een bepaalde knop indrukken. De relatie tussen de knoppen en de actie is in zo’n situatie niet altijd even duidelijk, maar de straf is dat je meteen sterft. Dit mag echt wel beter. Gelukkig is de rest van de game prima speelbaar.

Frostbite 2

Zoals ik al aangaf, is de game grafisch gezien echt mooi te noemen. Dit komt door de nieuwe Frostbite 2 engine waar de heren van Dice aan hebben gewerkt. Explosies zijn hierdoor realistischer dan ooit tevoren en de levels waarin je speelt zitten vol detail. Ook is het mogelijk om veel dingen in de levels te slopen. Denk daarbij niet alleen aan auto’s, maar ook aan gebouwen. Helaas is het wel zo dat je de ene muur wel omver kan blazen en de andere niet, ookal zien ze er hetzelfde uit.

Conclusie

Met battlefield 3 zet EA een prachtig oorlogsverhaal neer. Battlefield 3 is op veel punten stukken beter dan Battlefield 2, maar heeft nog wel een paar ruwe randjes. Toch mogen we ook zeggen dat Battlefield 3 op dit moment de mooiste shooter is, met het meest indrukwekkende verhaal. Een topper!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.