Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Pro Evolution Soccer 2012 (PS3, X360)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Tactisch voetbal
  • Uitgebreide trainingen
  • Teammate control
  • Community modus
  • Management functies (Master League)

THE BAD

  • Geen Nederlands commentaar
  • Commentaar verveelt snel

Volgende week ligt hij in de winkel, de nieuwe Pro Evolution Soccer oftewel PES 12. In deze nieuwste editie heeft Konami de gameplay flink onder handen genomen en naast de aanwezigheid van de UEFA Champions League en de Copa Santander Libertadores wist Konami al flink wat aandacht te trekken met nieuwe functies zoals het Teammate Control.

De Beleving van PES

Hoewel we in de meeste games naar de kwaliteit van de audio en het grafische deel, lijken die twee in PES onafscheidelijk. Voor PES kunnen we niet anders dan over een ‘beleving’ spreken. Wanneer je in de Copa Santander of de Champions Leage van start gaat, is de manier waarop de wedstrijden in beeld gebracht worden werkelijk fenomenaal. De actie, de sensatie en de aanwezigheid in het stadion, de sfeer spat er werkelijk van af. Toch is de voetbalbeleving in PES niet geheel zonder tekortkomingen. Wat ik mis is Nederlandstalig commentaar. Die Engelsen doen het aardig maar geven toch het gevoel dat je in een Londense pub aan het kijken bent.

Gameplay

Maar nu naar de gameplay, daar draait deze review immers om. Het eerste dat opvalt wanneer je met PES 12 aan de slag gaat, is dat je team wel heel goed reageert. Ondanks dat jouw team goed in de aanval of de verdediging meegaat, merk je dat de kwaliteiten van de teams onderling weer flink kunnen verschillen.

Ook de tegenstander speelt nu een stuk slimmer wat de wedstrijden een flinke uitdaging kan maken. De tegenspelers kunnen flink wat druk uitoefenen waardoor de spanning flink wordt opgebouwd. De tegenspeler maakt ook slim gebruik van vrije spelers waardoor je zelf zeer alert moet blijven.

Teammate Control

Zoals gezegd is één van dé grote features van PES 12 het teammate control systeem. Hierdoor kan je een teamgenoot van te voren klaarzetten om bijvoorbeeld een vrijetrap op te vangen. Een handige innovatie die nu al niet meer weg te denken is in andere voetbalgames.

Training Mode

Ben je nog niet zo bekend met de nieuwe gameplay van PES, dan is er gelukkig ook een waanzinnig uitgebreide trainingmodus met de daarbij behorende achievements. Hier kan je je onder anderen bekend maken met de nieuwe teammate control functies.

Master Competitie

De UEFA Champions League en de Copa Santander Libertadores spreken redelijk voor zich, maar er is nog een derde competitie en wel de Master competitie. Deze was ook al in eerdere PES games aanwezig.

In de Master Competitie van PES 12 kan je zowel on- als offline spelen. Zeker wanneer je nog niet zo’n heel ervaren speler bent, is de offline competitie een prima training. In de offline competitie start jij als manager van je favoriete club. Je managet de trainingen, tactieken, in- en verkoop van spelers en natuurlijk de budgetten. Je kan daarbij zelf kiezen of je het bij het managen houdt of ook daadwerkelijk de wedstrijden gaat spelen.

In de online Master Competitie speel je tegen andere PES spelers. Het werken met spelerscontracten wordt daardoor een stuk spannender en de wedstrijden zijn meteen een stuk heftiger. Speelt een bepaalde speler goed, dan wordt hij meteen duurder om binnen te houden. Slecht management kan dan ook tot een faillissement lijden en verwacht maar niet dat een ‘gemeente Arnhem’ even de portemonnee voor je zal trekken zoals in het echte leven ;-).

Community Mode

Speel je graag online, maar wil je het niet te anoniem laten worden, dan is er de community mode. Lekker voetballen met je vrienden en je eigen competities opzetten. Laagdrempelig en vooral zeer vermakelijk.

PES 12 Editor

Heb je niet genoeg aan de competities, spelers en andere content die je bij PES krijgt (moeilijk voor te stellen), dan is er nog de PES editor. Hiermee kan je zelf competities en spelers ontwerpen. Deze kan je daarna ook weer uitwisselen. Met name leuk voor de creatievelingen.

Conclusie

PES 12 is niet alleen een zeer sterke voetbalgame, maar het is ook een zeer sterke management game in huis waardoor je ook plezier uit het spel kan halen wanneer je op het veld wat minder sterk bent. Mis je een competitie (ik noem maar een FIFA), dan maakt je die lekker zelf aan en de master league neigt zelfs naar een RGP’esque ervaring. Ja, PES 12 is een ervaring op zich.

5 reacties

  1. Ik heb de demo gespeeld en ik vind het nog steeds te makkelijk.. Ik speelde 2 wedstrijden en won, na niet eens vol te hebben gespeeld en een diehard fifa-fan te zijn, met 2-0 en 3-1.. De demo van fifa 12 was veel lastiger, en ik ga de game dus niet kopen. Ze noemen het niet, maar de graphics van de spelers en het niet kunnen besturen van de keeper (as in niet zelf kunnen uit gooien) vind ik een groot nadeel! FIFA 4ever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.