Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Redged RTA-320 Statief met R-0 Balhoofd

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Licht
  • Compact
  • Voorzien van waterpas
  • Gratis tas
  • Zelf af te stellen
  • Kan tegen een stootje

THE BAD

  • R-0 balhoofd

Wanneer je een spiegelreflexcamera bezit en een klein statief uit wilt zoeken, loop je al snel tegen een groot probleem aan. De meeste kleine tafelstatieven zijn gemaakt voor compactcamera’s en vallen om wanneer je er een spiegelreflex op schroeft. Met de RTA-320 meent Redged een oplossing te hebben bedacht. Wij namen hem mee naar Curaçao voor onze review.

De RTA-320 (volledige naam RTA-320 Macro Tripod) koop je standaard zonder balhoofd of (zoals in ons geval) met het R-0 balhoofd. Bij alle maten die we in deze review gaan noemen, gaan er vanuit dat je het statief met R-0 balhoofd gebruikt. Wanneer je het statief in handen hebt, voel je meteen al dat het statief een aardig gewicht kan dragen. De poten van het statief zijn van aluminium en zijn met draai-sluitingen uit te schuiven.

Uitrusting

Zoals we van Redged gewend zijn, ontvang je bij je statief een bijpassende tas van hoogwaardig nylon. In het geval van de kleine RTA-320 lijkt het meer op een etui met handvat, maar een schouderriem zou dan ook vreemd staan. Oké, een lus om hem aan een broekriem te hangen was misschien wel comfortabel geweest.

Maten

Ingeklapt meet het statief nog geen 30 centimeter. Groot genoeg dus om in een damestas te stoppen. Klinkt vreemd? Nee hoor, eerder lui. Hoef je hem zelf namelijk niet te dragen ;-). De minimale statiefhoogte is 16.5 centimeter. De maximale hoogte is 46 centimeter. Wat mij betreft een prima bereik voor een tafelstatief.

Luxe

De RTA-320 heeft enorm veel weg van de grotere statieven van Redged. Zo is het mogelijk om het statief te stabiliseren door extra gewicht tussen de benen te hangen en bevat het statief een waterpas. Standaard lopen de pootjes wat zwaar, maar dat is met een schroevendraaier naar eigen smaak bij te stellen. Het statief is ook licht genoeg om aan de camera te laten hangen wanneer je hem veelvuldig gaat gebruiken.

Het R-0 Balhoofd

Zoals gezegd ontvingen we het statief met het R-0 balhoofd van Redged. De R-0 is duidelijk het budget balhoofd van het bedrijf, want je moet het statief letterlijk op de camera draaien. Aangezien het RTA-320 statief niet zo heel licht is, loop je daarmee toch het risico de schroefdraad van de camerabody te beschadigen.

Conclusie

Over het statief kunnen we niet anders dan lovend zijn. Het is dé oplossing voor spiegelreflex fotograven die geen groot statief willen meenemen, of niet al te veel voor een stevig statief uit willen geven. Wel adviseren wij om er een los balhoofd bij te kopen. Hou dan rekening met een internetprijs van €60 voor het statief (prijs zonder balhoofd konden we niet vinden) en nog eens €40 voor bijvoorbeeld een RT-1 balhoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.