Review: Nokia X7

Voor de Nokia fans was het een beetje een verrassing, maar de Finnen legden onlangs de nieuwe Nokia X7 in onze Nederlandse schappen. Een entertainment smartphone op basis van het nieuwe Symbian Anna en met een zeer strak ontwerp. Vandaag lees je dan ook mijn ervaringen met deze X7.

Uitrusting

Maar eerst, wat krijg je allemaal als je de X7 koopt. Naast het toestel en de nodige bokjes, bevat de doos een micro-USB lader, een micro naar USB kabel voor de computer (die qua ontwerp ook echt bij het toestel past) en een bedrade, in-ear headset. De headset is van een ‘volledige’ afstandsbediening voorzien en bevat drie setjes eargels waarmee je hem op maat kan maken. Helaas vielen de transparante eargels weg op de foto hieronder.

Uiterlijk

Met haar uiterlijk weet de Nokia X7 zich goed te onderscheiden van haar concurrenten. Aan de voorkant vinden we een 4 inch AMOLED display. Met een resolutie van 360×640 leest her scherm zeer plezierig. Daaronder vinden we de algemene menu-knop die een vergelijkbare functie heeft met die van de iPhone. Het display wordt beschermd met gorillaglas, hetzelfde glas als (wederom) in de iPhone zit. Een camera aan de voorkant ontbreekt.

Aan de achterkant vinden we de 8 megapixel camera waarmee 720p filmpjes met 25 frames per seconde geschoten kunnen worden. Aan de bovenkant van het toestel vinden we de standby-knop en de aansluiting voor de headset.

Natuurlijk vergelijken we het uiterlijk nog even met de Xperia Play en iPod Touch 4G.

Intern

De X7 beschikt over een 680Mhz processor. Een beetje karig in vergelijking tot de 1Ghz en dual-core processoren die we in Android en iOS apparaten vinden. Ondanks de wat zwakke processor, is het toestel wel heel snel. Sneller dan Android toestellen met een vergelijkbare processor en dat is zeer opvallend. Ook wanneer we de games die erop staan checken (Asphalt 5 en Galaxy on Fire) is het toestel in staat om indrukwekkende graphics neer te zetten.

Camera

Met een 8 megapixel camera verwacht je natuurlijk dat je een aantal mooie plaatjes kan schieten. Hieronder kan je enkele foto’s bekijken die we afgelopen weekend op De Parade in Utrecht schoten.

We konden het ook niet laten om een aantal testopnamen op 720P te schieten. We maakten het de camera bewust lastig door te filmen op de snelweg waardoor je een indruk krijgt van het aantal frames dat de X7 vast kan leggen en opnamen in het donker.

Symbian

De X7 is voorzien van de nieuwste versie van Symbian genaamd ‘Anna’. Nokia noemt het een verfrissing van Symbian. Ik moet toegeven dat het alweer wat jaartjes geleden is dat ik de laatste Symbian telefoon in gebruik nam (de N96). De interface is duidelijk flink opgeknapt, al voelt Symbian met haar vele menu’s nog net als toen. Het voordeel van Symbian blijft dat je het systeem op allerlei manieren snel naar eigen hand kan zetten. Het nadeel is dat je voor een aantal basishandelingen gewoon wat langer bezig bent.

Verder bevat het toestel alles wat je van Nokia mag verwachten. Een goed gevulde app store, gratis navigatie en een hoop andere handige apps.

Conclusie

De X7 ligt opvallend lekker in de hand en het ontwerp valt redelijk goed op tussen het aanbod van Androids en iPhones. Sterker nog, op basis van ontwerp, zou dit mijn eerste keuze zijn en dat belooft veel voor de Windows Phone toestellen die we later dit jaar mogen verwachten. Op een enkele acculading konden we hem bijna twee dagen gebruiken en dat is een enorm pluspunt.

Symbian blijft Symbian, ondanks de verfrissing. Kom je van een Android of iOS toestel, dan is dat wel even wennen. Maak je al langer gebruik van Symbian, dan zal Anna je zeker bevallen. Het is één van de laatste open besturingssystemen waardoor je verassende apps tegen het lijf zal lopen. Dat zal ICT’ers zeker aanspreken.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Symbian Anna
  • Strak design
  • Prima 8 megapixel camera
  • AMOLED display
  • Sterke accu

THE BAD

  • Symbian Anna
  • 680Mhz processor is wat zwakjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events