Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Casio Exilim EX-ZR10 Camera

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Snelle camera
  • Compact ontwerp
  • HDR kan een foto redden
  • Veel 'high speed' functies

THE BAD

  • Accessoires hadden beter gekozen kunnen worden
  • Digitale zoom blijft waardeloos

Hoewel steeds meer mensen een spiegelreflex met zich meeslepen, zijn er tijdens een vakantie zat momenten te bedenken waarbij de spiegelreflex in de weg zit. Een compactcamera biedt dan al snel de oplossing. Wij vertrokken naar Curaçao en namen deze EX-ZR10 dual-core fotocamera met ons mee.

De camera beschikt over een 12,1 megapixel CMOS sensor en een lens met 7X optische zoom beginnend bij 28mm. Filmen is mogelijk bij Full HD met stereogeluid. Hieronder hebben we een serie van drie foto’s waarbij de kwaliteit van de zoom te zien is. De eerste foto is zonder zoom. De tweede is met 7X optisch en de derde is met digitale zoom. Om het de camera moeilijk te maken schoten we deze foto’s bij schemer.

Uitrusting

In het doosje van de Exilim EX-ZR10 vinden we niet alleen de camera en de lader, maar ook een composiet snoertje om foto en videomateriaal op TV terug te kijken.

Speciale Functies

De EX-ZR10 zit bomvol speciale functies die het schieten van artistieke plaatjes net iets leuker maken. Hoewel we functies als PanoramaShot inmiddels al wel kennen, valt het toestel voornamelijk op door zijn Continuous Shooting modus en HDR functies. Beide functies stellen de dual-core CPU in de camera flink op de proef.

Continuous Shooting

Continuous Shooting is niet een hele nieuwe functie, maar wel één die met de steeds maar groter wordende foto’s, steeds lastiger werd om goed uit te voeren. Wat de camera doet is in een korte tijd een hele reeks foto’s schieten. Hier kan je dan de beste foto uitkiezen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld sporters aan het fotograferen bent.

HDR

HDR is geen nieuwe techniek. Normaal wanneer je een HDR foto wilt schieten, zet je de camera op een statief. Je neemt een overbelichtte foto, een onderbelichtte foto en een neutrale foto. In programma’s als Photoshop voeg je deze samen en kan je ook bepalen hoe extreem dit effect wordt. Casio heeft er dus een camerafunctie van gemaakt, of beter gezegd, twee functies. HDR en HDR-Art. Bij HDR krijg je een neutrale HDR foto terwijl HDR-Art de kunstzinnige kant op gaat zoals je in de voorbeelden hieronder kan zien.

Conclusie

De Exilim EX-ZR10 is een camera met een dual-core processor. Dat is niet vreemd, wat de meerwaarde zit hem echt in de software op de camera. Het schieten van slow motion FullHD beelden, HDR en de diverse High-Speed modi vragen nou eenmaal wat rekenkracht. Hoewel de camera met 12,1 megapixel niet de grootste foto’s schiet, denk ik niet dat iemand het verschil echt merkt. Een dikke voldoende dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.