Arjan Olsder
Arjan Olsder

WWDC: OS X Lion

Naast de aankondiging van iOS 5, had Apple nog een OS dat van een update wordt voorzien en wel OS X. De nieuwe versie van OS X heet OS X Lion. Het nieuwe systeem werd aangekondigd door Phil Schiller en Craig Federighi. Ook nu weer werden we eerst even voorzien van de nodige cijfers.

Inmiddels zijn er 54 miljoen Mac gebruikers op deze wereld. De groep Mac gebruikers groeit ieder jaar met 28% terwijl de groep PC gebruikers ieder jaar met 1% afneemt. De meeste Macs die verkocht worden zijn laptops. Slechts 25% van de verkopen zijn desktop computers.

Multi-Touch

In totaal is OS X Lion voorzien van 250 nieuwe features. Apple lichtte daar gisteren de tien belangrijkste van uit. Als eerste is OS X Lion voorzien van Multi-touch gestures. In tegenstelling tot de plannen die Microsoft met Windows 8 heeft, beperkt Apple touch support voorlopig nog tot de trackpad.

Net als op de iPad zal de scrolbalk niet langer zichtbaar zijn en alleen in beeld komen wanneer je aan het scrollen bent. Overigens is die functie wel beperkt tot Macs waar een trackpad aan zit.

Full Screen Apps

De Mac zal voortaan ook voorzien kunnen worden van apps die full-screen gaan. Voorheen was dat helaas nog niet mogelijk. Uiteindelijk is het wel de gebruiker die bepaald, wederom met touch gebaren.

Mission Control

Expose was al jaren een prachtige manier om tussen actieve apps te schakelen, en ook Spaces was bij velen geliefd. Het nieuwe Mission Control brengt beide functies samen in één overzichtelijk scherm.

Photo Booth

Ook Photo Booth is van een update voorzien. De app is nu in staat om gezichten te herkennen en daar animaties op toe te passen.

Mac App Store

Apple heeft de Mac App Store van een nieuwe sandbox modus voorzien. Met andere woorden, apps draaien in een privé omgeving waardoor het lastiger is voor hackers om schade aan het systeem aan te richten. Als we Apple mogen geloven is de Mac App Store de grootste download winkel. Apple zal ontwikkelaars nu ook voorzien van de optie om in-app aankopen aan te bieden. Verder heeft Apple Multi-tasking in apps verbeterd waardoor ze niet iedere keer opnieuw opstarten. Hey, OS X gaat steeds meer op iOS lijken! 😉

AirDrop

Apple komt ook met een soort van DropBox. De versie van Apple heet AirDrop en helpt gebruikers om snel bestanden tussen elkaar uit te wisselen.

Beschikbaarheid

Mac OS X Lion komt in Juli uit. In tegenstelling tot voorgaande updates zal Apple voor deze slechts $29.99 in rekening brenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.