WWDC: Apple’s iOS 5 Aankondiging

Deze week staat bol van de belangrijke evenementen. Vandaag start de E3, maar gisteren was het WWDC evenement van Apple in San Francisco. In totaal kwamen daar 5.200 ontwikkelaars en journalisten op af. Het evenement was in slechts twee uur tijd totaal uitverkocht.

Zoals verwacht heeft Apple gisteravond iOS 5 voorgesteld. iOS 5 is voorzien van een zeer groot aantal nieuwe features die we hieronder stuk voor stuk doornemen, maar eerst wat cijfers.

Inmiddels zijn 15 miljard liedjes vanuit iTunes gedownload. Daarnaast downloadde iOS gebruikers ook nog eens 14 miljard apps en 130 miljoen iBooks. Apple keerde ontwikkelaars $2.5 miljard uit. Dat is 70% van de omzet van betaalde apps. Met andere woorden, Apple verdiende zelf dus ruim een miljard dollar aan de app store. Dit is nog exclusief omzetten van advertenties. 225 miljoen Apple gebruikers hebben inmiddels hun creditcard aan iTunes gekoppeld. 50 miljoen gamers gebruiken Game Center.

Verder wist Apple nog te melden dat het bedrijf inmiddels 200 miljoen iOS apparaten verkocht. 25 miljoen hiervan zijn iPad’s en dat de App Store inmiddels 90.000 apps voor de iPad telt.

Notificaties

Dat Apple goed naar de concurrentie kijkt zal in iOS 5 duidelijk worden. Apple stopt met de pop-ups en verzamelt notificaties in een lijst die toegankelijk wordt wanneer je van boven naar beneden swyped. Hierdoor worden de notificaties minder opdringerig en is het mogelijk om ze terug te lezen.

Newsstand

Newsstand is een app als iBooks en verzamelt abonnementen op kranten en tijdschriften. Newsstand zal nieuwe edities automatisch downloaden. Dit is een typische app voor iPad gebruikers.

Twitter

Ook Twitter krijgt een diepere integratie in iOS 5, zoals verwacht. Ook hier kijkt Apple weer een beetje naar Android omdat het mogelijk is om de status van contacten automatisch via Twitter te laten updaten. Verder kan allerlei content via Twitter het web op geslingerd worden.

Safari

Safari wordt voorzien van tabbed browsing. Wederom een feature die voornamelijk voor de iPad interessant is. Op de iPhone verlies je immers weer ruimte op je scherm aan navigatie. Verder is het mogelijk om een soort van webclips te maken. Deze clips kan je dan op een later moment teruglezen.

Reminders

Het gaat ook mogelijk worden om berichten te versturen op basis van locatie. Zoals een berichtje naar je vriendin wanneer je bijna thuis bent, zodat het bier vast koud staat 😉

Camera

Ook de camera krijgt een flinke update. Apple lijkt ook hier eindelijk naar de gebruikers te luisteren. Wanneer je de camera app open hebt, kan je met de volume toets een foto maken. Daarnaast zal de camera app vanaf het lockscreen te openen zijn om daarmee te voorkomen dat je de mooiste momenten mist doordat je door je telefoon heen moet bladeren.

Gesplitst Toetsenbord (iPad)

Het toetsenbord kan op de iPad gesplitst worden waardoor je makkelijker met twee duimen kan tikken. Apple voorziet het toetsenbord ook van een nieuw woordenboek.

PC Free

Tot nu toe moet je een nieuw iOS apparaat altijd eerst aan een Mac of PC koppelen voor je hem in gebruik kan nemen. Dat is niet langer nodig. Een iOS apparaat kan voortaan ook direct geactiveerd worden.

iMessage

Na Facetime komt Apple met een nieuw communicatie platform. Dit keer gaat het bedrijf zich richten op de Ping en WhatsApp gebruikers richten met iMessage. Uiteraard is iMessage beperkt tot iOS producten.

Beschikbaarheid

iOS 5 is vanaf de herfst beschikbaar. iOS 5 werkt op de iPhone 3GS en iPhone 4, iPad en iPad 2, derde en vierde generaties iPod Touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events