Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Netgear NeoTV 550 met 3.5 sterren.

The Good
  • Klein
  • Passieve koeling
  • Snel in gebruik
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Alle radio stations!
  • Optionele Blu-Ray speler mogelijk
The Bad
  • Speelt niet alle MOV bestanden
  • Ondersteuning voor online video beperkt
  • Geen Wi-Fi


Hoewel Netgear voornamelijk bekend is van de routers, switches en NAS systemen, maakt het bedrijf ook media streamers. Wij vroegen ons af of deze netwerkers pur sang wel in staat zijn om een media streamer te bouwen die aan alle eisen van de consument voldoet. Netgear stuurde ons de NeoTV 550 en wij gingen ermee aan de haal.

Uitrusting

De Netgear NeoTV 550 komt compleet met een composiet kabel, netwerk kabel, adapter, afstandsbediening, batterijen voor de afstandsbediening en een standaard waarmee de NeoTV ook staand neergezet kan worden. Nu bevat de NeoTV heel veel aansluitingen en snappen we best dat je ergens een grens moet trekken. Toch hadden we een HDMI snoertje zeer gewaardeerd want composiet is echt zooo 1998.

Uiterlijk

De NeoTV is een net, zwart plastic kastje. Aan de voorkant vinden we een aansluiting voor een USB stick/schijf en een slot voor een SD kaart. Uiteraard bevindt ook de power knop zich aan de voorzijde van het apparaat.

Aan de achterkant laat de Netgear het ware gezicht achter de NeoTV zien. Het apparaat is van een RGB component aansluiting voorzien waarmee je pre-HDMI TV’s aan kan sluiten, een A/V uitgang voor een composiet aansluiting, een HDMI aansluiting, S/PDIF voor je surround set, eSATA voor een snelle externe schijf, een tweede USB aansluiting, een netwerk aansluiting en natuurlijk een aansluiting voor de stroom.

De bovenkant van de NeoTV is bol. Dit is mogelijk om te voorkomen dat je de luchttoevoer met een ander apparaat afsluit. De NeoTV is passief gekoeld en dan kan het blokkeren van de luchtstroom in deze hete dagen funest zijn.

De Afstandsbediening

De afstandsbediening is aan de bovenkant gemaakt van glanzend plastic. De onderkant is voorzien van een rubber coating zodat hij goed in de hand ligt. De knoppen zijn fluorescerend zodat je de afstandsbediening ook in het donker kan gebruiken.

Installatie

Installatie is in ons geval een makkie. Wij kozen voor de HDMI aansluiting en legden contact met een Wi-Fi bridge van NetGear. Inderdaad, WiFi ondersteuning ontbreekt terwijl je dat wel een beetje van Netgear had mogen verwachten.

De installatiewizard van Netgear werkt snel en makkelijk. Voor we het weten is de streamer helemaal geconfigureerd en bezig om de 500GB aan media op onze iOmega StorCenter te indexeren. Dit indexeren duurt lang, maar hoeft gelukkig niet iedere keer. De iOmega maakt overigens verbinding via UPnP, maar de NeoTV kan ook met DLNA en SMB overweg.

Naast gebruik van een NAS, is het ook mogelijk om direct schijven via USB en eSATA aan te sluiten. Je kan er zelfs een externe Blu-Ray drive op aansluiten en deze via de afstandsbediening aansturen. Nu hadden we helaas geen eSATA of externe Blu-Ray speler liggen, maar de CLS drives van Freecom had de NeoTV totaal geen moeite mee.

In de Praktijk

We hebben de NeoTV nu twee weken in gebruik gehad en het eerste dat opvalt is dat de speler met verassend veel media overweg kan, al is de ondersteuning voor MOV bestanden wel enigszins bepert. Daar kan Netgear nog een puntje winnen.

Iets anders dat opvalt, is dat de NeoTV waanzinnig flexibel is in de aansluitingen. We hebben meerdere TV’s in huis (Component, Scart, HDMI etc) en we konden de NeoTV overal op aansluiten. We hadden enkel wat problemen in de huiskamer waar we de streamer op de bridge hadden aangesloten. Nu is dit nog een zeer oude bridge van Netgear waardoor we er vanuit gaan dat het aan de bridge ligt. Ook met de diverse sticks, schijven en SD kaarten had de NeoTV geen moeite.

Naast streamen vanuit het lokale netwerk, is het ook mogelijk om te streamen via het internet. Daarbij blijkt het video aanbod wat beperkter dan het radio aanbod. Voor internet video ben je beperkt tot YouTube en de Vodcasts van een grote hoeveelheid Amerikaanse shows. Je kan in YouTube trouwens een playlist maken van video’s die je wilt zien. Helaas is het alleen niet mogelijk om de skip toets op de afstandsbediening te gebruiken wanneer een filmpje tegenvalt. Het toevoegen van een aantal andere video diensten als Vimeo en lokale vodcasts zou ik erg gewaardeerd hebben. Qua radio laat de NeoTV trouwens niks te wensen over. Netgear heeft diverse diensten opgenomen waardoor je zelfs de superlokale radiostations in Nederland kan beluisteren.

Conclusie

Met de NeoTV laat Netgear zien dat het ook een prima entertainment apparaat kan maken. Hoewel we niet helemaal tevreden zijn met de gebrekkige ondersteuning voor MOV bestanden, is het ontbreken van Wi-Fi een groter gemis. Beiden zijn echter geen reden om niet tot aanschaf over te gaan. De NeoTV is voor de prijs een ontzetten nette mediastreamer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.