Review: Photoshop Elements 9

Wanneer je op wintersport naar Canada gaat en daar mooie foto's schiet, wil je die bij thuiskomst natuurlijk meteen bewerken. Het beroemdste programma hiervoor is Photoshop, maar sinds een paar jaar heeft Photoshop een kleiner (goedkoper) zusje genaamd Photoshop Elements. Wij bewerkten ruim 1.000 foto's met Photoshop Elements en geven nu ons oordeel.
Waarom Photoshop 'Elements'

Tegenwoordig zijn er veel programma's waarmee je foto's kan bewerken en deze programma's hebben allemaal hun eigen prijs. Zo heb je Picasa van Google waar je niks voor betaald en Photoshop CS 5.5 waar je de hoofdprijs voor neerlegt. Nu is CS5.5 niet voor iedereen weggelegd en daarom heeft Adobe Photoshop Elements bedacht. Een Photoshop variant met minder functies, tegen een betaalbare prijs.

Nieuwe Features

Content Aware Fill was één van dé toonaangevende functies in de release van Adobe's Photoshop CS5. Het is dan ook opvallend te noemen dat Adobe deze functie meteen al in Photoshop Elements 9 heeft gestopt. Met Content Aware Fill is het namelijk mogelijk om ongewenste objecten uit foto's te filteren. Het werkt wel net iets anders in CS5 dan in Elements 9, maar zoals je op de onderstaande foto's kan zien, werkt het prima.

Zoals je ziet werkt deze feature behoorlijk goed, al hangt het wel sterk samen met de complexiteit van de omgeving van het onderwerp dat je probeert weg te poetsen.

Een andere feature die al een tijdje in de Photoshop CS serie aanwezig was, is het gebruik van maskers. Door maskers te gebruiken kan je delen van foto's onzichtbaar maken in plaats van deze te verwijderen. Hierdoor is het niet alleen makkelijker om een stapje terug te gaan, maar je kan dit ook op andere creatieve manieren inzetten. Deze functie is ook ideaal als je handmatig een HDR foto wilt samenstellen.

Hoewel je ook erg veel trucjes met de filters kan uithalen, bevat phtoshop aan de rechterkant een serie effecten die je op jouw foto's los kan laten. Op de onderstaande twee foto's kan je het effect hiervan zien.

Conclusie

We hebben slechts enkele features van Photoshop Elements besproken, maar als we Elements naast CS5 zetten kunnen we concluderen dat je voor het bewerken van foto's ruim voldoende hebt aan de opties die Photoshop Elements te bieden heeft. Wil je echt grafisch ontwerpen (print/web), dan blijft het echte Photoshop een must.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Maskers
  • Content Aware Fill
  • Zeer goede prijs

THE BAD

  • Een aantal dingen hebben een andere plek gekregen
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram