Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Freecom Data Bar en Data Bar Secure

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • 256Bit AES Encryptie is altijd goed
  • Duidelijk in gebruik
  • Stevige en waterdicht

THE BAD

  • Waar laat je het dopje?
  • Geen lusje o.i.d. om van het gat in de stick gebruik te maken

Voordat we richting Canada vertrokken, ontvingen we van Freecom een Data Bar en Data Bar Secure USB stick met de vraag of we deze ook ‘even’ konden testen. Natuurlijk doen we dat, maar wel op onze manier. In de Canadese Rockies verzonnen we dan ook wat extreme tests voor de kleine sticks.

Data Bar en Data Bar Secure

Het verschil tussen de gewone Data Bar en Data Bar Secure zit hem in een stuk encryptie. Freecom rust deze sticks namelijk uit met een 256bit AES encryptie. Met andere woorden, de documenten e.d. Die je op de stick zet worden versleuteld en enkel met het wachtwoord kom je erin. Dit werkt als volgt;

Je steekt de stick in je computer. Je krijgt dan een drive te zien waarop naar jouw wachtwoord wordt gevraagd. Vul je die goed in, dan opent een tweede drive met daarop al jouw bestanden. Safe en simpel dus. Natuurlijk moet je deze functie wel aanzetten, anders kan je net zo goed de standaard Data Bar aanschaffen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Data Bar’s is simpel maar stijlvol. Het zijn kleine sticks waar je altijd wel een plekje voor hebt.

De Tests

Wij wilden weten of de USB sticks die we meenamen in staat zijn om het zware Canadese winterweer te overleven. In Jasper National Park besloten we deze sticks dan ook in de sneeuw in te graven. Op dat moment lag de temperatuur buiten rond de -30 graden. Een mooie temperatuur voor een dergelijke test. De volgende dag groeven we de sticks op. Éénmaal teruggekomen in het hotel, konden we onze bestanden op de openbare computer van het hotel weer openen.

Gezien je op wintersport niet alleen maar aan het skiën bent, bedachten we nog een test; de Hot Tub Test. In ons hotel in Banff National Park beschikten we over een hot tub van 38.8 graden. Hierin hebben we de sticks van Freecom even laten zwemmen zoals in het bovenstaande filmpje is te zien. Ook dit overleefden de sticks zonder problemen.

Helaas kunnen we niet de snelheidstest uitvoeren die we normaal bij sticks gebruiken. Bij de Douane op het vliegveld in Frankfurt moesten wij onze tas met gadgets helemaal uitpakken. Hoewel we dachten alle gadgets mee terug genomen te hebben, waren al onze sticks na deze controle verdwenen.

Conclusie

Met de Data Bar heeft Freecom hardwaretechnisch een prima USB stick op de markt gezet. Met de secure editie doet Freecom daar nog een schepje bovenop door de data veilig te stellen in het geval je de stick kwijt raakt. Ook prijstechnisch hebben we niks te klagen.

Eén reactie

  1. Grappig, ik heb al een tijdje een data bar op mijn bureau, maar nog nooit gedacht dat ik hem ook mee in bad kon nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.