Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Cybershot DSC-TX5 Camera

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Zeer schokbestendig
  • Werkt prima, ook bij -30

THE BAD

  • Panorama's vallen tegen, ook bij veel licht

Met de DSC-TX5 zegt Sony een zeer goede camera voor op de wintersport te hebben neergezet. Als we Sony mogen geloven is de camera waterdicht, kan hij temperaturen tot -10 aan en zou hij moeiteloos een val van 1.5 meter moeten overleven. Je snapt het al, wij namen deze camera mee naar Canada en zochten zijn grenzen op…

Uitrusting

Maar wat krijg je allemaal wanneer je de TX5 koopt. Je krijgt een oplaadbare accu met lader. Een A/V kabel om de camera met de TV te verbinden, een USB kabel voor de computer en een polsbandje.

Specs

De camera heeft een 10.2 megapixel Exmor R CMOS sensor. De lenzen komen van Sony’s huisleverancier Carl Zeiss. De camera beschikt over 4X optische zoom, 8X digitale zoom en 22X smart zoom. Uiteraard zijn wij alleen geïnteresseerd in de optische zoom. HD opnamen zijn op 720p. Foto’s zet je op een memorystick of een SD kaart. Geen kaart bij de hand? Ook geen probleem. De camera heeft zelf ook nog 45MB geheugen.

Aan de achterkant beschikt het toestel over een 3 inch touchscreen. Bovenop het toestel zijn de enige vier knoppen van het toestel te vinden. De fotoknop, een knop om foto’s en video’s te bekijken, een knop om het toestel aan of uit te zetten en een zoom schakelaar. Aan de onderkant vinden we een fitting om de camera op een statief te bevestigen.

Slimme Software

Sony heeft de TX-5 volgepropt met slimme softwarefuncties. Zo bevat de camera onder anderen gezichtsherkenning. Bij gezichtsherkenning kan je zelfs opgeven of de camera op een volwassene of kind moet letten. Door deze functie aan te zetten, maakt de TX-5 pas foto’s wanneer iedereen lacht.

Ook is het mogelijk om panoramafoto’s te schieten. Hieronder hebben we er één geplaatst. Opvallend is wel dat wanneer een panorama niet de maximale breedte gebruikt, de camera er een grijze lap aan vast knoopt om de ruimte op te vullen. Beetje vaag. ook zijn panorama’s minder scherp dan normale foto’s terwijl we licht genoeg hadden. Verbeterpuntje!

Voor reizigers zoals ons bevat de camera ook een zeer handige optie; Tijdzone Instellen. Door de tijdzone waar je bent op te geven, zal hij de tijd omrekenen op basis van de tijd thuis. In Canada schoten we onze foto’s keurig met een negatief tijdsverschil van 9 uur.

-10? -30!

Sony claimt dat de camera goed blijft functioneren in de kou. In het filmpje hieronder kan je zien dat we de camera dan ook met plezier een stukje door de sneeuw lieten slepen tijdens een sledehondentocht, maar dat was lang niet genoeg. We namen de camera ook mee op één van de koudste trips tijdens onze reis door Canada. Waar veel camera’s van ploeggenoten echt onder de kou te leiden hadden (met name de accu’s en displays hadden het moeilijk), bleef de TX5 ook bij -30 gewoon foto’s schieten. En dat is 20 graden verder onder nul dan Sony zelf aangeeft!

Waterdichtheid

De TX-5 kan tot drie meter onderwater gebruikt worden. Nu vonden we onderweg geen zwembaden die zo diep waren, maar toch namen we de proef op de som in de Hot Tub, bij 38.8 graden Celsius.

Schokbestendigheid

Een echte camera voor op reis moet natuurlijk niet alleen tegen een beetje water kunnen, maar ook tegen een stootje. Een val van anderhalve meter moet geen probleem zijn. Omdat dat soort claims meestal onder ‘ideale’ omstandigheden tot stand komen, voerden wij onze eigen tests uit, in een normaal Nederlands huis. In het filmpje hieronder zie je achtereenvolgens een val op laminaat, vloerbedekking en jawel, leisteen!

En zoals je ziet overleeft de camera alle vallen. Oké een krasje hier en daar, maar niks schokkends. Het vage beeld dat je na iedere val ziet is de lens die door de schok verschoven is. De camera uit en weer aan zetten is voldoende om het beeld weer scherp te krijgen.

Conclusie

Sony claimde veel over deze camera en we kunnen eerlijk zeggen dat we de camera zwaarder hebben getest dan Sony leuk zal vinden. Toch kunnen we zeggen dat deze camera alle tests perfect heeft doorstaan. De software zit ook duidelijk in elkaar. Eigenlijk is er maar één ding dat iets tegenvalt en dat is het zoombereik. 4X optisch is niet waanzinnig veel, maar dat is ongetwijfeld de concessie die je moet doen als je een camera wilt hebben die zo sterk en zo compact is.

Verkrijgbaarheid

De DSC-TX5 is verkrijgbaar in het zwart, zilver, roze, rood en groen. Op internet kost hij tussen de €230 en €250.

4 reacties

  1. Nee, in zo’n kleine body moet je concessies doen, anders hadden we de 4X optische zoom ook als minpunt meegenomen. Ons voornaamste criteria is dat een apparaat moet doen wat de fabrikant belooft en daarna kijken we naar concurrerende apparaten in dezelfde categorie. Dan komt deze gewoon goed uit de bus.

  2. Kan iemand mij PLEASE vertellen hoe ik de opgenomen video’s van de dcs tx5 op mijn pc laadt?
    Als ik mijn usb kabel verbindt met mn camera laadt hij alleen de fotos. Hoe krijg ik toch mijn videos? wie o wie kan me helpen?

  3. Het makkelijkste is door de SD kaart simpelweg in de computer te steken. De filmpjes staan in een ander mapje dan de foto’s. Gezien de camera al terug is naar Sony kan ik niet meer nagaan hoe dit via de software ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.