Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Wacom Bamboo Pen & Touch SE

Pentablets voor de PC (of Mac) zijn al jaren een ingeburgerd alternatief voor de muis. Niet alleen tekenaars maken veel gebruik van pentablets, ook voor doorgewinterde photoshoppers lijken ze een onmisbare tool te zijn geworden. Vandaag bekijken we dan ook de Wacom Bamboo Pen & Touch Special Edition.

Uitrusting

Naast de Bamboo en de bijbehorende pen, bevat de verpakking ook een tasje om de Bamboo in te vervoeren. Slim gezien de grote hoeveelheid mensen die tegenwoordig een mobiele werkplek hebben. Verder bevat de special edition een uitgebreid softwareapkket met Adobe Photoshop Elements 8, Artrage 3 en Corel Painter.

Het Tablet

Het tablet is zeer strak vormgegeven. De metalen behuizing heeft wat weg van de magnesium behuizingen van Apple’s duurdere macbooks en de 4 functieknoppen zijn ideaal om snel tussen de meest gebruikte tools te schakelen.

Installatie

De installatie van de Bamboo verloopt vlekkeloos. CD erin en de plaatjes volgen is voldoende. Daarbij moet ik opmerken dat je voor zowel een rechtshandige als een linkshandige opstelling kan kiezen. Zodra alles is geïnstalleerd start meteen al een tutorial om je op weg te helpen en kan je alle knoppen naar smaak instellen met de Bamboo Dock.

Werken met de Pen

Werken met de drukgevoelige pen is even wennen. De muisaanwijzer beweegt mee met de pen wanneer deze net boven het oppervlak zweeft. Een muisklik die je door met de punt te tikken. Op de één of andere manier wil ik de pen daarvoor iets naar voren bewegen in plaats van omlaag waardoor ik zeker in het begin vaak mijn doel mistte. Dit is overigens een kwestie van wennen aan het werken met een pen. Bij iedere andere fabrikant is dit hetzelfde.

Hoewel de Special Edition met een fors softwarepakket wordt geleverd, ontbrak deze bij onze review editie. Omdat dit pakket Adobe Photoshop Elements 8 zou bevatten en wij 9 bezitten, hebben we die even opgestart. De gevoeligheid waarmee Photoshop met de pen omgaat is geweldig. Onderstaand ‘meesterwerk’ hebben we gemaakt door harder of zachter op de pen te drukken.

Werken met Multi Touch

Het tablet van bamboo kan vier vingers en een pen waarnemen. Dit komt doordat het een drukgevoelig touchpad betreft. Toch is het touchpad nauwkeurig genoeg om tot 4 vingers waar te nemen voor gebaren.

De multi touch gestures werken prima. Ik kan langzaam door een tekst scrollen door twee vingers op en neer te bewegen of sneller scrollen door een veeg gebaar te maken. Zoomen wordt ook volledig ondersteund door met twee vingers een knijpgebaar te maken. Met één vinger tikken is linker muisklik en met twee vingers tikken is rechter muistoets.

Conclusie

Toch valt het op dat, zeker onder Windows 7, veel applicaties nog niet geoptimaliseerd zijn voor touch gebruik. Daarmee lijkt Wacom zijn tijd voorruit, maar dat mag de pret niet drukken. De Bamboo Pen & Touch is wat ons betreft een must have voor creatievelingen.

Eén reactie

  1. Toffe review Arjan.
    Al een flinke tijd wil ik de wacom Bamboo pen en touch kopen maar twijfelde, je hebt mij over gehaald 🙂

    ik heb al ervaring met een wacom bamboo (weet zo snel niet welke) en die beviel bij er goed, dus nu ik dit lees moet deze mij ook wel goed bevallen 🙂

    Groetjes Amy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.