In opdracht van The Phone House is onderzoek gedaan naar het gebruik van de functies van smartphone’s. Uit dit onderzoek blijkt dat voor 70% van de smartphone-bezitters de functies de reden zijn om de telefoon aan te schaffen, echter worden maar 45% van de functies daadwerkelijk gebruikt!

Reden voor de ongebruikte functionaliteit zou een gevolg kunnen zijn van het feit dat niet alle smartphone-eigenaren weten hoe bepaalde onderdelen op de telefoon geïnstalleerd moeten worden. Ook wordt aangegeven dat slechts 49% van de gebruikers de handleiding deels doorneemt en 20% van de gebruikers hem helemaal niet lezen.

Of de handleiding nu wel of niet gelezen wordt, het installeren van de smartphone kost de meeste mensen 15 tot 30 minuten (33%). Iets minder dan een derde doet er een half uur tot een uur over en bijna een vijfde doet er langer dan een uur over.

Welke functionaliteiten worden dan wel gebruikt?

Meer dan een kwart van de smartphone-bezitters hebben aangeven dat de wekkerfunctie op hun telefoon de reguliere wekker totaal vervangt. Ook de papieren agenda is voor 27% van de respondenten verleden tijd. Daarnaast worden ook de vaste telefoon (28%), mp3-speler (23%) en navigatiesysteem (12%) volledig vervangen door de smartphone.

iPhone bezitters gebruiken de capaciteit van hun telefoon bovengemiddeld. Zij gebruiken 56% van de functionaliteiten (tegenover 45% gemiddeld). Ook maken zij veel meer gebruik van de internetfunctie; maar liefst 329 minuten per week (tegenover 180 minuten gemiddeld).

Vrouwen

Vrouwen komen in dit onderzoek niet als slimste uit de bus (sorry). 23% van hen doet namelijk langer dan een uur over het instellen van de smartphone en 16% van hen laat het instellen van de smartphone aan hun partner over. De reden voor aanschaf is tussen mannen en vrouwen ook verschillend. Vrouwen hebben de smartphone, naast de functionaliteit (67%), met name voor de looks aangeschaft (31%).

Ten slotte nog enkele feiten uit het onderzoek

  • Samsung smartphones zijn bij zowel vrouwen als mannen populair (25% om 21%). Daarnaast zijn vrouwen meer fan van de iPhone (21%) terwijl mannen vaker een HTC smartphone bezitten (19%).
  • Bijna een kwart van de smartphone-bezitters is extra voorzichtig met de nieuwe telefoon. Zij halen het beschermplastic pas van de telefoon af wanneer het er vanzelf afvalt. De helft van de respondenten is minder voorzichtig. Zij halen het plastic er meteen af. De overige kwart… dat laat het onderzoek ons niet weten, maar het lijkt me sterk dat ze er meteen mee beginnen te smijten.
  • De meest populaire apps onder Nederlandse smartphonebezitters zijn opeenvolgend: Buienradar, Facebook, Nu.nl, Hyves en WhatsApp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.