Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kinect Sports (Xbox 360)

Toen Nintendo de Wii op de markt zette, was het meteen duidelijk dat Wii Sports de populairste launchgame was. De gekozen sporten waren voor iedereen te begrijpen en de bediening was logisch. Ook Microsoft heeft een sportgame in het assortiment opgenomen en wel Kinect Sports.

Kinect Sports is een game van Rare, jongens die erom bekend staan dat ze hun games zeer goed afwerken, zo ook Kinect Sports. Hoewel Rare ongetwijfeld goed naar Wii Sports heeft gekeken, is Kinect Sports amper met Wii Sports te vergelijken. De enige sporten die overeenkomen tussen de titels zijn boksen en bowlen.

Voetbal

Met voetbal, toch een beetje onze volkssport, is Rare erg creatief geweest. De studio heeft voetbal in een turn-based activiteit weten te transformeren. Afhankelijk van de situatie val je aan of verdedig je en heb je een aantal opties om uit te kiezen. Voetbal is iets heel anders geworden dat wat we verwacht hadden, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Tafeltennis

Tafeltennis bij de Kinect is misschien wel realistischer dan wij hoopten. Waar we bij de Wii enkel onze polsen hoefden te bewegen, is het nu belangrijk waar je aan de tafel staat en hoever je er vanaf staat. Tafeltennis met de Kinect is niet voor mietjes en functioneert uiterst precies. Wij zijn onder de indruk.

Atletiek

Atletiek is een minigame die uit meerdere minigames bestaat. Je speelt vijf sporten (hardlopen, speerwerpen, verspringen, discuswerpen en hordelopen) en wie de meeste punten op die vijf sporten bij elkaar weet te sprokkelen, die wint. Wat ons betreft is dit het best uitgewerkte deel van Kinect Sports.

Bowlen

Het bowlen in Kinect Sports is vergelijkbaar met dat in het echt. Door de linker of rechterhand uit te steken pak je een bal. Hierna zwaai je eerst naar achter om onderhands de worp van de bowlingbal af te maken. Meer is het niet, maar het is opvallend hoe precies de Kinect de bewegingen weet vast te leggen. Het is ook mogelijk om een draaieffect aan de bal mee te geven, maar dit moet je helaas wat overdreven doen waardoor het effect niet altijd even voorspelbaar is.

Boksen

Ai, bij boksen lopen we toch tegen vergelijkbare irritaties aan als dat we op de Wii hadden. Precisie en creativiteit in de bewegingen ontbreken voor ons gevoel. Met zoveel minigames moet er een zwart schaap tussen zitten en dat is voor ons gevoel toch echt het boksen.

Volleybal

Denk strand, denk zee, denk bikini’s, inderdaad, ook beach volleybal is aanwezig. Deze minigame is simpel maar verslavend. Je hoeft enkel te blocken, werpen en smashen. Deze minigame is ook bij uitstek geschikt om met twee spelers te spelen omdat het een teamsport is. Speel je alleen, dan neemt de computer de rol van de tweede speler over.

Bediening

De bediening van de sporten in Kinect Sports spreken voor zich. Rare heeft een tutorial toegevoegd voor diegenen die echt geen idee hebben wat de sporten in het echt inhouden, maar deze was voor ons totaal overbodig. Met andere woorden, de bediening is logisch en daar houden we van.

Grafisch

Zoals eerder aangegeven heeft de game een compleet eigen sfeer. Het gebruik van avatars is prima uitgevoerd al is het wel zo dat we soms werden geconfronteerd met ledematen die op vreemde plekken zaten. Een arm door je hoofd, het kan de beste overkomen 😉

Multiplayer

Rare heeft ook enorm zijn best gedaan om diverse multiplayer opties te integreren. Naast het spelen in duo’s voor de Kinect, is het ook mogelijk om via Xbox Live te spelen. Deze functies zijn erg goed voor de houdbaarheid van de game.

KinectShare.com

Hoewel we deze functie bij Kinect Adventures eigenlijk hebben overgeslagen is KinectShare een waanzinnig leuke uitbereiding op een aantal Kinect titels. Naast Kinect Adventures en Kinect Joy Ride maakt ook Kinect Sports gebruik van Kinect Share. Via de KinectShare website is het mogelijk om stop-motion video’s van jouw prestaties te downloaden en te delen. Het gaat hierbij niet om in-game opnamen, maar foto’s die de Kinect van je maakt terwijl je aan het gamen bent. Erg vermakelijk!

Conclusie

Kinect Sports is de nieuwe Wii Sports. De game is zo logisch dat iedereen ermee kan spelen en het gemis van een joystick zal het als familiegame alleen nog maar toegankelijker maken. Dat boksen tegenvalt vergeven we want de overige sporten maken dat ruim goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.