Review: Altec Lansing MuzX Extra

Na onze review van de Altec Lansing MuzX XY sport oordopjes is het nu tijd voor het serieuze werk. Vandaag kijken we naar de Altec Lansing Muzx Extra. Een volwaardige headset met dezelfde specificaties als de XY oordopjes.

De Oortjes

Altec Lansing verkoopt de MuzX Extra met dezelfde eargels als die van de MuzX Sport. Je mag er dus vanuit gaan dat ook deze oordopjes weinig moeite zullen hebben met transpiratie en dat ze prima aansluiten op het oor.

Uiterlijk

Het grotere ontwerp van de Extra oordopjes geeft de Extra (die overigens ook in het wit verkrijgbaar is) een veel serieuzer uiterlijk dan dat van de MuzX XY. Je hebt het gevoel toch een hogere kwaliteit in de hand te hebben. Ook heeft Altec Lansing het ontwerp van de bedrading van de XY niet overgenomen in de Extra. De Extra bedrading loopt in de traditionele Y vorm. Zelf vinden we dat jammer, maar dat is natuurlijk onze persoonlijke smaak.

Zoals boven al aangegeven is de MuzX Extra in tegenstelling tot de MuzX XY wel een volledige headset. Je beschikt dus over een afstandsbediening en een microfoon. Deze zijn beiden in dezelfde unit gevestigd

De Test

We sloten de MuzX Extra als eerste aan op onze iPod Touch. We kozen voor dezelfde track die we in voorgaande tests hebben gebruikt (Chelley – Took the Night Alvaro Remix). Gezien de specificaties van de oordopjes overeenkomstig zijn met die van de XY verwachten we weinig verschil te horen. Toch lijkt het alsof we iets meer bas horen wat het gehele klankbeeld iets voller doet overkomen. Het kan natuurlijk ook gewoon ‘tussen de oren’ zitten ;-). Het schakelen tussen tracks met behulp van de afstandsbediening werkt prima.

Als tweede test gebruiken we de Altec Lansing op de Omnia 7 van Samsung. Ook hier kunnen we weer tot vol volume gaan zonder dat het geluid begint te kraken. De headset blijkt ook prima als antenne te werken. We hebben een kristalhelder signaal op de FM radio van de Omnia 7. Uiteraard voerden we ook een testgesprek uit. Gek genoeg bleek de microfoon het aan onze kant niet te doen. Defect exemplaar? Eerlijk is eerlijk, we moeten in een review een minpuntje noemen, maar dit is ook meteen een serieus probleem waar we niet vrolijk van worden.

MuzX Vergelijking XY Extra Ultra
Drivers (speakers) Neodymium Driver 9mm Neodymium Driver 9mm Balanced Armature
Demping omgevingsgeluid 16 dB 16 dB 26 dB
Gevoeligheid 112 dB 113 dB 105 dB
Bereik 20Hz-20Khz 20Hz-20Khz 20Hz-20kHz
Headset X X
Adviesprijs € 19,99 € 49,99 € 99,99
Extra’s Case

Conclusie

Eerder testte we ook de Jabra Active, een sportheadset in dezelfde prijscategorie. De Altec Lansing verslaat deze met gemak wanneer het op geluidskwaliteit aankomt. Toch pakt de Jabra Active het als headset beter aan door de microfoon los en hoger op de kabel te plaatsen. Daarnaast maken we ons zorgen over de mogelijk defecte microfoon. Daar komen we zeker nog op terug.

UPDATE – Inmiddels weten we dat het microfoon probleem een fout is in het pre-productiemodel dat we voor de review gebruikt hebben. Hetzelfde systeem zit in de MuzX Ultra (waar we spoedig de review van gaan plaatsen) waarin het prima werkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima geluid, heerlijke bas
  • Zit lekker

THE BAD

  • Microfoon zit ver weg
  • Knoppen niet duidelijk te voelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.