Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

IBC: De Toekomst van de Settop Box

Hoewel UPC, Ziggo en andere kabelboeren al enkele jaren bezig zijn om de Settop Box (of Mediabox) populair te maken, loopt Nederland enorm achter wanneer het om de techniek achter de Settop Box gaat. Dit komt met name door UPC die de consument niet laat kiezen welke Settop Box hij of zij wilt.

Ericsson is één van de bedrijven die de infrastructuur voor settop boxen levert en is dus als geen ander op de hoogte van wat er mogelijk is. De mannen van Ericsson nodigden The Gadgeteers dan ook uit om eens te kijken wat we in Nederland (met name onder de dominantie van UPC) mislopen.

De Achtergrond

Een Settop Box maakt gebruik van IPTV. Op dit moment gebruiken met name kabelboeren hun eigen specificaties terwijl de fabrikanten proberen om open standaarden van het Open IPTV Forum na te leven. Wanneer de kabelboeren aan deze standaard zouden voldoen is het mogelijk voor de consument om zelf te bepalen welke Settop Box ze in huis halen en kan ieder moment van kabel aanbieder worden gewisseld. In Noord Amerika is men al jaren met IPTV bezig. Binnen het netwerk van Comcast gebruikt 70% van de consumenten IPTV diensten zoals Uitzending Gemist. Binnen het netwerk van Virgin in Engeland streamt de gemiddelde consument 1 item per dag en zo zijn er nog vele voorbeelden waar IPTV erg succesvol blijkt te zijn.

Hoewel Ericsson met name bekend is geworden door de productie van mobiele telefoons en telefoon netwerken, beschik Ericsson ook over een gigantisch IPTV netwerk. De hardware maakt Ericsson echter niet zelf. Op de stand zagen we dan ook vele settop boxen van merken als Pirelli en ZyXel terwijl we ook Samsung TV met ingebouwde digitale tuners hebben gezien.

De Toekomst van de Settop Box

De voltallige redactie van The Gadgeteers zit in UPC gebied, en uiteraard hebben we allemaal minimaal één mediabox van UPC in huis. Als wij aan IPTV denken, dan denken we aan trage en lelijke menu’s, drie minuten bladeren om het laatste NOS journaal via uitzending gemist te kijken en laten we niet vergeten dat het ding meestal tijdens het kijken van een uitzending aan een software update begint. Wat we bij Ericsson zagen was echter een breed scala aan prachtig vormgegeven menu’s die allemaal erg logisch in elkaar steken en erg snel reageren. De enige vertraging is de data aanvoer omdat alle data, net als bij UPC, van het kabelnetwerk moet komen. Daar viel echter weinig van te merken.

Multiscreen TV

Ericsson liet ook hun visie op de afstandsbediening zien in de vorm van Multiscreen TV. Ericsson beschrijft dit als het vierde scherm. Met dit iPad-achtige apparaat is de Settop Box volledig te besturen. Zo is het mogelijk om zenders en programma’s naar de TV te slepen die dan ook beginnen te spelen. Tevens is het mogelijk om op deze afstandsbediening trailers te bekijken voor je het volledige programma op de TV laat verschijnen.

Één van de meest indrukwekkende elementen aan deze afstandsbediening is echter de 3D EPG die Ericsson ontworpen heeft. Door horizontaal over het scherm te vegen blader je door de kanalen terwijl je door verticale vegen door de tijd kan bladeren. Toen wij het commentaar gaven dat touchscreens niet zo handig zijn als afstandsbedieningen met knoppen om bijvoorbeeld even snel het volume lager te zetten, bleek Ericsson daar ook een oplossing voor te hebben gevonden door middel van gebaren. Door een snelle veeg over het scherm te maken kan je bijvoorbeeld het geluid uitzetten.

App Stores voor TV

Ook de App Store is niet weg te denken wanneer het om de Settop Box gaat. Hoewel Apple met haar nieuwe Apple TV het idee nog even heeft laten varen, zijn een aantal aanbieders van IPTV er al druk mee bezig, zo ook Ericsson. Hoewel het ontwikkelmodel nog niet gestandaardiseerd is en het aanbod sterk wisselend is, verwacht Ericsson veel dan de App Stores op de Settop Box. Ericsson heeft zelfs al demo apps voor haar Multiscreen afstandsbediening waarmee consumenten hun stroomverbruik in de gaten kunnen houden.

De Ware Digitale TV

TV’s met ingebouwde digitale tuners hebben de toekomst volgends Frank Hermans van Ericsson. Losse kastjes waarop je nu de digitale TV kanalen en IPTV diensten van de kabelaar gebruikt bestaan al jaren, maar het is logischer om alles in één apparaat met één afstandsbediening te hebben. Ziggo ondersteunt al enkele TV’s met ingebouwde digitale tuner, maar andere kabelaars lijken vooralsnog geen plannen in die richting te hebben.

Conclusie

Hoewel we als consument wel zelf kunnen beslissen waar we TV via internet afnemen (meestal via ADSL) en de vrijheid hebben om digitale TV via KPN Digitenne te ontvangen, blijven we voor de echte innovatie afhankelijk van de kabelaar waar we zitten. Die afhankelijkheid zorgt ervoor dat we jaren achter blijven lopen op Amerika en een groot deel van Europa. Het is tijd om de markt open te breken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.