Review: Netgear WNHDE111 AP/Bridge

Iedereen kent Netgear van de draadloze routers en mediacenters. Netgear heeft echter ook een aantal andere netwerk producten die met name in moderne huizen goed van pas kunnen komen. Één daarvan is de WNHDE111 AP/Bridge.

De grootste frustratie voor een Gadgeteer in een modern huis is misschien wel al dat gaasbeton dat tegenwoordig gebruikt wordt. Het resultaat van gaasbeton is dat de signaalsterkte van draadloze routers erg snel afneemt. In mijn geval is de N router bijvoorbeeld netjes in de meterkast weggewerkt maar gebruik ik het internet met name twee verdiepingen hoger waar de signaalsterkte nog maar 20~30% is.

WNHDE111 als AP (Access Point/Repeater)

De WNHDE111 kan op twee manieren ingesteld worden. Als Bridge en als Access Point. In de Access Point modus (ideaal voor mensen die het UPC modem als router gebruiken) doet het apparaat niet meer dat het bestaande netwerk omzetten in wi-fi en dat kan hij op zowel B & G als N. Het apparaat is voorzien van een knop aan de voorkant om laptop’s e.d. snel te configureren. Voor wie avontuurlijker is, kan het apparaat met de bijbehorende CD volledig worden geconfigureerd, maar noodzakelijk is dat niet.

In de situatie hierboven helpt het echter om de AP als repeater in te stellen. We hebben immers al een draadloos netwerk, maar dat is niet toereikend. Om het apparaat als repeater in te stellen, ontkom je er niet aan om de bijgeleverde CD te gebruiken. Je moet alle draadloze beveiligings instellingen namelijk hetzelfde instellen als het wi-fi netwerk dat je al gebruikt. Ook moet je (en dat is niet duidelijk gedocumenteerd) zorgen dat zowel het originele netwerk als de repeater op hetzelfde kanaal zijn afgesteld. Dat laatste is een echte pitfall en heeft ons aardig wat hoofdpijn bezorgd. Wanneer de instellingen in orde zijn is het alleen nog een kwestie van de WNHDE111 neerzetten op een plaats waar het netwerk versterkt dient te worden. Een stopcontact is dus voldoende.

WNHDE111 als Bridge

Het kan voorkomen dat je (bijvoorbeeld in de woonkamer) een TV of Blu-Ray Speler hebt die om een internet verbinding vraagt en niet in staat is om Wi-Fi te gebruiken. Op zo’n moment kan de WNHDE111 als bridge worden ingesteld. Je sluit dan (maximaal) 2 apparaten met een gewone netwerkkabel op de WNHDE111 aan. Bij het aanzetten begint het ledje op de voorkant te knipperen. Op dat moment hoef je niet meer te doen dan op de knop op de voorkant van jouw bestaande router te klikken. De bridge zal dan automatisch geconfigureerd worden.

WNHDE111 uiterlijk

De WNHDE111 is net als veel andere Netgear producten simpel maar strak vormgegeven. Aan de voorkant brand slechts één ledje en met een schakelaar aan de achterzijde kan je die naar wens uitzetten. Een andere schakelaar aan de achterzijde bepaald of het apparaat als AP of Bridge moet werken. Weet je niet zeker wat je met het ding wilt doen, dan is er ook nog de dummy-proof auto-modus. Verder beschikt het ding over 2 lan poorten en krijg je er een voet bij om hem overeind te zetten.

Nu is de WNHDE111 voorral een hulpmiddel om wi-fi-loze apparaten met een wi-fi netwerk te verbinden of om een netwerk van wi-fi te voorzien. De voornaamste leefomgeving van de WNHDE111 zal dus achter of in kasten zijn en hoewel je zou denken dat uiterlijk dan van minder belang is, viel het ons meteen op dat het apparaat niet van schroefgaten voorzien is. In de meterkast ophangen kan dus niet. Onder een bureau hangen, kan dus ook niet. De afwezigheid van schroefgaten is dus een enorm gemis voor dit product.

Conclusie

De Netgear WNHDE111 is niet mooi, maar wel extreem handig. Het is meer een tool dat je met praktische infrastructuurproblemen helpt dan de start van jouw draadloze netwerk. Herken je je in de situatieschets hierboven? Dan is de WNHDE111 zeker het overwegen waard want het ding is ook nog eens zeer prijsvriendelijk.

Deze gadgeteers zegt: “De Netgear WNHDE111 is het ideale maatje voor een netwerk in nood”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.