FAQ: Autostereoscopie (3DTV)

Hoewel Nintendo druk bezig is met de 3DS, een spelcomputer met Autostereoscopisch beeld, staat deze techniek voor reguliere TV’s nog in de kinderschoenen. Autostereoscopie is namelijk 3D kijken zonder het ongemak van 3D bril.

Onder Autostereoscopie vallen twee verschillende beeldtechnieken. Het eerste staat bekend als de Paralax Barriere methode. Een horizontaal filter zorgt ervoor dat het linker oog alleen de even pixels ziet en het rechter oog de oneven pixels. Wanneer dit filter van LCD is gemaakt, is het scherm in staat om tussen 2D en 3D te schakelen.

Een alternatief is de Lenticulaire techniek. Dit werkt met kleine lenzen die het beeld voor het linker en rechter oog aanpassen. Dit type scherm kan niet tussen 2D en 3D schakelen.

In beide gevallen moet je vrijwel precies voor het scherm zitten om 3D te ervaren. Met twee personen kijken zal dus onherroepelijk tot een verstoord beeld leiden. Philips is één van de fabrikanten die deze technieken toepast, maar de meeste 3D TV’s zullen voorlopig op basis van brillen blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram