Review Samsung M8800 Pixon

De Samsung Pixon is een touchscreen telefoon, enigszins gelijkend aan de LG Renoir. Net als de LG, beschikt het toestel over een 8 Megapixel camera. Wat voor mij persoonlijk nieuw is, is dat het geen smartphone is. Sinds de Nokia 7650 loop ik eigenlijk enkel met Symbian en Windows Mobile toestellen rond. Naast de camera, zal ik dus ook het besturingssysteem de nodige aandacht geven.

First things first, de grote uitpak. Zoals ik van Samsung gewend ben, worden met name de high end toestellen verpakt in een prachtige zwarte doos. Bij het openmaken, wordt je eerst geconfronteerd met het toestel, voordat je in een overdaad aan accessoires terecht komt.

Accessoires

Op het moment dat het toestel eruit was, werd ik blij verrast met de vele accessoires die erin zaten. In de doos zat voldoende documentatie om met de Pixon van start te gaan (iets waar HTC helaas bij tekort schoot). Naast de handleiding mach een CD met drivers natuurlijk niet ontbreken. De CD is van een handig, klein formaat wat makkelijk bij de boekjes in te nieten is. Handig om op die manier alles bij elkaar te houden.

Naast de boekjes en CD, trof ik ook een USB kabel aan. In een tijd van Bluetooth lijkt deze overbodig, maar eerlijk is eerlijk, het is nog altijd de meest stabiele en snelle verbinding. Ook verzorgde Samsung een 1GB geheugenkaart (MicroSD). Leuk, maar voor die paar Euri’s proppen we er natuurlijk even een fatsoenlijke 8GB in. 1GB is met 8MP immers zo vol.

Ook vinden we in de doos een FM headset. Hoewel de headset verder geen bediening geeft om nummers / zenders te wisselen, staat hij wel toe om zelf op de bedieningsunit een goede koptelefoon aan te sluiten. Ik was overigens blij verrast dat de bijgesloten koptelefoon zelf ook al een heel lekker warm geluid geeft.

Tot slot dacht ik dat er een één of ander lipgloss ding in zat. Niet echt cool op eerste gezicht. Na het ding uit elkaar getrokken te hebben, bleek dit een uittrekbare stylus te zijn. Tja, nog steeds niet cool eigenlijk. Het ding kan ook niet in het toestel. Het idee is dus dat het ding aan het toestel vast gemaakt moet worden via de lus die eraan zit. Om te voorkomen dat het toestel beschadigd, heb ik besloten hem maar niet te gebruiken (ik vond het tussen m’n sleutels ook niet echt heel mannelijk over komen). Hoe dat beviel lezen jullie later.

Specificaties

De Samsung Pixon weegt 121 gram en verschilt qua formaat niet zo heel veel met de HTC Touch Pro en de N95 (zie foto boven). Evenals de LG Renoir, beschikt het toestel over een 240×400 TFT Touchscreen. Net als de HTC Touch, N96 en de iPhone beschikt het toestel ook over een accelerometer om het gebruiksgemak te verbeteren. Het toestel beschikt naast HSDPA en Bluetooth (v2.0), ook oever een GPS verbinding. Het toestel is ook in staat om DivX filmpjes af te slepen en een soort van virtual surround te laten horen. Met de juiste kabeltjes is het ook mogelijk gebruik te maken van een TV Out functie. Helaas kwamen de benodigde kabeltjes niet met het toestel mee waardoor we die niet naast de N96 kunnen leggen voor een vergelijking. Voor diegene die de radio willen gebruiken, het toestel geeft ook de RDS informatie weer.

GPS

Voor zover de theorie. Tijd om het toestel in de praktijk te gaan testen. De hoofdfunctie is de 8 Megapixel camera, dus die bewaren we lekker even voor het laatst. We starten met mijn favoriet, de GPS. Ik moet nogal eens op onbekende adressen zijn en daarom is deze functionaliteit voor mij persoonlijk van enorm belang.

Toen ik het toestel op de party kreeg, propte ik dus meteen mijn simkaart erin, en zocht de navigatie op. En dat was even zoeken. Een dergelijk belangrijke feature verwachtte ik natuurlijk meteen in het hoofdmenu. Echter zat deze onder “Games en meer”. Net als bij de Touch Pro gebruikt Samsung Google Maps. Een goede keus hoewel het echte “navigatie” in Google Maps natuurlijk wel wat te wensen over laat. De toegevoegde waarde van de zoekopties maakt dat voor mij echter wel weer goed.

De gevoeligheid van de GPS antenne is redelijk goed. In de auto wordt het signaal goed ontvangen. In de trein is het ontvangst wat minder. Gezien een trein toch een groot stevig stuk metaal is, mag dat dus ook best. De GPS functionaliteit is wat mij betreft helemaal prima.

Bluetooth

Op de launchparty kregen we naast een toestel, ook een Bluetooth headset mee van Jabra. Het verbinden met de headset verliep moeiteloos en de kwaliteit van het geluid is prima. Ik testte de headset op de Pixon, HTC Touch en de N96. Ik kon geen verschil in kwaliteit ontdekken. Ook qua bereik zijn de toestellen vergelijkbaar.

Ook probeerde ik de Zeemote Bluetooth joystick uit op het toestel. Hier is nog geen software voor beschikbaar. Een bevriende programmeur patste zijn mobile game voor me aan om de combinatie toch te kunnen testen. Een echte primeur dus voor MC. De bleutooth verbinding vertoonde gedurende een sessie van +- 5 minuten totaal geen hapering. Prima werk van Samsung.

Geluid

Naast het geluid over een BT headset, heb ik ook de speaker functie vergeleken. Ik moet zeggen dat de Samsung Pixon naar mijn idee het maximale uit zijn speakers haalt. Het resultaat is lichte resonantie en soms een wat schel geluid. De N96 scoort hier beter. Toch is de persoon aan de andere kant goed te verstaan. Tijdens het gewone bellen is het geluid gewoon helder, zoals je mag verwachten.

Bedieningsgemak

Ik schreef het al eerder, de Samsung stylus was niet cool. Ik vreesde hierdoor in de problemen te komen met de besturing van het toestel, maar dat viel gelukkig reuze mee. Het toestel is extreem “finger friendly” en verslaat hiermee mijn HTC Touch Pro. Van alle ergernissen die ik op de Touch Pro heb wanneer ik geen stylus gebruik, heb ik er geen terug gezien op de Pixon. Na een week kreeg de stylus dus een enkeltje grijze container van me. Ook hier dus weer complimenten voor Samsung.

Naast de manier van bedienen, is ook de snelheid van belang. Ook daar scoort Samsung erg goed tegenover de HTC Touch Pro. De menu’s en opties werken met ongeveer dezelfde snelheid als die van de iPhone. Erg comfortabel dus. Alleen wanneer de accelerometer wordt gebruikt voor de navigatie tussen de foto’s (waarover later dus meer) wil het toestel weleens in de war raken. Tja, perfecte toestellen bestaan er vooralsnog gewoonweg niet.

Naast de touchscreen, heeft de pixon verschillende knoppen op de rand van het toestel zitten. Deze dienen met name voor het foto gedeelte, maar ook om het toestel te unlocken zijn ze van belang. Erg slim van Samsung. De HTC Touch Pro heeft ook knoppen voor de fotografie, maar helaas niet om het scherm op slot te doen en van het slot te halen. Wederom laat Samsung dus zien dat het nadenkt over het bedieningsgemak van zijn toestellen.

Besturingssysteem

Sinds de 7650 ben ik een echte smartphone liefhebber. Mijn hele leven loop ik dus al met Windows Mobile en Symbian S60 toestellen. Ik schrok dus nogal van het idee om de Pixon te reviewen omdat ik dacht dat er geen liefde mogelijk was tussen mij en het toestel.

De Pixon bewees mij al snel ongelijk. De functionaliteit was dusdanig compleet dat er niks was dat mijn aan zou zetten tot het zoeken naar software die mijn ervaring zou kunnen verbeteren. Iets dat met mijn andere toestellen wel anders is.

Het hoofdscherm van het toestel is net als de Samsung Omnia te voorzien van widgets. De Samsung Omnia is een echt Windows Mobile toestel en de interface daarvan is bijna exact overgenomen. De snelheid is zelfs nog een stuk beter. Ook dit geeft weer aan dat Samsung goed over dit toestel na heeft gedacht.

Video

Naast fotografie, is het toestel ook geschikt om filmpjes te maken. Net als bij vele andere toestellen is de kwaliteit niet echt denderend. Waar Samsung wel weer scoort is met de framerate. Die is hoog genoeg om toch een comfortabel beeld te krijgen bij het schieten van een filmpje.

Fotografie

Tot slot de fotografie. Dit is veruit het belangrijkste kenmerk van de Pixon. De Pixon doet hard zijn best om de compact camera te vervangen. Omdat ik geen compact camera heb, mocht hij het dus opnemen tegen een Canon D350 en een D450.

Het eerste pluspuntje voor Samsung is daarbij al heel snel binnen. Samsung heeft namelijk de GPS unit gebruikt om geotagging toe te voegen aan de foto’s. Dat betekend dat wanneer je een foto op Flickr, of één van de vele andere foto sites zet, je op de kaart kan zien wanneer en waar de foto genomen is. Voor mijn spiegelreflex moet ik daar een los kastje voor meeslepen dat ik naderhand nog eens moet gaan synchroniseren.

Een andere feature die ik niet heb (en eerlijk gezegd ook niet mis) is “face detection” en het daaraan hangende “smile shot”. Beiden maken het nog makkelijker om iedereen duidelijk en vrolijk in beeld te krijgen.

Ook bezit het toestel “advanced shake reduction”, of image stabalizer zoals Canon het noemt. Essentieel voor iedereen die met name in schemer een leuke foto wil neerzetten zonder dat het beeld al te korrelig wordt. Ook dat is weer een slimme toevoeging van Samsung.

Met de lens zit Samsung erg goed. Dit is een F2.6 f=4.6mm. Een behoorlijke groothoek en dus ideaal in kleine ruimten. Door de F2.6 is de lichtgevoeligheid zeer acceptabel. Mijn Nokia N96 begint pas op F2.8 en van de HTC Touch is het me zelfs onbekend. Wanneer het om echte nachtfotografie gaat, laat het toestel het echter toch afweten.

Waar gaat het echter mis? Bij de zoom… 8 Megapixel is heel leuk. Echter blijft het zoomen waardeloos wanneer dit niet optisch is. Daar verslaat iedere compact camera boven de € 99,- de Samsung Pixon. Erg jammer! Ik moet wel zeggen dat er nog maar weinig camera’s zijn met optische zoom. Wanneer je echter kijkt naar de slimme oplossingen die Canon in het verleden heeft bedacht om een grote zoom in een kleine body te steken, is er nog wel veel mogelijk.

Een ander punt waar het fout gaat, is de manier waarop de bestanden opgeslagen worden. Wanneer je deze naar de PC overzet, gaat er geen informatie mee over wanneer de foto’s genomen zijn. Erg jammer als dat de manier is waarop je foto’s beheerd. Ook slaat het toestel de foto’s niet in het juiste perspectief op. Hoewel het toestel de verticaal genomen foto’s keurig rechtop zet in de vertoning, moet die op de PC alsnog handmatig plaatsvinden.

Bij een echte nachtfoto gooide de Pixon de ISO waarde compleet omhoog en ging het beeld over op zwart wit. Wel stond het ons toe om nog steeds een scherpe foto uit de hand te schieten. Met de Canon moesten we echt op statief om er nog iets van te kunnen maken. Hier gaat het dus duidelijk om het doel. Wil je even een foto maken, of probeer je er iets moois van te maken. Wij kozen voor het eerste met de Pixon. Met de Canon hadden we geen keuze.

Wat overigens wel wennen is, is de bevestiging van dat je een foto hebt gemaakt. Ik ben gewend dat ik een korte vertoning krijg van het net geschoten beeld, of wat het scherm even zwart wordt / hapert. Bij de Pixon is het alleen een piepje. In het begin dacht ik daardoor steeds dat het niet goed ging. Uiteindelijk bleek ik 20 min of meer dezelfde foto’s te hebben geschoten.

Conclussie

Ik heb nu een maand met het toestel mogen lopen. Hoewel het nog steeds een vreemd idee is dat ik niet met een smartphone loop, ben ik enorm onder de indruk van wat Samsung neer heeft weten te zetten met de Pixon. Het gebruikersgemak en de snelheid weet de HTC Touch Pro gewoonweg niet te evenaren en mijn N96 legt het af op de lichtgevoeligheid en de megapixels.

Met de vele foto functies heeft het toestel me enorm weten te verbazen. Op de zoom na, is het toestel gewoon enorm compleet en ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Dit is dus het toestel voor iedereen die een iPhone wil met een fatsoenlijke camera en tegen een redelijke prijs.

Pluspunten
* 8 Megapixel camera
* Flitser
* Bedieningsgemak/snelheid
* “Fingerfriendly”
* Design
* Widgets op het hoofdscherm
* Geotagging voor foto’s

Minpunten
* GPS vindbaarheid
* Suffe Stylus
* Digitale Zoom
* Geen standaard mini USB

Deze Gadgeteer zegt: “Het is en blijft een featurephone, maar als je nog niet aan de smartphone wilt is dit zeker het beste alternatief.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.