Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Tetris (3DS)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Meer dan 20 varianten
  • Aardige AR gameplay
  • Tot 8 spelers op 1 spel!
  • Online play

THE BAD

  • Jammer van die Mii implementatie
  • Mist een 'retro' variant

Hoewel de meeste mensen denken dat de geschiedenis van Tetris begon op de GameBoy, gaat de geschiedenis van deze game nog net iets verder terug en wel naar 1994. De Rus Alexey Pajitnov ontwikkelde Tetris op een Russische computer genaamd Elektronika 60 waarna de game op de PC (Dos) en op de eerste Apple’s verscheen. In 1989 ontdekte Nintendo de kracht van de game.

In dat jaar bracht Nintendo de GameBoy op de markt. Om te zorgen dat gamers direct aan de slag konden, kreeg je Tetris gratis wanneer je een GameBoy kocht. Hoewel de game destijds nog erg simpel was, wat de gameplay ijzersterk en was het zelfs mogelijk om multiplayer games te spelen. Denk nu niet dat de deal met Nintendo zomaar tot stand was gekomen. Er was zowaar een Nederlander voor nodig (Henk Rogers) die in Japan woonde die de game aan Nintendo koppelde.

Back to the Future

Maar genoeg over de geschiedenis van Tetris. Vandaag heeft Nintendo namelijk de 3DS versie van de game uitgebracht. Deze nieuwste editie van Tetris bevat min of meer alle varianten van Tetris die in de afgelopen jaren zijn uitgebracht, aangevuld met een 3D jasje en voorzien van een kleine dosis AR…

Gameplay

Als het om gameplay gaat zijn de games van Nintendo over het algemeen fantastisch uitgevoerd, maar hebben ze één groot probleem. Ze zijn maar al te vaak te kort. Bij deze uitvoering van Tetris mag dat geen probleem spelen. Er zijn meer dan twintig manieren om de game te spelen! Iedere variant die we in het verleden hebben gezien, is onderdeel van deze nieuwe uitvoering.

Met meer dan 20 manieren om Tetris te spelen, kan het natuurlijk niet 20 keer een succes zijn. Een aantal varianten is ronduit geweldig (zoals Tower Climber) terwijl anderen (‘fit’ in de party mode) wat snel kunnen vervelen. Welke varianten leuk en minder leuk zijn zal per speler enorm verschillen.

Ondanks de grote hoeveelheid gameplay is er één ding dat ik mis. Tetris in haar originele kleuren en met haar originele soundtrack. Wat zou dat een geweldige toevoeging zijn geweest!

AR

Het is mogelijk om Tetris met augmented reality te spelen. Je legt de AR Card met het vraagteken op tafel waarna je het klassieke Tetris en de Tower Climber versie in AR kan spelen. Met name bij Tower Climer is het handig wanneer je om de tafel heen kan rennen.

Mii

Ook de Mii’s hebben een rol in Tetris, al is het maar een kleine. Je kan namelijk een Mii zoeken die je tijdens het gamen aan staat te moedigen. Tjah, echt creatief is het niet en het voegt niet veel toe. Hier had iets meer mee gedaan kunnen worden.

Multiplayer

Ook qua multiplayer heeft het nieuwe Tetris heel wat de bieden. Zo is het mogelijk om met download play tegen maximaal 7 andere spelers te spelen. Daarnaast kan je online gamen, iets dat in veel games ontbreekt, maar wel weer heel wat uurtjes gameplay met zich mee kan brengen. Helaas konden we online play niet testen omdat er niemand was om tegen te spelen. Een luxeprobleem wanneer je de game voor de releasedatum ontvangt ;-).

Conclusie

De nieuwe Tetris heeft veel te bieden. Met meer dan twintig manieren om Tetris te spelen, is er voor ieder wat wils. Het is een leuke collectie geworden, maar het is jammer dat de enige echte vernieuwing de AR gameplay is. Toch blijft Tetris een klassieker waar niemand omheen kan. Of het nu om de snelle vijf minuten of een verlaten uurtje gaat, Tetris biedt voldoende uitdaging om je bezig te houden. Een must-have. Hij ligt vanaf vandaag in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.