Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: OWC Drive Dock, voor backup en heel veel opslag

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Functioneel
  • Solide
  • Snel
  • Voor zowel HDD als SSD
  • Thunderbolt

THE BAD

  • Afwerking net geen Apple

Ook Apple laat wel eens een steekje vallen, blijkt deze week een paar maal. Wel zo handig om een goede backup van je machine te hebben. TimeMachine is een routine van Apple voor backups waar wij maar niet aan kunnen wennen. Het blijft onmogelijk veel opslagruimte vragen. Ruimte die je altijd extern moet zoeken. Wat is er handiger als een dock waar je goedkope interne harde schijven even in kan steken voor een project of backup. OWC heeft zo’n allesvreter voor Mac gebruikers met Thunderbolt: de Drive Dock. Is de Drive Dock het ei van Columbus in deze tijden waar niet elke Mac update een schot in de roos blijkt?

OWC is een bekend merk uit de USA voor Mac gebruikers die al wat langer maccen dan er iPhones zijn. OWC staat voor ‘other world computing’. Duidelijk een tijd waarin Mac gebruikers gezien werden als een ander soort. De producten worden online verkocht via MacSales. Er zijn retailers in de Benelux die ook deze producten voeren. De focus voor Mac gebruikers is bij OWC de afgelopen decennia onverminderd scherp. OWC begrijpt wat Mac gebruikers nodig hebben en waar Apple af en toe wat laat liggen. Zo heeft het bedrijf diverse upgrade kits waarmee vrijwel elke Mac een langer leven te geven is. Compleet met handleiding en gereedschap, indien dat nodig is. Zo hebben wij al menig iMac en MacBook van andere schijven en meer en beter geheugen voorzien.

Gemak

De Drive Dock is eigenlijk super eenvoudig te gebruiken. Sluit de USB of Thunderbolt kabel aan en steek de stekker in het stopcontact, en klaar is de Drive Dock voor gebruik. Geen installatie van drivers of ander soms lastig gedoe. De SATA harde schijven kunnen maar op 1 manier in de slots. Elke gleuf kan een SATA of SSD schijf lezen en schrijven. Met de onafhankelijke aan/uit knop zet je de betreffende gleuf in werking en hoppa de schijf toont op het bureaublad. Makkelijker kan echt niet. Dankzij de aansluitingen kunnen we de Drive Dock zelfs in een ketting met andere Thunderbolt schijven hangen. Zo hebben we in onze setup in totaal zes schijven tot onze beschikking. Elke schijf is voor andere projecten. De Drive Dock testen we voor backups. Terwijl wij gewoon doorwerken zijn nu backups te maken van alle schijven. SATA schijven zijn relatief goedkoop en enorm flexibel. Met een Edding marker noteren we de datum en inhoud. Voor we het weten is de Drive Dock een onmisbaar gereedschap geworden. Iedereen die met grote bestanden werkt of backups voor klanten of projecten wilt maken, moet zeker een product als de Drive Dock overwegen. De SATA schijven zijn immers veel goedkoper dan de complete backup systemen in vaste behuizingen.

Wanneer we met BlackMagic Speedtest de lees/schrijf mogelijkheden van de Drive Dock testen zijn we niet teleurgesteld. We halen echter niet de snelheden die theoretisch mogelijk zijn, maar dat komt deels door de vele apparaten die aan onze Thunderbolt keten hangen. Toch is een dikke 300MBs ruim voldoende voor realtime bewerking van video in bijvoorbeeld FCPX rechtstreeks op deze schijven. Erg handig zijn de individuele aan/uit schakelaars per slot. Met een lampje is ook duidelijk of de schijf actief is of niet. Wel zo belangrijk om geen dataschade te veroorzaken. De duidelijke aanduiding van de twee sloten is erg prettig in dagelijks gebruik. Een foutje is immers zo gemaakt.

Afwerking

Op de plaatjes zien de OWC producten er altijd gelikter uit dan in werkelijkheid. In alles wil OWC producten maken die naadloos naast een Mac passen. Alsof ze uit dezelfde fabriek komen. Dat is natuurlijk niet. Wie meer producten test, ziet direct de nét iets andere grain of lichtere kunststof. Op het oog is alles netjes afgewerkt, maar bij aanraking voel je bijvoorbeeld bij de aan/uit schakelaars dat de tolerantie tussen de twee schakelaars net iets verschilt. De Drive Dock wordt compleet geleverd met USB, Thunderbolt en EU voedingskabel.

Conclusie

De OWC Drive Dock is een accessoire die elke Mac gebruiker moet overwegen. Als uitbreiding van opslag is de Drive Dock enorm handig; als backup mogelijkheid onmisbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.