Picture of Rutger de Ruiter
Rutger de Ruiter

Review: Samsung Wave S8500

De Samsung Wave, hij ligt hier naast me, en ik kijk hem nog eens aan. Wat moet ik over jou gaan vertellen. Ben je een full feature telefoon klaar om de mobiele wereld te veroveren met je complete features? Of misschien dan toch, de telefoon die “zo lekker gewoon” is gebleven? Is het misschien die voorgevel, met je strakke schermpje die mij moet overtuigen? Het komt wat mij betreft maar op één ding neer: Hoe werk ik, met jou. Daarbij kan ik zeggen, dat ik door deze smartphone ben gaan geloven in de psyche van een mobiel. Deze smartphone heeft namelijk last van multi-persoonlijkheid stoornis, maar of dat slecht is?

Want de wave heeft alles wat je van een smartphone op dit moment mag verwachten, en misschien zelfs wel meer dan de concurrentie op dit moment.

Look&Feel
De behuizing bestaat uit aluminium, en loopt rond de mobiel. De knopjes bestaan voor het grootste deel uit plastic knopjes. En hier begint de psychologische analyse dus al. De metaal feel geeft een gevoel van grootsheid, ligt fijn in de hand, geeft een hoge productiewaarde aan het product, en blijft ook nog dun ook (iets meer dan 1 cm).

De plastic knopjes voelen dan aan als een standaard mobiel. Voor mij persoonlijk misstaat de knop aan de voorkant het design enorm. Hetzelfde geld voor het ruitvormige kader om de camera op de achterkant. Het is een design met twee verschillende richtingen, een high end casing, met een afwerking die dat niveau niet haalt, Vooral de kitsche elementen vond ik echt niet passen.

*Gebruikservaring: Door de gladde achterkant draait de wave nogal snel als je hem bijvoorbeeld op je bureau voor je hebt liggen. Als je dan met één hand aan de gang gaat is het gewoon niet te doen(ook al gebruik je je duim om druk te zetten), je moet je andere hand gebruiken om hem vast te houden. Niet verschrikkelijk, maar af en toe wel vervelend.


De casing gaat volledig rond de zijkant, en tja… die knop en het camerakader…
over smaak valt te twisten!

Scherm
Dan is er het scherm. En dat scherm is in één woord, geweldig! Ik heb niet vaak zoveel contrast en kleur op een mobiel scherm gezien. Het knalt er echt vanaf, zelfs vol in de zon is alles goed zichtbaar. Wat ook opvalt is dat je bij een lage kijkhoek enorm veel blijft zien. Ik had af en toe het gevoel, dat wat er op het scherm stond, gewoon als een hoge resolutie sticker op de case was geplakt, zoals je wel eens in de winkel ziet. Het allerbelangrijkste van het scherm is het helaas niet, want een mooie representatie is één, maar hoe het werkt is nou eenmaal waar het om gaat! Vanuit het verleden hadden “amoled” schermen nogal wat problemen met touch. Nu ze dat (meer dan) opgelost hebben, moest er natuurlijk een nieuwe naam voor verzonnen worden. En zo afgezaagd en bescheiden als het klinkt, heet het SUPER AMOLED! Een SUPER naam, voor een SUPER scherm, dat gewoon heel goed werkt. Het is snel en gevoelig, en doet wat je aangeeft met je vingers. Swipen, sliden, tappen en flingen is voor mijn gevoel 1x eerder zo goed gedaan, en dat is door iPhone. Op dit gebied doet de wave dan ook echt mee aan de bovenkant van de touchtechnologie.

3g en wave naast elkaar

Het scherm van de wave heeft veel meer contrast dan een iPhone 3G(s)

Bada OS
Het is dat je weet, dat er onder de motorkap een compleet ander OS draait. De wave is de eerste samsung die uitkomt met het eigen OS “Bada”, maar dat valt niet op. Zonder er teveel op in te gaan, hier even wat nadelen: Je komt af en toe wel eens een rare foutmelding tegen die je normaal niet zo snel krijgt in android of OS4. Zo is het bijvoorbeeld een beetje raar, dat als je een bericht opent, je het bericht leest, en weer een bericht krijgt (via een enorm handig indicatorpanel), en deze direct wilt openen, dat er wordt aangegeven dat de berichten applicatie al gestart is… nee goh… Hoe moeilijk kan het zijn om dan even gewoon daarheen te springen. Verder zijn er wat eigenaardigheden te vinden bij de camera interface. Te snel willen weergeven na opname resulteerd in “probeer het later nog eens”. Deze bugs tonen aan dat samsung met het OS best nog wat werk te verzetten heeft. Een ander nadeel is dat je beperkt content binnen kan halen, van ontwikkelaars die bouwen op de Bada sdk, je kan dus geen android content downloaden uit de samsung app store. Dat dit op zich logisch is omdat het hier om een ander OS gaat, vond samsung dat blijkbaar niet voor de nieuwe android smartphones, waar ook de samsung appstore beschikbaar is.

Ondanks deze imperfecties, weet Bada een enorme snelheid op de wave te bereiken. Het is echt een snelle telefoon. Dat mag ook wel met een 1Ghz processor en 512mb RAM, maar een OS moet het maximale er nog steeds wel uithalen. Dat doet Bada als een zonnetje, de enige keren dat ik traagheid ondervond was met 2 actieve games in de achtergrond (multitasking werkt erg goed) terwijl mijn email aan het synchroniseren was en ik een filmpje aan het afspelen was….indrukwekkend! Bada zorgt ervoor dat de samsung wave een retesnel apparaat is! Dat feit alleen al compenseert een heleboel, als het op bugs neerkomt.

Samsung schat zelf dat bada op de helft van de toekomstige smartphones zal staan, er komen dus nog wel updates in de toekomst

Touchwiz 3.0
Touchwiz 3.0 maakt het echter nog een stuk beter. Het OS is namelijk met een interface laag omgoten: Touchwiz 3.0. En dat zat in eerdere versies, en in deze versie, goed in elkaar. De widgets zijn best handig op je home scherm, maar persoonlijk had ik liever direct de applicaties als ik mijn telefoon open. Dit kan dus ook ingesteld worden! Er is echt enorm veel in te stellen, en de applicatiepaginas lijken in structuur veel op OS4 van de iPhone.

Één van de bijzonder gave features van touchwiz wilde ik toch wel even eruit halen, om aan te tonen hoe goed hier over na is gedacht. Als je de contacten open hebt, en je swiped naar rechts op een contact, dan gaat de telefoon de contactpersoon bellen. Swipe je naar links, dan opent de telefoon een nieuw bericht naar het contactpersoon. Erg gave functionaliteit die ik nog nergens anders heb gezien. Al met al voelt de touchwiz erg goed en intiutief, maar laat Bada nog een paar steekjes vallen en zijn er nog maar weinig apps zijn in vergelijking tot andere OS’en waar Samsung mee werkt. Er is echter wel groei in het aanbod te zien. Wat jij als consument moet weten, is dat Touchwiz gewoon erg gebruikersvriendelijk is en dat Bada over een tijdje dat niveau ook gaat bereiken, al moet samsung hier nog zeker een update aan besteden in de toekomst.

Internetbrowser
De internetbrowser is tegenwoordig ook erg belangrijk en de browser van samsung doet het over het algemeen erg goed. Wat ik vervelend vond was dat je voor de opties eerst op het scherm moet tikken, voordat je een nieuwe url in kan voeren. Op een pagina met heel veel links, kun je of per ongeluk wel op een link tikken, of door de opties niet meer op een link tikken. Verder werkt de browser goed, pinchen en dubbel tappen werkt lekker vlot.

Audio/Video
De wave heeft op het gebied van audio en video alles wat je ervan mag verwachten. Een goede overzichtelijke audio en video player. (Ik vond het handig dat de telefoon gewoon de bibiliotheken in mappen beheerd, en je deze gewoon af kan spelen, en dan door kan skippen vanaf dat punt door je map heen). De 5 megapixel camera met 720p videoresolutie doet zijn werk naar behoren, en in combinatie met het scherm lijkt het vaak nog net wat mooier dan op je pc. Jammer dat er niet gekozen is voor een 8 megapixel camera, dat had het meer gadget gemaakt. Het gespreksgeluid in je oor vond ik wel opvallend flets, af en toe moest ik vragen of ze wat wilde herhalen. Dit kan natuurlijk ook aan het bereik liggen, maar het viel net wat teveel op om het niet te vermelden. De speaker doet z’n werk gewoon goed, niets op aan te merken.

Als laatste wilde ik iets vertellen over de DLNA (protocol om muziek/film/foto’s op meerdere apparaten te delen in wifi) ondersteuning die op de mobiele telefoon zit. Toen ik het hoorde dacht ik, wow! Dat is een mooie extra feature die ik niet vaak zie. Ik heb het uitgeprobeerd, en het werkt best goed. Mijn playstation 3 zag de wave gewoon in zijn lijstje en ik kon de foto’s direct bekijken op mijn tv, onder een muziekje die op de telefoon stond. De batterij was niet snel leeg, dus dat was goed. De mediabrowser voor DLNA op de telefoon is echter een heel ander verhaal. Hier moet nog hard aan gewerkt worden voordat het echt gebruikt kan worden. Ik kon de mediaservers vinden, maar elke keer als er wat mis ging (redelijk vaak) kwam je weer uit in het hoofdscherm, erg irritant! Daarnaast is het de vraag in hoeverre je in jouw eigen netwerk videos en fotos of muziek wilt afspelen op je telefoon, als je een tv en audio vaak ook al hebt. Misschien is dit wel de reden dat we het niet zo vaak tegenkomen op een mobiele telefoon. Mooie gadgetfeature, dat wel, maar echt praktisch…. nee.

Conclusie
Deze smartphone heeft een aantoonbaar multi-persoonlijkheidstoornis. De een na de ander feature zit er op, maar je hoeft het niet te gebruiken. Je hebt de mogelijkheden van een echte gadget-telefoon, maar het voelt als elke andere “normale telefoon”. Voor de casual gebruiker die nog nooit een smartphone heeft gehad, is dit een ideaal instapmodel, voor weinig, maar hij heeft dan misschien weer veel teveel functionaliteit voor je. Voor de smartphone overstappers onder ons, is de concessie dat er alleen Bada OS apps geïnstalleerd kunnen worden best wel een drempel onder de aanname dat de samsung store niet zo gevuld zal raken als bij de android en windows of apple apparaten. Daarnaast is het scherm, ondanks dat hij geweldige beelden maakt, een stukje kleiner dan gebruikelijk voor deze doelgroep.

Deze gadgeteer zegt: “Ik moedig iedereen die nog nooit een smartphone heeft gehad aan om voor deze mobiel te kiezen, mits je de extra functionaliteit niet als een minpunt ziet.(#bellen-en-smsen-is-voor-mij-genoeg-syndroom…. wake up!)

Ook voor iedereen die nog geen touchscreen telefoon heeft gehad, is dit een geweldige instapper in de wereld van de touch-smartphones. En laten we wel wezen, relatief gezien is deze telefoon zeer goedkoop! Maar voor de ervaren smartphone gebruikers, die op zoek zijn naar een goede vervanging voor hun android telefoon of iPhone 3G, zou ik deze even overslaan en kijken naar de…… samsung Galaxy-S! Ook een sexy AMOLED scherm, een slag groter, Android gebasseerd en ook met Touchwiz 3.0…. maar binnenkort meer over deze telefoon!

Rapport

Techniek: 9 (Dat scherm is geweldig, en de telefoon is supersnel)
Look&Feel: 7 (Die kadertjes :(, maar de casing compenseert weer een boel)
Software/OS: 8 (Supersnel en Touchwiz 3.0)
Gadgetwaarde: 7 (too casual to call a gadget)

—————————-

Cijfer: 7,8

2 reacties

  1. ik mis zelf op de wave nog wel een paar belangrijke appilicaties : PING, SKYPE , EN WHATSSAPP , die mogen er ook wel eens komen… , mis die echt op de mobiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.