Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Jabra Elite 5 true wireless headset

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Ideale pasvorm
  • Erg goed geluid
  • Zeer fijne bediening
  • Goede app

THE BAD

Jabra is alweer aangekomen bij de vijfde generatie van de Elite series. Daarin houdt het merk vast aan knoppen die je fysiek moet indrukken en dat is eigenlijk wel weer eens fijn.

Unboxing

Wij ontvingen de Gold Beige uitvoering van de Jabra Elite 5. In de verpakking zit de headset, documentatie, een USB-A naar USB-C laadkabel en twee extra maten eargels. De verpakking is dus mooi compleet.

Design

De oordopjes van de Jabra Elite 5 zijn iets meer trechtervormig dan we gewend zijn in deze productcategorie. Voor mij is deze designkeuze een instant hit. De oordopjes laten zich gemakkelijker in mijn oor plaatsen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld die Huawei Freebuds Pro die wel in mijn oor gaan, maar niet diep genoeg om echt grip te houden in het gehoorkanaal. Maar… dit is voor ieder mens echt verschillend qua beleving. Ieder oor ziet er immers anders uit.

Installatie

Wanneer je de Jabra Elite 5 opent, herkent Android jouw nieuwe headset direct en zal deze koppelen. De headset wordt ook meteen toegevoegd aan Android’s ‘Apparaat vinden’, waardoor je hem gemakkelijker kunt terugvinden wanneer je deze kwijt bent. Handig!

Bediening

Jabra heeft besloten om geen Touch toe te passen. In plaats daarvan hebben beide oren een fysieke knop. Het voordeel daarvan is dat je niet op de tast waar je oordopje zit al commando’s aan het geven bent. Daarmee kun je de ANC bedienen, tracks starten en stoppen en gesprekken aannemen. Tijdens gesprekken bedienen beide oren overigens de mute voor de microfoon.

De oordopjes beschikken ook over in-ear herkenning. Haal je ze beiden uit jouw oor, zal de muziek stoppen om zo energie te besparen van zowel de headset als jouw telefoon. De meeste apps snappen dit systeem wel.

Door de linker knop lang in te drukken, gaat het volume omhoog. Met de rechter knop gaat het volume omlaag. Dit gaat niet heel snel. Liever gebruik ik indien mogelijk de volume rocker op mijn smartphone.

De Jabra Elite 5 heeft Bluetooth Multipoint ondersteuning. Je kunt met de headset dus moeiteloos schakelen tussen je laptop en je telefoon. Telefoongesprekken krijgen altijd prioriteit en kunnen daardoor snel worden opgenomen als je net even zit te Netflixen op jouw MacBook.

Audiobeleving

De pasvorm is voor mij persoonlijk dus heel comfortabel. Tijd om over de audiobeleving te praten en dat begint bij de ANC oftewel de Active Noice Cancellation. Daar weet Jabra echt punten te scoren. Zelfs in het vliegtuig naar de IFA in Berlijn is de headset in staat om naast het motorgeluid, ook veel ander lawaai weg te filteren. Dan weet je dus dat je iets goeds in je oren hebt als het om ruisonderdrukking gaat.

Voor ik ga vertellen over de audiokwaliteit, is het goed om te weten dat de Jabra Elite 5 met de Jabra Sound+ app komt. In die app kun je de audioresponse van de oordopjes tot in detail naar eigen smaak bijstellen. Standaard zijn de oordopjes extreem goed gebalanceerd met een iets warme bass. Het gemiddelde geluid waar iedereen wel blij van wordt. Details blijven ook mooi behouden binnen dit geluidsprofiel. De app werkt bovendien erg gemakkelijk ten opzichte van de audio apps van andere merken.

Audiobeleving is ook signaal. Daar zien we heel wat oordopjes op nat gaan. Ook hier presteert de Jabra Elite 5 enorm goed. Alleen op het vliegveld van Berlijn hebben we een moment gehad waarbij het signaal enorm begon te haperen. Het zou goed kunnen dat er iets was dat actief het signaal verstoorde. Shit happens.

Accuduur

De oordopjes van de elite 5 hebben een eigen accucapaciteit van 7 uur per oor. Met de oplaadcase kun je ze tussendoor bijladen en gaan ze 28 uur mee. De oplaadcase kan via USB-C worden opgeladen, maar ook draadloos met iedere qI lader (zoals die van OnePlus hieronder).

Conclusie Jabra Elite 5

Voor mij zijn de Jabra Elite 5 de best zittende oordopjes van 2022. Qua audio doen ze het heel goed. Er is tot nu toe vrijwel geen uitval van signaal geweest. Qua geluidskwaliteit en bediening ben ik ook echt wel gecharmeerd van wat Jabra hier heeft neergezet. Eigenlijk heb ik geen redenen gevonden om niet voor deze headset te gaan.

Jabra Elite 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.