Review: Cat S41 (Android Smartphone)

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Werken in de bouw staat synoniem voor smartphones met gebroken schermen. Want je wilt als bouwvakker gewoon een goede camera en goede gebruikservaring. Nu smartphones in het middensegment een staat hebben bereikt waarin ze gewoon goed zijn, is er de Cat S41. Een rugged Android smartphone met genoeg performance en een prima camera.

Unboxing

De Cat S41 komt in een nette doos. De doos bevat geen headset, en dat is prima. Wat wel opvalt is dat Cat zowel een screenprotector als een USB A adapter meelevert. Je kunt dus meteen bij informatie op USB sticks en drives. Dat die screenprotector geen overbodige luxe is, bewijzen we verderop in deze review.

Design

Qua design is de Cat S41 een duidelijke CAT smartphone. Dikke, opstaande randen moeten het display wat extra bescherming geven. De achterkant is rubberized en voorop vinden we grote knoppen voor lompe vingers.

De behuizing van de Cat S41 heeft een IP68 certificering, maar kan volgends CAT veel meer dan dat. Het toestel kan maximaal 2 meter onderwater voor maximaal een uur.

Het toestel voldoet ook aan de MIL SPEC 810G. Een val van 1,80 meter is geen enkel probleem. Of check de video waarin we het toestel zo’n 5 meter de lucht in slingeren.

Belangrijk om te weten, ik heb het toestel pas na alle tests gefotografeerd. De beschadigingen die je ziet, zijn dus door mijn lompe gedrag ;-). Kijk vooral het filmpje even om te zien wat het toestel allemaal aan kan.

Display

In de Cat S41 krijg je een 5 inch display. Dit is beschermd door Gorilla Glass 5. Tijdens het testen ben ik over het toestel heen gelopen en dat leverde toch krassen op. Mogelijk door kiezels in het profiel van mijn schoenzool. Het plakken van de meegeleverde screenprotector is dus geen overbodige luxe. Maar… Het display bleef wel heel :-).

Het display heeft een hele nette Full HD resolutie en is in volle zon nog prima af te lezen. Het display kan met natte vingers en handschoenen gebruikt worden.

Bediening

De bediening van de Cat S41 kent ook een paar opvallende punten. Zo zijn de bekende Android knoppen onder het display geplaatst en zijn ze echte, fysieke knoppen. Knoppen die je echt indrukt dus. Nieuw gaat dit heel soepel, maar ik heb het toestel in een modder van heel fijn klei laten vallen. Hierdoor is dit materiaal tussen de knoppen gaan zitten. De knoppen doen het nog wel, maar het klikgevoel is er wel uit. Een paar keer uitspoelen leverde een betere ervaring op, maar de klei is duidelijk nog niet weg.

 

Ook interessant is de grote, oranje knop op de zijkant. Deze kun je zelf programmeren. Op de bouwplaats bijvoorbeeld om een SOS call te maken. Krijg je een ongeluk, hoef je alleen maar die knop in te drukken om een noodoproep te starten. Push To Talk en andere diensten zijn ook mogelijk. Zo kun je deze bijvoorbeeld ook instellen om de LED lamp te activeren.

Android

Op de bediening na is de Cat S41 grotendeels een stock Android ervaring die keurig op Android 7.1 draait. Cat heeft er alleen de eigen apps op gezet die nodig zijn voor de eigen functies die aan de Android smartphone zijn toegevoegd. Leuk detail is dat CAT ook een eigen App Store heeft toegevoegd met nuttige apps op het gebied van werknemers in de bouw en outdoor gebruikers.

Specs en benchmarks

De Cat S41 draait op een MediaTek P20 MT6757 chipset. Deze heeft 8 cores met een maximale snelheid van 2,39GHz. De tijd dat deze Chinese chipsets substantieel traag waren is al lang achterwegen. Zelfs gaming kan prima, al moeten de games niet al te zwaar zijn qua 3D graphics. De 3GB aan werkgeheugen is niet heel royaal, maar voldoende voor het vlot wisselen van de dagelijkse apps.

Camera’s

Voor krijg je een 8 megapixel camera voor selfies. Iets minder als je voor een 16:9 foto kiest in plaats van de standaard 4:3 foto. Achterop krijg je nog eens 13 megapixels. Opnieuw op basis van een 4:3 foto. Achterop zit ook een LED flitser. Scherpstellen van de foto’s gaat niet bijzonder snel, maar zeker ook niet langzaam.

De camera’s filmen met een maximale Full HD snelheid van 30 frames per seconde. Natuurlijk hebben we een filmpje voor je waarin je de prestaties van de camera ziet.

Draadloos

De chipset biedt ondersteuning voor dual-band WiFi en een FM radio ontvanger. Bluetooth 4.1 zit erin en ook qua navigatie is de chipset van alle luxe voorzien. GLONASS, GPS, aGPS en Beidou worden ondersteund. We missen alleen Galileo, maar dat zal in de dagelijkse praktijk niet eens opvallen.

Accuduur

De Cat S41 heeft door haar forse formaat ook ruimte voor een forse accu. En daar maken ze bij Cat dankbaar gebruik van. De Android smartphone is dan ook uitgerust met een forse 5.000mAh accu. Het mooie daarvan is dat je de accucapaciteit kunt delen met anderen. Ook weer via de meegeleverde USB A kabel in combinatie met de laadkabel van het toestel dat je gaat bijladen. In de opties kun je zelf de laadsnelheid aangeven (bij snelladen gaat jouw toestel wel tijdelijk uit) en hoeveel accucapaciteit er naar het andere toestel mag worden overgepompt. Daarbij zal de Cat S41 altijd minimaal 20% voor zichzelf bewaren.

 

Conclusie: Cat S41

Eindelijk… Eindelijk een rugged smartphone waar je jezelf helemaal niet voor hoeft te schamen. De Android smartphone blinkt nergens echt uit, behalve in stevigheid. Toch is de gebruiksbeleving echt prima. Hij is vlot genoeg, beschikt over de laatste Android en het scherm is alles behalve slecht. Daarnaast kun je er ook best nette foto’s en video’s mee schieten. Een prima middenklasser dus.

Cat S41 Kopen

Check de links boven en onder voor een scherpe prijs op de Cat S41 Android smartphone.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Cat S41 (Android Smartphone)”

 1. Hoi Arjan,

  Dank je voor je review.

  Mijn enige twijfel bij dit apparaat is de processor en het snel wisselen van apps. Ik gebruik intens veel mail apps en verder veel sociale media apps die allemaal op de achtergrond synchen....

  Heb nu een Samsung Galaxy S5 die ondanks 3 jaar oud te zijn alles nog redelijk aan kan. Hoe zou je deze processor icm met Android 7.0 kunnen vergelijken met een oudere processor met Android 6.0.

  Wil niet achteruit of in hoeven te leveren ergens op (voornamelijk processor speed en smoothness), dat is mijn enige concern......

  1. Dat is heel lastig in te schatten, maar de S5 is al een oud toestel. Ik verwacht dat jouw ervaring ongeveer gelijk is, maar dat je vooruit gaat op Android OS en een aantal andere onderdelen. De CAT S41 is immers een mid-range toestel en dat is de S5 in mijn beleving op dit moment ook qua prestaties. Maar... het blijft een beetje een gok.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Zeer stevige body
 • Prima snelheid
 • Best goede foto's
 • Prima videokwaliteit

THE BAD

 • Scherm heeft nog wel wat extra bescherming nodig tegen krassen
 • Fysieke knoppen zijn wat gevoelig voor modder met kleideeltjes
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram