IFA: Sony introduceert de Xperia XZ en Xperia Compact X (Hands-On)

Sony heeft zojuist twee nieuwe toestellen gelanceerd. Het gaat om de Xperia ZX en de Xperia Compact X. Beiden zijn op hun eigen formaat nieuwe vlaggenschip toestellen uit de Xperia serie.

Xperia XZ

De Xperia XZ is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 820 chipset. Deze heeft een quad-core 2.15GHz kern en een quad-core 1.6GHz kern. Er ligt 3GB werkgeheugen in en gamers krijgen de snelle Adreno 530 GPU. Je krijgt afhankelijk van de uitvoering 32GB of 64GB aan opslagruimte en de mogelijkheid om een micro-SD kaartje te plaatsen.

Er ligt een nieuwe 23 megapixel camera in met optische beeldstabilisatie over vijf assen. Daarmee heeft de Xperia XZ meteen een primeur te pakken. Daarnaast is laser autofocus aanwezig. Voor selfies krijg je nog eens een 13 megapixel camera van Sony.

We hebben het nieuwe toestel even in de hand gehad en het design voelt duidelijk anders aan dan bij vorige Xperia’s. Het toestel is wat hoekiger geworden. Het geheel voelt bovendien erg stevig aan. Qua uiterlijk blijft het verder wel echt een Xperia.

Xperia Compact X

De X, maar dan een stuk kleiner. Dat is de gedachte. Toch is de chipset met een Qualcomm Snapdragon 650 net iets minder sterk. Er ligt een quad-core processor op 1.4GHz in en een dua-core op 1.8GHz. Je krijgt 3GB aan werkgeheugen en gamers krijgen met de Adreno 510 toch best een stevige GPU. Er komt alleen een 32GB uitvoering, maar je kunt een micro-SD kaartje plaatsen.

De camera is met 23 megapixel lekker groot in bereik en er is een LED flash. Filmen kan maximaal in FullHD. Voor krijg je 5 megapixels voor selfies.

Ook hier is het design een stuk hoekiger dan we van Sony gewend zijn. Om het 4,6 inch display goed hanteerbaar te maken heeft Sony de onderste rand vergroot. Dit geeft een iets andere blik op het toestel dan we gewend zijn, maar het scherm is wel beter met één hand te bedienen. Er is dus een goede stap gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.