Test: Teufel Mute, Noise Canceling hoofdtelefoon

Begin jaren tachtig presenteerde de TV Willie wortel van Nederland; Chriet Titulaer, het principe van geluidsonderdrukking in hoofdtelefoons. Lang was de technologie echter voorbehouden voor piloten. Bose heeft de geluidsonderdrukking in hoofdtelefoons populair gemaakt. Teufel wil nu deze technologie voor een breed publiek toegangelijk maken met de betaalbare Mute. De eerste noise canceling hoofdtelefoon van het rebelse Duitse audio merk Teufel.

Teufel-Mute-2Wie veel vliegt of in de trein zit, heeft baat bij een hoofdtelefoon die het monotone geluid van het vervoersmiddel wegfiltert. Wanneer je geen muziek afspeelt op de hoofdtelefoon met noise canceling aan, hoor je goed wat de technologie doet. Met zogenaamd ‘anti’ geluid worden de geluidsgolven geneutraliseerd en ontstaat een stilte. De hoofdtelefoon moet dus goede microfoons hebben om het omgevingsgeluid te registreren. Dat kan motorgeronk zijn, maar ook geroezemoes van een mensenmassa of het geluid van een airco. Hoe beter de microfoon en luidsprekers in de hoofdtelefoon, hoe beter stilte kan ontstaan voor de luisteraar.

Teufel-Mute-OhrmuschelTeufel maakt prima hoofdtelefoons. Telkens weer scoren de Duitse hoofdtelefoons erg goed. Zeker als je de kwaliteit afzet tegen de prijs. De Mute is daar geen uitzondering op, zij het dat de hoofdtelefoon iets aan transparantie inboet ten opzichte van bijvoorbeeld de Real Z. De Mute hoofdtelefoon is duidelijk geïnspireerd op de Bose QuietComfort15. Qua vormgeving en functionaliteit toont de Mute grote gelijkenis met de legendarische over-het-oor noise canceling hoofdtelefoon van Bose. Enkel de Mute is geheel zwart met de kenmerkende rode bies van Teufel. De Mute wordt gevoed door een AAA batterij die in één van de schelpen zit. De hoofdtelefoon heeft een draad nodig voor het signaal. Draad en vliegtuigstekker zitten netjes in de meegeleverde draagtas. Daar kan je de Mute goed in opbergen. Wel zo fijn om de hoofdtelefoon in tip top conditie te houden.

2000868204De Mute zit erg prettig. Het is zeker mogelijk om de hoofdtelefoon uren te dragen. De AAA batterij is goed voor 40 uur muziek. Als de batterij leeg is speelt de hoofdtelefoon nog gewoon muziek. De Bose QuietComfort15 houdt gewoon helemaal op zonder voeding. Het noise canceling effect doet niet onder voor de tweemaal duurdere hoofdtelefoon van Bose. Noise canceling hoofdtelefoons die over het oor gaan zijn in de extreem lage prijsklasse vaak niet om aan te horen. Teufel kiest met de prijsstelling een mooie positie tussen de matige merken en het voor velen onbetaalbare Bose. De Mute klinkt goed, maar wanneer wij de hoofdtelefoon afwisselend vergelijken met duurdere hoofdtelefoons, is te horen dan de Mute iets minder volume afgeeft en iets minder helder klinkt. De bas daarentegen is beduidend beter dan veel concurrenten.

Conclusie
Wie een goede noise canceling hoofdtelefoon wil aanschaffen moet zeker de Mute overwegen. De Mute klinkt minder helder dan de ‘open’ hoofd telefoons van Teufel. Het dichte noise canceling systeem zorgt wel dat de luisteraar geen omgevingsgeluid hoort. Tevens sluit de hoofdtelefoon ook zo goed af dat medereizigers niet ‘meegenieten’.

De Teufel Mute kost 169 Euro en is onlineTeufel-Mute te koop.

UPDATE
Een maand na het schrijven van deze review, blijkt dat de Mute de meest gebruikte hoofdtelefoon op de redactie is. Telkens zit ie weer bij iemand anders op het hoofd. In mijn reistas is de Mute al twee keer mee op reis geweest. Het lichte gewicht, de perfecte pasvorm en het enorm goed afsluiten van de omgeving, maken de Mute een winnaar. Het lijkt ook of het geluid na twee weken wat beter werd. Lang geleden moesten hoofdtelefoons nog ‘inspelen’. Zou dat het geval zijn? In ieder geval is de Mute na weken van gebruik steeds beter gaan bevallen. Vandaar dat we besloten hebben om de score een punt hoger te geven. Een 8 ipv de oorspronkelijke 7. De Mute is een absolute aanrader.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • - goede prijs kwaliteit verhouding
  • - speelt ook zonder batterij
  • - compleet geleverd
  • - prima noise canceling

THE BAD

  • - plastic schelpen
  • - gesloten geluid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.