Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Hubelino (knikkerbaan)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • 106 elementen om mee te starten
  • Hubelino blokken zijn duidelijk te onderscheiden
  • Klikt goed op bestaand Duplo

THE BAD

Als het gaat om plastic blokken ben ik nogal een zeur. Duplo en LEGO zijn de bazen en van vage Chinese steentjes wil ik echt niets weten. De kleuren vallen vaak tegen, ze zijn minster stevig etc. etc. Redenen genoeg om er ver vanaf te blijven. Bij de aankondiging van de nieuwe Hubelino knikkerbaan dozen is dat compleet anders. Deze zijn bedoelt als vervanger van de bekende Duplo steen, maar als uitbereiding waarmee vooral oudere kinderen meer plezier hebben met de stenen. Oké, zelfs ik ben verslaafd geraakt!

Unboxing

Hubelino is een Duitse firma en dat zien we terug in de unboxing. De kartonnen doos is van vergelijkbare kwaliteit als die van Duplo en minstens even kleurrijk. Al gaat het duidelijk niet om een thema, maar om de knikkers.

Hublino Basisset Packshot

De onderdelen zitten keurig in losse, hersluitbare, zakken verpakt. Een deel van de boekjes zit in hetzelfde zakje als de grondplaten waardoor ze niet kreuken tijdens transport. Jammer dat ze dit niet bij alle bokjes hebben gedaan, maar dat is een detail.

Hublino Basisset Uitgepakt

Design van de blokken

Qua design valt meteen op dat de Hubelino blokjes bijna een exacte kopie zijn van de originele Duplo blokken. Hoe dan ook, ze passen precies. Het grote verschil is dat de gewone blokken van Hubelino enkel in het wit zijn en die zijn er eigenlijk niet van Duplo zelf.

Daarnaast doet Hubelino nog iets waar ik vrolijk van wordt. Het maakt bouwstenen met oneven lengtes. Dus 2×1 en 2×3. Hierdoor krijg je meer vrijheid in de constructies.

Hublino Basisset Blokken

De knikkerbaan zelf heeft de bekende Duplo kleuren meegekregen. Als ik echte Duplo blokken ernaast leg, is de kleurafwijking nauwelijks te zien. Ook qua plastics heeft Hubelino materiaal weten te gebruiken dat minstens net zo stevig is. Een complimentje waardig.

Handleiding

De handleiding is duidelijk gericht op wat oudere kinderen. Elke pagina bevat een compleet project en laat alleen zien welke baanonderdelen je nodig hebt. De onderliggende witte constructie moeten kinderen namaken op basis van het isometrische plaatje in de handleiding. Hubelino begint zeer makkelijk, maar bouwt al lekker snel op. Ondertussen worden kinderen aangemoedigd voor cartoonmieren. Het enkele woord dat hier en daar zichtbaar is, is Duits, maar speelt eigenlijk geen rol.

Hublino Basisset Handleiding

Natuurlijk zijn we hier op de redactie druk aan het bouwen geslagen om een mooie knikkerbaan op te zetten. Eerst met een paar modellen uit de handleiding en daarna al snel met een flinke doos Duplo ter ondersteuning om nog hogere constructies te maken. Interessant daarbij is om uit te zoeken hoe je de balletjes zo hard mogelijk kan laten rollen zonder dat ze uit de bocht schieten. Nouja, het werd meer een sport om ze juist wel uit de bocht te laten schieten en ook van een constructie met een vrije val zijn we natuurlijk niet vies ;-).

Hublino Basisset Vrije Val

Educatief

Hubelino is een merk dat vooral educatieve toepassingen op basis van Duplo blokken maakt. Dat zien we ook terug in het educatieve element achter deze bouwdoos. Jonge kinderen die het concept van de knikkerbaan snappen oefenen zo met de fijne motoriek terwijl geoefende kinderen vooral let logisch denken op de proef stellen (cognitief vermogen). Daarnaast leren kinderen met deze doos werken met natuurkundige elementen als valversnelling, zwaartekracht en centrifugaal krachten.

Conclusie

Met haar knikkerbaandozen komt Hubelino niet met een vervanger van Duplo, maar een life extender die zelfs leerlingen in de bovenbouw interessant vinden. De basisset waarmee wij mochten bouwen is simpelweg al geniaal, maar ook echt de basis. De kleinere dozen zullen te weinig baanelementen bevatten om kinderen echt de ruimte te geven om creatief te zijn.

Beschikbaarheid

Hubelino wordt onder anderen geïmporteerd en verkocht door Robbies Toys.

2 reacties

  1. Tip: vanaf nu is er ook een Hubelino marble run app, gratis te downloaden en een superhulp om in 3D de stappen van het bouwen te hebben. Ook zijn er weer nieuwe dozen beschikbaar zoals de 22-delige trechterset. Hubelino koop je snel en eenvoudig via http://www.trendyspeelgoed.nl

  2. Het lijkt me echt super leuk speelgoed! Al veel voorbij zien komen, ik volg o.a. ook Robbie’s Toys op Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.