Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Robocop (DVD)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed acteerwerk
  • Sterke cast

THE BAD

  • Teveel drama, te weinig actie

Mijn jeugdheld is terug. Nouja, ik vond hem toen maar wat eng. Vooral omdat Paul Verhoeven destijds veel aan de fantasie overliet. CGI animatie kende men immers niets of nauwelijks. De nieuwe Robocop blijkt dan ook meer een superheld dan een actieheld. Vervelend? Alles behalve.

Wie vooral een remake van het originele Robocop verwacht, heeft het helemaal mis. De Braziliaanse regisseur José Padilha heeft de klassieker van een vrijwel compleet nieuwe vertelling voorzien zoals we een paar jaar geleden ook meemaakten bij The Amazing Spiderman en natuurlijk de laatste Batman trilogie.

Net als bij het origineel maken we al snel kennis met agent Alex Murphy (Joel Kinnaman, The Killing / Safe House). Hij weet van corruptie binnen zijn bureau en probeert de corrupte agenten te ontmaskeren en in te rekenen.

Gelijktijdig maken we ook kennis met de keiharde zakenman Raymond Sellars (Michael Keaton, Batman). Zijn bedrijf Omnicorp levert gevechtsrobots aan het leger en probeert met behulp van TV persoonlijkheid Pat Novak (Samuel L. Jackson) de inwoners en politiek van Detroit zo ver te krijgen dat hij ook robots mag leveren voor de politie. Een plan dat vooral in de politiek veel weerstand krijgt.

Wanneer Alex Murphey bij een aanslag net niet om het leven komt, grijpt Raymond zijn kans om een cyborg te introduceren. Half mens, half robot. Iets dat op het eerste gezicht goed lijkt te werken.

MGM/Fox heeft voor Robocop een ware sterrencast uit de kast getrokken. Aan het acteertalent zal het dus echt niet liggen. Toch proeft het Robocop anno 2014 heel anders dan de actieklassieker. Minder actie, meer drama en een toch wel heel ander pak. Vooral de nieuwe help van de held geeft veel meer het idee van een ninja dan een krachtige robot. Dit maakt de film niet slecht, maar wel heel anders.

Extra’s

De DVD bevat de bioscooptrailers en een paar verwijderde scènes. Daarnaast zijn er een soort van productreclames van Omnicorp te zien. Fox heeft duidelijk de moeite genomen om een paar unieke extra’s op de DVD te plaatsen.

Conclusie

Ik denk dat de film, onder mijn beoordeling, vooral heel veel last heeft van dat ik het origineel zo pakkend vond. Het dramatische verhaal zit goed in elkaar, maar ik mis toch de soms wat grove actie die me als kind nachtmerries gaf. Robocop is geen Batman en al helemaal geen superman. Hij is een actieheld die kinderen vertelt dat ze zich moeten gedragen. Deze Robocop speelt op zijn hoogst even met zijn zoontje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.