Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Minder programma’s automatisch laten opstarten in Windows 8.1

Gister beschreef ik hoe je veelgebruikte programma’s automatisch start onder Windows 8.1. Handig wanneer je iedere dag dezelfde routine hebt. Toch is het ook handig om kritisch te zijn op welke programma’s nu echt iedere keer ‘moeten’ starten. Dat kan het hele opstarten van de PC flink versnellen.

Veel bedrijven willen dat hun software automatisch start. Bijvoorbeeld om iedere keer te checken of er een software update voor je is. Een voorbeeld hiervan is iTunes. Zou deze functie niet aan staan, doet iTunes de check pas bij het opstarten van het programma. Gezien er maar 3 updates per jaar zijn, is het dagelijks checken wat mij betreft dan ook compleet overbodig.

Overbodige software analyseren

Ik haal iTunes in mijn voorbeeld aan, omdat iTunes veel wordt gebruikt. De lijst is in de praktijk eindeloos. De meeste software die automatisch start, verschijnt met icoontjes rechtsonder in beeld. Door je muis stil te houden, krijg je vaak al een overzicht van de betekenis van de programma’s die er achter zitten. Alles wat hier staat, dat je niet gebruikt, is genomineerd. Twijfel je over het nut van een programma? Google er dan even naar.

FAQ-icoontjes

Opstartprogramma’s uitschakelen onder Windows 8.1

De volgende stap is om Windows 8.1 taakbeheer te openen. Druk éénmaal de toetsen CTRL + ALT + DEL in. Jouw scherm wordt blauw en hier kies je voor taakbeheer.

Als dit de eerste keer is, kijk je waarschijnlijk naar het geminimaliseerde scherm hieronder. Klik dan op Meer details linksonder en kies daarna voor het tabblad opstarten.

FAQ-Taakbeheer-Minimaal

Hier zie je een enorme lijst met wat er allemaal opstart. iTunesHelper is bijvoorbeeld de tool die dagelijks naar updates van iTunes en andere Apple software zoekt. Door die aan te klikken en dan op uitschakelen te klikken, start deze niet meer op. ook hier kun je via Google voor onbekende programma’s kijken of ze nut hebben. Hoewel het verleidelijk is om via de driehoekjes programma’s open te klappen, raadt ik dat af. Alleen delen van programma’s uitschakelen kan tot problemen leiden.

FAQ-Taakbeheer-iTunes-Helper

Ongedaan maken

Heb je teveel programma’s uitgeschakeld? Geen nood! Je kunt ze altijd weer inschakelen.

Via andere software

Er wordt veel software aangeboden om je PC te versnellen. Veel software maakt gebruik van deze mogelijkheid om opstarttijden te verkorten. Houdt er rekening mee dat veel van dit soort software niet te vertrouwen is. Lees dus eerst reviews voordat je een tool voor dit soort klusjes download.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.