Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Smeris Seizoen 1 (DVD)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sterke cast
  • Goed verhaal
  • Lekker op tempo

THE BAD

Jeroen van Koningsbrugge was al eens te zien in de serie Iedereen is Gek op Jack. Een comedy en daarmee een serie die hem op het lijf lijkt te zijn geschreven. In Smeris vervult hij samen met zijn comedy maatje Dennis van de Ven de rol van serieuze politieagent… en dat blijken de twee ook heel goed te kunnen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een beetje een hard hoofd in had toen ik de serie Smeris in de brievenbus zag landen. Ik ken het duo vooral van hun grappen in Draadstaal en kan hun humor enorm waarderen. Dit was voor mij ook dé reden om de serie niet op TV te kijken. Ik was bang voor een enorme teleurstelling.

Het was tijdens het kijken van de eerste aflevering dan ook echt even wennen. Jeroen, die de rol van Theo Kamp speelt, wordt overgeplaatst naar het Hennepteam en komt daar onder leiding van Willem Niessen (Dennis van de Ven). Voor de overplaatsing was hij rechercheur en onderzocht hij de rol van topcrimineel Freddy van Nuenen. De reden voor de overplaatsing is dat Theo het niet zo heel nauw neemt met de regeltjes.

Willem Niessen is echter precies wat ik zelf van een politieagent verwacht; een held op sokken. Alles moet volgens het boekje waardoor hij vooral bezig is met het oprollen van kleine plantages in plaats van het stoppen van de echte criminaliteit.

Het kan dan ook niet anders dan dat de twee met grote regelmaat botsen en dat Theo Kamp binnen no-time begint te graven. Iets waarbij Willem Niessen zich niet heel comfortabel voelt. Zeker niet wanneer Theo al snel een enorme slag weet te slaan tegen de georganiseerde misdaad.

Smeris of Flikken

Niet alleen qua acteerwerk, maar ook verhaaltechnisch blijkt Smeris enorm goed in elkaar te zitten. Maar hoe meet de serie zich tegen die andere grote Nederlandse politieserie? Juist, Flikken Maastricht… Eigenlijk zijn de twee niet te vergelijken.

Flikken Maastricht kent iedere uitzending een hoofdzaak en daarnaast een doorlopende rode draad die naar het einde van het seizoen de cliffhanger moet opleveren. Bij Smeris is dit heel anders. Vanaf uitzending één zit je gewoon in het verhaal dat zich tien uitzendingen prijs zal geven. Dit maakt de serie ook lekker om op DVD te kijken. Ik moet er niet aan denken om tussen iedere aflevering een week te moeten wachten. Er gebeurt gewoon teveel en dat wil je niet laten verwateren voor je de volgende aflevering voor je neus hebt.

Vervolg

Op de cover van de DVD staat heel groot ‘Het complete eerste seizoen’. Eerlijk gezegd kreeg ik tot de negende uitzending het gevoel dat het niet anders kan dan dat Smeris maar één seizoen zou gaan tellen. Het verhaal was te groot, maar ook duidelijk eindigend. Een vergelijkbaar verhaal in een tweede seizoen laten afspelen zou ook niet realistisch zijn…

Dit maakt het dan ook bijzonder dat de schrijvers in de laatste minuten van de laatste uitzending een aantal gebeurtenissen laten plaatsvinden die ineens een opening maken voor het tweede seizoen. Sterker nog, ze zetten een enorme cliffhanger neer. Een prestatie die ik niet op Nederlandse bodem had verwacht.

Extra’s

Het is jammer dat Smeris, net als Flikken, geen extra’s kent. Ik zou graag wat meer willen weten over de uitdagingen om de serie te maken. Niet zozeer technisch, maar vooral qua verhaal en karakters. Dit was een mooie aanvulling op de DVD serie geweest.

IMG_9693

Conclusie

Smeris kan zich met gemak meten met topseries als Flikken Maastricht en zelfs grote Amerikaanse producties. Het verhaal, de dramatiek en de cast lijken allemaal in balans te zijn en zorgen voor tien fantastische uitzendingen. Nee, je moet Smeris niet eens op TV willen kijken. Gewoon het doosje met de DVD’s kopen en drie avonden flink doorkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.