Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Ion Air Pro3 WiFi action camera

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • robuust
  • waterdicht
  • makkelijke bediening
  • goed beeld

THE BAD

  • app mag mooier

De inmiddels bijna vergeten Contour camera stond aan de basis van de huidige hausse aan actie camera’s. ION heeft zich op door de Contour laten inspireren en was begin 2013 met de Air Pro2 het enige echte alternatief voor de GoPro Hero3. Nu is er de nieuwe Air Pro3 WiFi. Kan deze camera mee in de strijd om de top 3 positie?

In 2013 zijn er veel goedkope actie camera’s op de markt gekomen. De ION camera’s leken in het begin één van de vele nieuwe merken. ION is echter een blijvertje met kwaliteits camera’s en een team dat er alles aan doet om in de top3 van actie camera’s een plaatsje te veroveren.

iON-Air-Pro-3-WiFi-CompactDe Air Pro2 overtuigde al door de vele sterke punten. Een gestroomlijnde vorm in een waterdichte en stootvaste behuizing met duidelijke knoppen en dito bediening. Het trillen van de camera maakt duidelijk of de opname start of stopt. Geen lawaaierige piepjes dus. Op alle punten scoorde de Air Pro2 al goed. Enkel de bevestiging bovenop de helm of aan de zijkant zou wat beter kunnen. Nu staat of hangt de camera op een balhoofdje. Fijn voor de afstelling, maar creëert wel wat ruimte. Op allerlei punten is de Air Pro3 WiFi verbeterd. Het is geen revolutie, maar het is duidelijk dat gebruikers ervaring in het product verwerkt zijn.

iON_Air_Pro_3boxDe ION camera’s zijn de enige die in een aluminium doos geleverd worden, die in de praktijk ook erg handig is om de onderdelen voor bevestiging in te bewaren. Net als de meeste andere camera’s die de strijd met GoPro aandurven, wordt de camera geleverd met heel veel extra’s. Kabels voor aansluiten op tv of computer, bevestigingsmaterialen, een mini statiefje en wat meer extra’s zoals een voeding die in de hele wereld werkt. Al die spulletjes kan je goed gebruiken omdat de beschikbaarheid van de accessoires per (vakantie)land nog al verschilt. Zorg voor een vakantie dus dat je altijd wat extra mountjes bij je hebt. Gelukkig heeft ION een prima webshop waar de losse spullen te bestellen zijn.

surfDe ION Air Pro3 is een robuuste camera voor wie niet over allerlei instellingen en toeters en bellen wil nadenken. Een schuif om direct te filmen en een knop voor foto’s,; dat is alles wat er te bedienen valt. De beeldkwaliteit is dankzij de Sony Exmor sensor prima en behoort daarmee tot de betere camera’s.  Met de app die via wifi met de Air Pro3 communiceert, zijn de instellingen aan te passen. Natuurlijk kan dat ook met de PC of Mac app. De wifi verbinding en app zijn nodig voor een extra unieke optie die de andere camera’s (nog) niet hebben. In de Android en iOS app zijn de opnames direct naar FaceBook, YouTube of naar de ION cloud te uploaden.. Het is de vraag of zo’n ION cloud waarde toevoegt en hoe lang een fabrikant dat kan blijven leveren. Voorlopig krijg je 8GB gratis online opslagruimte. Wat ons betreft had dat veel meer mogen zijn. Omdat de beelden ook in de app naar de afbeeldingen app van de telefoon/tablet te laden zijn, is het logischer om de functionaliteit uit Android of iOS voor online opslaan en delen te gebruiken.

IonAirPro3De fysieke vormgeving onderscheidt de ION Air Pro3 Wifi van alle concurrenten. Gemakkelijk te bedienen knoppen en een robuuste waterdichte behuizing. Dat betekent probleemloos filmen in de meest barre omstandigheden en heel veel locaties. Van tropisch regenwoud tot bergtop en van woestijn tot snorkel vakantie, heeft de Ion Air Pro3 Wifi geen extra jasje nodig. De camera filmt zelfs tot op 10 meter. Omdat er geen extra behuizing nodig is doen de microfoons het altijd en heb je dus geluid waar veel andere camera’s in een extra dichte behuizing het op audio gebied laten afweten. Als bonus zit er een statief schroefdraad direct in de behuizing.

Conclusie
De ION Air Pro3 WiFi is één van de betere camera’s op de markt en zonder twijfel de meest robuuste en meest eenvoudige in bediening. Het systeem is compleet. De app zou wat strakker qua vormgeving mogen zijn, maar voldoet prima. De Pro3 is  perfect voor wie een eenvoudige, betrouwbare, robuuste action cam zoekt waarvan het beeld tot de betere behoort. Voor minder geld heb je echter de betere maar ook minder robuuste Sony of een echte GoPro.

De IOn Air Pro3 Wifi kost 349,99.

http://www.youtube.com/watch?v=UDNUMjV0PE8

14 reacties

  1. Heer zeeman ik heb ook een AIR PRO3 gekocht ik lees hem uit op mijn mac via een kaart usb lezer
    dat werkte de eerste keren goed
    Op een gegeven moment was er een filmpje onderste boven dus heb ik hem geroteerd vervolgens
    heb ik de camera gereset en was het weer oke . nu vandaag op de fiets eerste twee weer onderste boven? en da laste twee stops waren weer goed .. wat kan dat zijn dat hij steeds anders draait?
    vg Hans Kreeftmeijer

    1. Heb je al contact met ze gehad? Het product is nu vele jaren oud. Ik kan me voorstellen dat ze wellicht de software niet meer ondersteunen. Is helaas niet heel raar tegenwoordig 🙁

  2. Ding is voor weinig te koop bij big bazaar.

    Maar de app geeft je hoofdpijn. Geen enkele wifi verbinding te maken.

    Ook niet met een oudere app

  3. apparaat zet er prachtig uit maar op geen enkele manier krijg ik er verbinding mee. daarom liggen ze denk ik nu ook voor €15 in de winkel alleen wel heel teleurstellend dat je er niets meer mee kan.

  4. Volgens mij is de fabrikant failliet gegaan, dat kan dus consequenties hebben ondersteuning voor de app etc.

  5. Ook recent bij BigBazar gekocht en werkt probleemloos.

    Instellingen veranderen kan via de app middels de meegeleverde USB-kabel of Wifi. Via de kabel is het makkelijkst. 1. Stop een mini-SD kaartje in de camera 2. Start de camera 3. verbind de camera met de PC 4. open de camera in verkenner. Je ziet dan 3 mappen. één voor opnames, één met de windows app en één met de Mac app. Open de betreffende map voor windows of Mac en start de ION app. Daarna kan je met de app instellingen aanpassen.

    Via wifi is lastiger. Allereerst kan de app niet meer gedownload worden uit de play-store en ik vermoed ook niet uit de App-store van Apple. Je kunt deze nog wel op het Internet vinden. Installeren is dan wat lastiger maar moet lukken. De verbinding via Wifi gaat NIET via je router. Verbreek eerst de wifi verbinding op je device, zet wifi aan op de camera en zoek dan op je device bij wifi verbindingen naar WIFIPODZ. Maak daarmee verbinding en voer als password in; “123456789”. Start dan de ION app op en je kunt instellingen aanpassen of opnames downloaden.

    Als opnames kantelen zet dan “Auto-rotate” op de camera uit.

    1. Hoi Robbert zou ik jou wat mogen vragen over de air pro 3.
      Ik heb m al een tijdje, maar eigenlijk nooit geweten hoe ik alles kon instellen. Totdat ik nu via google dingen ben gaan opzoeken. Verder werkt de camera naar behoren, maar ik zou m graag met mijn telefoon willen connecten. Zodat ik mijn filmpjes gelijk kan terug kijken.

      Mvg Linda

  6. Dag,
    Bij Big Bazaar aanschaft. voor 15 euro.
    Werkt prima, alleen de wifi verbinding is idd een drama, niet aan de praat te krijgen.
    Maar beeld is prima, mapjes op tablet en telefoon ook en filmpjes zijn goed te doen op de fietshelm.
    Zou fijn zijn als men wifi bleef ondersteunen, maar ja, voor die prijs……..
    met groet,
    Bart

    1. Hoi Bart hoe krijg jij beelden op je tablet en telefoon met het kabeltje ??
      Als je inmiddels ook via wifi op je pc, telefoon en tablet kan hoor ik graag hoe dat kan.
      Jij bent er zo te lezen aardig van op de hoogte.
      ik lees het wel

  7. Ik heb de camocam variant gekocht bij de bigbazar €10
    Van dezelfde firma alleen een ander kleur jasje om de camera heen

    Ik kan de beelden download/bekijken op mij ipad
    Door de wifi aanzetten op de camera
    En te connecten met WIFIPODZ
    Met het wachtwoord 123456789

    Type daarna in de webbrowser in 192.168.1.2
    Endaar kan je bestanden terugzien

    Het is een beetje behelpen, maar voor €10,- mag je niet klagen..voor deze kwaliteit

    1. Super bedankt voor deze tip Chris.
      Nu kan ik eindelijk me filmpjes direct op me telefoon terug kijken.
      Ik heb de camera al een tijdje, maar dit wist ik nog niet (ook nooit iets geprobeerd). Deed altijd geheugenkaart in me laptop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.