Fairphone 1
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Fairphone stopt ondersteuning Fairphone 1 (EOL)

Fairphone is misschien wel de meest sypathieke smartphonebouwer die er is. De visie van het bedrijf is modulaire smartphones te bouwen op zo’n manier dat ze ontzettend lang meegaan. Toch heeft de Fairphone 1 nu toch een einddatum gekregen.

De Fairphone 1 zag het levenslicht in 2013 en was de eerste Android smartphone die echt modulair werd opgebouwd. Het idee was een smartphone neer te zetten die je zelf kunt openen en waarvan je zelf onderdelen kunt vervangen. Daarnaast wilde het bedrijf de smartphone zo duurzaam en eerlijk mogelijk ontwikkelen.

In de jaren sinds de uitrol van de Fairphone 1, is de fabriek in China gestopt met het produceren van smartphones. Hierdoor heeft Fairphone bij de individuele producenten van componenten aan moeten kloppen om extra onderdelen te krijgen aldus eigenaar Bas. Het gros van die onderdelen wordt helemaal niet meer gemaakt en dat lijkt de doodsteek voor de smartphone te zijn geworden.

Qua onderdelen heeft Fairphone het toestel nu vier jaar lang in leven gehouden en daarmee een unieke service verleend. Maar het toestel draait nog altijd op Android 4 en dat komt mede door de zwaar verouderde MediaTek chipset. Dé chipset die toch het hart van de smartphone vormt en nieuwere Android versies dwars zit. Het indirecte gevolg is dat er steeds minder apps zijn die nog op de oude hardware kunnen en willen draaien. Daarmee is het toestel steeds minder interessant en dan heeft hij met zo’n vier jaar toch een hele mooie leeftijd om te pensioneren.

Ondertussen ligt de Fairphone 2 alweer even in de markt. Ditmaal geen goedkope MediaTek chipset, maar een echte Qualcomm. Toch lijken ook daar wat problemen te ontstaan. Het toestel zit nog steeds niet op Android 7 terwijl 8 al onderweg is.

Qua modulair design is het niet alleen FairPhone dat aan de weg timmert. Zo is er ook Project Ara van Google dat tot nu toe niet het levenslicht heeft gezien en zowel Motorola als Essential hebben Android smartphones met verwisselbare modules waarbij de modules mee kunnen naar een volgende generatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.